mocnym i intensywnym aromacie. 2 garście listków mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki kremówki. Miksować parę minut, aż drobinki mięty(...)skondensowanego i wymieszać. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do miętowego płynu. Przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę umieścić na małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy. Gotowe lody polać polewą, która może
https:KKuchniaMniamktóry jak najbardziej przypomina ten oryginalny, więc sugerując się kilkoma z nich - upiekłam własne ciasteczka i dodatkowo... amarantusowe Chocolate chip cookies to rodzaj krucho-ciągnących się ciastek - nadzianych mnóstwem czekolady. Są rewelacyjne i nie sposób im się oprzeć. Jeszcze zaprezentuję Wam przepis, który będzie odzwierciedlał oryginał. Nie mniej jednak namawiam Was do mojej wersji. Posmak amarantusa sprawia, że ciastka(...)masła 170g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 160g mąki z amarantusa 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (może być też soda oczyszczona) Dodatkowo: 150g czekolady (u mnie 100g mlecznej i 50g mikro kropli truskawkowej z Cukieterii ) Masło z cukrami ubić do puszystości. (Masa powinna być biała i lekka.) Nadal miksując - wbić jajko. Mąkę połączyć
Di gotujePosiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe. Wracając do ciasteczek... Wyszły cudownie pachnące, chrupkie i rewelacyjne w smaku. Uwierzcie, że smak chałwy w połączeniu z czekoladą - kuuusi niesamowicie! Sami spróbujcie! (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 2-3 łyżki pasty tahini 100g cukru 1 szczypta soli 1 jajko 100g płatków jęczmiennych (mogą być inne) 60g mąki(...)pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha
Di gotujeCiasto o smaku, bardzo przypominającym czekoladę miętową, którą bardzo lubię. Właśnie ze względu na ten oryginalny nie powtarzalny smak, zdecydowała się przygotować, ciasto miętowe. Smaczne miętowe, które zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. SKŁADNIKI: (Forma 24 x 24 cm) Biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru o,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa(...)galaretki miętowo-jabłkowe szklanka gorącej wody Masa II 250 ml śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g miętowych landrynek łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek gorzkiej czekolady kieliszek nalewki miętowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
RAROSSAdeser przy rodzinnym obiedzie. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybki znika – każdy z przyjemnością sięga po dokładkę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 12×20 ) CIASTO: * czekolada mleczna – 130 g * masa kajmakowa – 2 łyżki * syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) – 50 ml * masło – 100 g * jajko – 3 szt * cukier – 100 g * mąka(...)KREM TOFFI: * masło – 130 g * syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) – 130 ml * maka kajmakowa – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Czekoladę roztapiamy z masłem nad kąpielą wodną, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, syrop Toffie oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Wszystko razem delikatnie i krótko miksujemy ( do połączenia ). Wylewamy na blachę
Ostra na SłodkoJest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie na kawałek takiego ciacha Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) 400g białego sera śmietankowego 180g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu (można więcej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)skórka i sok z 1/2 limonki 200g świeżych malin do dekoracji: 8 kostek gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka płatki migdałowe świeże maliny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser miksujemy z ksylitolem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej, dodajemy jaja oraz jogurt i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Maliny mieszamy
DefinicjaSmakusera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 200 g jagód Na polewę: 2 białe czekolady 100 g jagód WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, posiekane nożem zimne masło, wbić jajko i wlać zimną wodę. Zagnieść całość na jednolite ciasto, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą(...)niego sernika przez kolejne 30 minut. Dopiero po tym czasie wyciągnąć sernik z piekarnika i zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej (serniki nie lubią nagłych zmian temperatury). Polewa: Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej i polać nimi ostudzony sernik. Umyte i osuszone jagody rozsypać gęsto na czekoladzie. Włożyć sernik do lodówki (najlepiej na całą
Passions hobbies lifeMiałam serek ricotta i tak oto w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę powstały pyszne mufinki z serkiem i czekoladą. Mufinki piekły także:cdn. 250 g ricotty 2 jajka 320 ml mleka 60 g roztopionego masła 260 g mąki 250 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 60 g kakao 170 g czekolady Składniki mokre(...)mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie mieszamy łyżką, wszystko razem , dodając pokrojoną czekoladę.Ciasto wylać do foremek na mufinki i piec w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut.Po wystudzeniu dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieKokos + maliny + czekolada = IDEAŁ! Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie , pokryte dużą ilością soczystych malin i płatkami kokosa. Ciasto smakuje rewelacyjnie – jest bardzo lekkie, delikatne , idealne nie tylko na upały! Robi się je błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia i jest(...)wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie! Takie Rafaello z malinami zachwyci wszystkich łasuchów! Polecam! SKŁADNIKI: ( foremka 12×20 ) * masło – 70 g * herbatniki – 150 g * mleczna czekolada – 70 g * mleko – 50 ml * jogurt grecki – 250 g * śmietana 30% – 150 ml * wiórki kokosowe – 0,5 szkl * cukier puder – 0,5 szkl * żelatyna
Ostra na SłodkoWszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, którą wykładamy dno tortownicy (22 cm) Masa: 2 puszki mleczka koksowego - 2x400 ml 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny) By ciasto się udało mleczko kokosowe musi postać w lodówce co najmniej dobę. Wykładamy do garnka jego stałą część (wodę wylewamy, ewentualnie(...)zużywamy np do koktajlu) dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy całość mieszając aż czekolada się rozpuści. Ważne, by masy nie zagotować, wtedy może nam się nie zgęstnieć. Gdy czekoladowy sos trochę ostygnie wykładamy go do tortownicy, a na wierzchu układamy owoce. Ja użyłam jagód i wiśni, ale świetnie będą pasowały tutaj także maliny. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Cynamonowe szczęścieJeżeli lubicie brownie, jeżeli nie boicie się, że czekolada ogarnie Was w 100% i pochłonie malinowo- porzeczkowym szaleństwem to zdecydowanie pokochacie te babeczki. Proste w wykonaniu, znikają w oka mgnieniu i to jest ich największą wadą ;) Jedynym pozytywem jest to, że proporcje pozwalają nam na zrobienie 20-22 sztuk co wydłuża odrobinę ich istnienie. Spróbujcie :) Składniki: 335g mąki pszennej(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 300ml śmietany 18% 150ml jogurtu naturalnego 90g drobnego białego cukru 110g drobnego cukru brązowego 120ml oleju 3 łyżki kakao 150g gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki) 1,5 szklanki malin szklanka czarnej porzeczki Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski.W jednej umieszczamy wszystkie suche składniki, a do drugiej wlewamy wszystkie mokre ( po uprzednim roztarciu jajek). Produkty mieszamy
ChilliJemyPyszne chrupiące ciasteczka z gorzką czekoladą i orzechami. Mniam <3 Ciasteczka inspirowane są przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań! Składniki na 30 ciasteczek (2 blaszki): 130 g miękkiego masła 100 g białego cukru 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 180 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli 150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 60 g migdałów, drobno posiekanych CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie miksera umieszczamy masło, cukier biały, cukier trzcinowy, cukier z wanilią i jajko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem
My Culinary Artcukru lub więcej do smaku 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka rozmiar L Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Olej, mleko, kakao, cukier, czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Ostudzić do temperatury pokojowej. W misce wymieszać mąkę z sodą, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mieszanki czekoladowej, białka odłożyć(...)wstawić do piekarnika, piec 45 min, do suchego patyczka. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki. Przed podaniem przygotować polewę: 150 ml śmietany 30% 50 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody do namoczenia żelatyny 2-3 łyżki cukru W małej miseczce umieścić wodę i żelatynę. Pozostawić na 10 min do napęcznienia. Następnie podgrzać
moj przepis naSzybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z morelami. Bardzo delikatne w smaku, wilgotne, pachnące biał ą czekolad ą i konfitur ą morelow ą . Smacznego :) **** La torta con le albicocche ha un sapore fresco e delicato. Se ne potra' apprezzare il leggero profumato di cioccolato bianco e la sua consistenza soffice ed invitante(...)facile e veloce realizzazione. Buon appetito :) SKŁADNIKI 250 gr moreli 200 gr m ą ki pszennej 50 gr cukru 100 gr białej czekolady 100 gr masła 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki konfitury morelowej **** INGREDIENTI 250 g di albicocche 200 g di farina
La grande e la piccola cuocakokosowy powinien zachwycić podniebienie nawet najbardziej wybrednego łakomczucha :) Bardzo pasuje do sezonowych owoców, dlatego polecam podawać go w ich towarzystwie. 1 kg mielonego twarogu łyżka miodu 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki mąki kokosowej 3 jajka puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru trzcinowego owoce (u mnie zmiksowane truskawki oraz jagody i maliny) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej(...)odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z miodem, mąką i jajkami. Dodajemy roztopiona czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy o średnicy około 21 cm. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach (na dolnej półce kładziemy żaroodporną formę wypełnioną wodą). Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder i miksujemy
Mienta blog