czekolada - 27946 przepisów (strona:517/1864)

Orzechowy budyń jaglany z owocami FIT 193

kolejny wyborny, szybki i prosty przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Na moim blogu znajdziecie przepis na podstawową wersję budyniu jaglanego , dziś jednak proponuję budyń w wersji orzechowej z gorzką czekoladą i owocami. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet przekąskę między posiłkami. A sekretem na idealnie gładki i delikatny budyń jest jego długie gotowanie na bardzo małym(...)napoju) kokosowego – 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) – 2 łyżki masła orzechowego – 1 banan – 1/2 pitai (smoczego owocu) – garść ziarenek granatu – kilka kostek gorzkiej czekolady Kaszę jaglaną umieszczamy w sitku i płuczemy gorącą wodą z kranu. Kaszę umieszczamy w rondelku i dodajemy 220ml mleka kokosowego, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu, aż kasza wchłonie

Be Fit Be Strong
Oponki z polewą czekoladową 230

tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze rośnie, a dodatek(...)pieczenia (Kasia) 25 g świeżych drożdży 2 duże żółtka  50 g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka octu  Na polewę:  150 g mleczne czekolady  kolorowa posypka u mnie różnobarwny maczek  Wykonanie:  1. Na początku robimy zaczyn : Odmierzamy 60 ml mleka (1/4 szklanki) podgrzewamy do temperatury 30 -35  stopni C (mleko

vaniliowoczekoladowa
Pomarańczowe pralinki z białą czekoladą 235

Pomarańczowe pralinki z białą czekoladą. Pralinki domowej roboty :-) Przepyszne, kremowe pralinki z pomarańczowym nadzieniem i białą czekoladą uzależniają od pierwszego kęsa. Smakiem odrobinę przypominają własnoręcznie robiony karmel, wyczuwa się też smak pomarańczy i słodycz czekolady. Koniecznie muszę się z Wami podzielić tym przepisem, chociaż ciagle jeszcze jestem

dolcevitainmykitchen
Brownie z białą czekoladą czyli blondies 137

Brownie z białą czekoladą tzw. blondies to ciasto czekoladowej z dużą ilością białej czekolady. Słodkie i wilgotne. Brzmi dobrze prawda? Tak jak brzmi... The post Brownie z białą czekoladą czyli blondies appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Kawowy deser Lusette 197

galaretka kawowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 szkl gorącej wody mus czekoladowy: 300 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl gorącej wody mus wafelk owa straciatella : 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy cappuccino (proszek(...)odstawiamy aby zastygła. Z galaretki wycinamy obręczą cukierniczą krążki (używamy tej samej obręczy, którą wycinaliśmy kółka z biszkoptu) mus czekoladowy: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie studzimy.  Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej 1/2 szkl śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.  Z ubitej śmietany odkładamy 3 duże łyżki śmietany (dodamy je później do musu

Bon appetit mon amie
Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i musem truskakowym 238

idealne, czekoladowy, wilgotny spód połączony masą budyniową z musem truskawkowym. Co ja Wam będę pisać, musicie po prostu spróbować i już :).   Ciasto: 1 szkl. mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 szkl. śmietany 18% 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Mleko podgrzewamy(...)rozpuszczamy w nim czekoladę, a następnie studzimy.  Jajka ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy olej,  śmietanę i mleko z czekoladą. Wsypujemy wszystkie suche składniki i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23,5x35 cm) i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C.    Masa

Cynamonowe szczęście
Crumble z mąką gryczaną, jabłkami i czekoladą, bez glutenu (Crumble con farina di grano saraceno, mele e cioccolato, senza gluti 183

SKŁADNIKI 2-3 jabłka   100 g m ą ki gryczanej   100 g gorzkiej czekolady 80 g orzechów pekan 50 g syropu z agawy 1 cytryna cynamon **** INGREDIENTI 2-3 mele 100 g di farina di grano saraceno 100 g di cioccolato fondente 80 g di noci pecan 50 g di sciroppo d'agave 1 limone cannella  PRZYGOTOWANIE(...)Gorzk ą  czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystygnięcia. **** Sciogliete il cioccolato fondente a bagnomaria, lasciatelo raffreddare. Orzechy pekan tostujemy na rozgrzanej patelni ok. 3 minut. Ostudzone orzechy kroimy na drobne kawałki. **** Tostate le noci pecan in una padella per circa 3 minuti, poi tritatele grossolanamente. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy

La grande e la piccola cuoca
Fondant czekoladowy. 151

Składniki na 4 porcje: -100 g. gorzkiej czekolady -50 g, masła -2 jajka -4 łyżki cukru -szczypta soli -1 łyżka mąki i odrobinę do posypania foremek Sposób przygotowania: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka, cukier i sól połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki. Nie ubijać. Następnie dodajemy mąkę i znowu delikatnie mieszamy trzepaczką. Na koniec cały czas mieszając(...)dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do nich gotową masę. Foremki układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przed 9-10 minut (najlepiej delikatnie potrząsnąć blaszką by zobaczyć czy ciastko nie jest zbyt płynne). Masa delikatnie urośnie, będzie ścięta na dnie, po bokach i na wierzchu ale płynna w środku. Po wyciągnięciu

Magia jedzenia.
Brioszka czekoladowa z mascarpone 211

pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej(...)drożdży instant 100 g mleka 100 g mascarpone 1 jajko+1żółtko 60 g roztopiongo masła 60 g drobnego cukru białko do posmarowania Wykonanie: czekoladę rozpuścić w rodelku z dwoma łyżkami mleka. Mąkę i kakao wymieszać z przyprawami i odstawić Mascarpone zmiksować z jajkiem i żółtkiem. Dodać cukier i przesianą mąkę z drożdżami. Wymieszać. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady 176

Prosty przepis na pyszne ciasteczka z mąki orkiszowej, która nadaje im delikatny orzechowy smak. Z dodatkiem siekanej czekolady. Szybkie w wykonaniu, równie szybko znikają z talerza ;-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub pszennej razowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki(...)zagniatam na gładkie ciasto, dopiero pod koniec dodając posiekaną czekoladę. Całość odkładam do lodówki na około 1/2 godziny. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Spłaszczam łyżką, wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Rafaello z kaszy jaglanej 158

Rafaello.. prawdziwe niebo w gębie!  To kolejna odsłona popularnych słodyczy w odchudzonej i ulepszonej przeze mnie wersji. Wykonałam je z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i odrobiny białej czekolady. Do masy dodałam również nieco odżywki białkowej (waniliowy smak), ale możecie zastąpić ją drobnymi płatkami jaglanymi i dodać więcej miodu bądź cukru. Chodzi o to, by masa stała się bardziej(...)blanszowanych migdałów, ale Wy możecie śmiało je dodać do środka pralinek, wtedy będą jeszcze bardziej przypominały oryginał. 😻 Składniki: na około 12 pralinek 100 g kaszy jaglanej 1/2 tabliczki białej czekolady wiórki kokosowe łyżka płynnego miodu/drobnego cukru 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym* 2 łyżki dowolnej mąki/skrobi  łyżeczka oleju kokosowego blanszowane migdały (opcjonalnie) *możecie z powodzeniem zastąpić płatkami

Kuchnia Ellie
Ciasteczka z malinami 191

Opis: Klasycznie – czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Biała czekolada i maliny to świetna para – doskonale do siebie pasują. Idealny przepis na słodką przekąskę. Przygotujemy je szybko i łatwo. Składniki: 1 i ⅓ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki posiekanych malin 100 g białej czekolady Szczypta soli Opis przygotowania(...)mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło ucieramy mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do mąki dodajemy masło i wszystko razem łączymy ze sobą. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Na końcu delikatnie kroimy maliny i również dodajemy je do masy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto Toffi 766

łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki masła łyżka kakao cukier puder do smaku Ponadto: puszka masy krówkowej 2 mleczne czekolady 2 łyżki oleju 2-3 wafle tortowe Biszkopty (najlepiej upiec je dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały(...)Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, ze jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić

Smakołyki Asi
Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania) 142

cukier waniliowy (polecam domowy - klik )     1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: sok z 1/2 z cytryny skórka z 1/2 cytryny Polewa: 100g gorzkiej czekolady (*) 2-3 łyżki mleka Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Następnie, nie przerywając miksowania - powoli dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę(...)ostudzonym masłem.  Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce. (*) Do czekolady mlecznej można dodać odrobinę gorzkiego kakao. (**) Babkę piekę w różnych formach - w tradycyjnej do babki, w keksówkach oraz

Di gotuje
CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY 148

dobrego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5-1 szkl posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 170 st (z termoobiegiem), przygotujcie formę- keksówkę. Masło roztopcie i ostudzcie, orzechy i czekoladę dowolnie posiekajcie. Banany obierzcie i dobrze rozgniećcie widelcem, wymieszajcie z jajami(...)zmieszajcie z resztą składników suchych (proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem i solą. Do składników suchych wlejcie składniki mokre (jaja z bananami i roztopione masło), wrzućcie posiekane orzechy i czekoladę,  wymieszajcie tylko do połączenia składników. Pieczcie około 50-55 minut

OliveandThyme