czekolada - 27946 przepisów (strona:513/1864)

Mazurek cytrynowo – czekoladowy i Wesołych Świąt :-) 206

zimnego masła – 2 żółtka – 2 łyżki wódki (opcjonalnie) – nie dodałam Dodatkowo: – około 150 – 200 ml kremu cytrynowego lemon curd – 100 g czekolady gorzkiej – 100 ml śmietanki kremówki Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, pokrojone w cienkie paski masło i zagniatamy ciasto dokładnie pomiędzy palcami, żeby składniki dobrze się połączyły(...)podnieść i piekłam dalej. Po ostudzeniu część jajka wypełniłam kremem cytrynowym, a część czekoladowym. Żeby przygotować krem czekoladowy, podgrzewamy śmietankę (ale nie gotujemy) i do mocno ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy dokładnie, aż czekolada się rozpuści, a składniki dokładnie połączą. Zdejmujemy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć, wylewamy go na ciasto. Mazurek świąteczny Pyszny mazurek czekoladowo – cytrynowy

Relaxtime
Mazurek z wiśniami i białą czekoladą 193

szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym i białą czekoladą. Spróbujcie koniecznie, bo po moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 4 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka 150 g białej czekolady 100 ml śmietany(...)najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor, ok 25 minut. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem wiśniowy, a niego wylewamy masę czekoladową. Całość dekorujemy płatkami migdałów i odstawiamy do stężenia. Smacznego. Przy okazji

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe (fit) 202

mielonych migdałów 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Na polewę: 200g serka kremowego śmietankowego 40g cukru pudru 25g ciemnej czekolady 25g masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka kakao Masło na ciasto rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąke, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy(...)dwóch okrągłych form wyłożonych papierem do pieczenia(u nas rozmiar 18cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut. W między czasie szykujemy polewę. Czekoladę topimy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.W misce od miksera umieszczamy masło wraz z cukrem i ubijamy. Nie przestając miksować dodajemy serek i lekko przestudzoną czekoladę. Upieczone biszkopty wykładamy na kratkę

Kolizje Smaków
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 228

Pyszny mazurek kajmakowy z czekoladą, orzechami i daktylami. Na cieniutkim, maślanym spodzie, który zawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy(...)mąki ziemniaczanej 50 g drobnego cukru lub cukru pudru 150 g masła / zimnego 1 jajko MASA KAJMAKOWA 400 ml śmietany 30% 1/2 szklanki brązowego cukru 90-100 g gorzkiej czekolady  DODATKOWO : garść posiekanych orzechów, garść pokrojonych daktyli, czekoladowe pralinki Ferrero Rocher WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem

cool and minty
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 201

pszennej    500 ml mleka 1 cytryna Masa serowa 250 g ricotty 3 łyżki cukru pudru 3 białka Dekoracja 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła czekoladowe jajeczka **** INGREDIENTI Pasta frolla 180 g di farina 70 g di burro 70 g di zucchero 2 tuorli 1 cucchiaio di latte 1 cucchiaino di lievito un pizzico di sale(...)sztywną pianę.   Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto.  Sernik pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik dekorujemy czekoladą oraz wielkanocnymi jajeczkami. **** Ripieno Mescolate delicatamente la ricotta con la crema pasticcera e lo zucchero a velo

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowy budyń jaglany :) 204

kaszę jaglaną. Jednak nie taką zwykłą jaglankę, a budyń jaglany. Przyrządziłam więc sobie na śniadanie obłędnie przepyszny budyń czekoladowy z prosa. Gęsty, kremowy, słodziutki, z mocno wyczuwalną obecnością czekolady. Skusiłam się także na truskawki, które wiadomo - nie smakują jak te z ogródka, ale mimo to smak jakiś tam mają i przypominają o nadchodzącym lecie 😆 Składniki (2 porcje): 100 g kaszy(...)jaglanej (Pole na Stole) 200 ml mleka roślinnego lub krowiego  200 ml wody  3 świeże daktyle 6 kostek gorzkiej czekolady (Pole na Stole) 1 łyżeczka kakao (Pole na Stole) 2 łyżki syropu klonowego  1 łyżeczka proszku maca (Pole na Stole) - opcjonalnie  kilka kropel aromatu waniliowego  Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą, gorącą wodą.  Wsyp

Zdrowie na języku :P
Mini babeczi jak bombonierka 207

oliwy szczypta soli dodatkowo 2 łyżeczki powideł śliwkowych bez cukru 2 łyżki wiórków kokosowych skórka z połowy pomarańczy sok z 1/4 pomarańczy do dekoracji: 25 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietany wiórki kokosowe kolorowe posypki wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wszystko(...)minut. Porcja  z sokiem pomarańczowym piecze się nieco dłużej, bo około 22 minuty. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki do wystygnięcia. Do dekoracji używamy polewy czekoladowej.  W miseczce umieszczamy czekoladę połamaną na kawałki oraz śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W gotowej masie czekoladowej zatapiamy babeczki i odstawiamy na kratkę. Ozdabiamy posypkami zanim czekolada całkiem zastygnie

Przysmaki Karolki
Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami 250

mielonych orzechów 50 cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko Dodatkowo  2 garście suszonych moreli 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki dużemu morelowego 150 g białej czekolady Ok 100 ml śmietanki 30% suszone płatki róży (opcjonalnie) Przygotowanie 1. Ciasto -  suche składniki łączymy na blacie,  dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy całość nożem aż do uzyskania(...)następnie nakłuwamy widelcem wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotej barwy 3. Ciasto studzimy przed dekoracją 4. W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę razem ze śmietanką, kiedy tylko się rozpuści, zdejmujemy z ognia 5. Wierzch ciasta smarujemy dżemem, posypujemy skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w paseczki morelami, następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka białą czekoladą

Słodki Kompromis
Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia 258

Nutelli  ok. 300 g miękkich herbatników kakaowych ok. 70 g orzechów laskowych + ok. 60 g do posypania wierzchu Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Krem: Ok. 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzamy kakao, proszek budyniowy, mąki i dokładnie mieszamy do pozbycia się(...)minut . Po tym czasie wszystko smar ujemy pozostałym kremem i wykładamy kolejna warstwę herbatników .   Polewa czekoladowa: Śmietankę po dgrzewamy, zdejmujemy z ognia , a następnie dodajemy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta, a po chwili posypujemy siekanymi orzeszkami la skowymi . Ciasto możemy dodatkowo udekorować pralinkami F errero R ocher . Chłodzimy przez

Słodka Strona
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 183

Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy do dekoracji Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj(...)groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na spodzie mazurka rozsmaruj dżem, polej stopioną czekoladą i posyp pokruszonymi bezami i migdałami. Mazurka udekoruj jajeczkami migdałowymi i listkami melisy. Przechowuj w chłodnym miejscu

Smakołyki Asi
Babka pomarańczowa 387

szklanki maślanki 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wody 25 g masła 50 g czekolady smażona skórka z pomarańczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Zetrzeć skórkę z wyszorowanych i umytych pomarańczy. Wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier(...)formy na babkę. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min. POLEWA: przesiane kakao i cukier puder wymieszać z wodą, i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, czekoladę. Mieszać, aż do uzyskania płynnej polewy. Polać wystudzoną babkę i udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: czekolada , maślanka

https:KKuchniaMniam
Ciasto bez pieczenia – kokosowa zebra 810

mleka – 2 żółtka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 łyżki mąki pszennej – 2/3 szklanki cukru – 50 g białej czekolady – 150 g wiórek kokosowych (wsypałam niepełne 2 szklanki) – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około 250 g herbatników kakaowych – wiórki do posypania – kwaskowaty dżem lub konfitura, ewentualnie lemon curd Masło wyciągamy z lodówki(...)jajeczną, jednocześnie zmniejszając gaz na minimalny. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. U mnie zajęło to około 2 minut. Odstawiamy budyń do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie ścieramy czekoladę na tarce z grubymi oczkami. Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i konsystencją będzie przypominać krem. Wówczas dodajemy do niego po łyżce budyniu, za każdym razem krótko miksując (tylko żeby składniki

Relaxtime
Cykl wielkanocny: Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine) 179

żółtko 1 laska wanilii 16 g proszku do pieczenia 100 ml mleka Krem stracciatella 250 g serka philadelphia 50 g śmietany 50 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady **** INGREDIENTI Ciambella al cocco 200 g di farina di cocco 200 g di farina di riso 200 g di burro 100 g di zucchero 2 uova 1 tuorlo 1 bacca(...)nagrzanym do 160 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem stracciatella. Miksujemy serek philadelphia ze śmietaną i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy gorzką czekoladę potarkowaną lub pokrojoną na grubsze kawałki. Ciasto dekorujemy kremem i gorzką czekoladą.  **** PREPARAZIONE In una ciotola montate il burro ammorbidito con lo zucchero. Aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Sezon Tortów Imieninowych uważam za otwarty!!! 204

będzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła  140g cukru 4 jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy(...)ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau au chocolat, który znajdziecie tutaj. Ja upiekłam 2 blaty w dwóch podejściach, ale można upiec całość hurtem i potem przekroić. Czekoladę roztapiamy w naczyniu zanurzonym w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na pianę. Mieszamy mąkę z żółtkiem, mlekiem, masłem oraz cukrem. Roztopioną czekoladę krótko mieszamy, aż jej konsystencja

Moje Pyszne Siódme Niebo
Muffiny migdałowe z kulą śnieżną 328

łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 1/4 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 200 ml śmietany 30 % 1 biała czekolada kule śnieżne 4 łyżeczki żelatyny firmy Gellwe 8 łyżeczek zimnej wody 15 małych baloników 15 wykałaczek dodatkowo wiśnie czerwone kandyzowane firmy Targroch 1. Do przesianej mąki pszennej z proszkiem dodajemy(...)dokładnie mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do mniej więcej 15-stu papierowych foremek na muffinki. 5. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Studzimy. 6. Śmietankę gotujemy. Wrzucamy białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy się rozpuści zostawiamy aż wystygnie a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. 7. (Proponuję zrobić to dzień wcześniej.) Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty