ilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość. Moje muffiny z wierzchu są polane czekoladą, ale w zupełności wystarczy posypać je cukrem pudrem. Podane do kawy lub herbaty sprawią przyjemność zarówno dorosłym, jak i dzieciom jako forma nieco zdrowszego deseru. Składniki: (na około 24 muffiny(...)soku z cytryny 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego dodatkowo: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki suszonych daktyli (kupiłam TUTAJ ) polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżki masła Przygotowanie: Daktyle moczyć w ciepłym mleku przez około 20 - 30 minut, następnie pokroić je na mniejsze kawałeczki. W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki
Kuchcik gotujeUwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do
Kuchnia w czekoladziePomysł na takie właśnie zapiekanki podpatrzyłam u blogowej koleżanki Moniki. Co prawda jej wersja była bardziej dietetyczna niż moja, ale cóż poradzić na to, że choć
Kuchnia w czekoladziewielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można je pominąć, albo zastąpić innymi owocami. A przy okazji, brownie to ciasto dla wszystkich tych, którzy uważają, że zawsze wychodzi im zakalec, albo nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Naprawdę trudno tu coś zepsuć :) Składniki(...)foremkę 26x21 cm: 100 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jajek szczypta soli 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 300 g malin Masło roztapiamy w niewielkim garnku, dodajemy do niego czekoladę połamaną w kostki i wszystko roztapiamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa
Trzeci talerzkakao 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki bita śmietana : 500 ml schłodzonej śmietany 50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej 1 czubata łyżka żelatyny 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Składniki do nasączania : Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)Zimną śmietanę (z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy całość. Ścieramy czekoladę na grubej tarce i dodajemy do bitej śmietany, delikatnie mieszamy. Wykańczanie kopca: Banany rozkładamy na wydrążonym cieście. Na banany rozkładamy bitą śmietanę staramy się ją ułożyć w kształcie kopca
Sprawdzone przepisy kulinarnewątpienia świetny deser, ale może rzeczywiście dla dorosłych? A może gdyby spróbował, to podzieliłby zdanie mamy? Mam nadzieję :) Krem ma naprawdę delikatną konsystencję i intensywny smak czekolady. Sól morska w pewien sposób podbija słodycz i pogłębia kakaowy aromat. Podobnie działa melasa - jeden z moich ulubionych dodatków. Można by się zastanawiać, co dodać na wierzch kremu, żeby wzbogacić deser - bitą(...)ulepszeń. Tydzień pucharkowy ledwo co się zaczyna, a mnie już się bardzo spodobał - dzięki pomysłodawczyni i dzięki pierwszej recenzentce :) Muszę pomyśleć co dalej! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 duże żółtka 125 ml słodkiej śmietanki 75 ml mleka 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła z solą morską 1/2 łyżki melasy Wykonanie: Żółtka rozbić trzepaczką na gładką masę w średniej
zadanie-gotowanieJakiś czas temu udało mi się wygrać bardzo fajny kuchenny "gadżet", a mianowicie blender nutriboost Russell Hobbs. Wspaniała rzecz, bo nie musisz szukać wolnego garnka, w
Kuchnia w czekoladzieSzarlotka "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu. Taka z jabłek z własnego sadu, ale one jak na złość w tym roku baaardzo kiepskie. Najpierw
Kuchnia w czekoladzieKiedy Oluś złapał zapalenie jamy ustnej, strasznie stracił apetyt. Dwoiłam się i troiłam, by zrobić coś, co zje bez bólu, z tymi kopytkami nie było problemu
Kuchnia w czekoladziepros zku do pieczenia 1 szczypta soli masa budyniowa: 0,75 l mleka zwykłego lub sojowego 2 budynie 100 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny 50 g białej czekolady (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy) dodatkowo: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód 4-5 gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny(...)łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy
Bon appetit mon amiePachnąca pomidorami, o gładkiej i kremowej konsystencji pasta do pieczywa. Ze świeżymi warzywami i plastrem szynki smakuje rewelacyjnie, ale i w "samotności" spełnia doskonale rolę "masła
Kuchnia w czekoladzieszklanki cukru (można nawet trochę więcej) 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 czubate łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody 1 cukier wanilinowy 1/2 tabliczki białej czekolady, lub paczka M&M Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zaczynamy pokrojenia białej czekolady na małe kawałeczki. M&M kroić nie musimy, używamy je w całości. Biała czekolada dodaje(...)słodyczy, natomiast M&M dają chrupkości, jednak trochę też zabarwiają, dlatego staramy się aby były w środku masy, a nie na wierzchu ciasteczek. Na zdjęciu wersja z białą czekoladą. Dokładnie ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem. Następnie dodajemy całą resztę, wszystko dokładnie miksujemy. Układamy masę, nie przejmując się ich kształtem, koniecznie na papierze do pieczenia i koniecznie zachowując odstępy
Pora na poraszklanki cukru (można nawet trochę więcej) 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 czubate łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody 1 cukier wanilinowy 1/2 tabliczki białej czekolady, lub paczka M&M Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zaczynamy pokrojenia białej czekolady na małe kawałeczki. M&M kroić nie musimy, używamy je w całości. Biała czekolada dodaje(...)słodyczy, natomiast M&M dają chrupkości, jednak trochę też zabarwiają, dlatego staramy się aby były w środku masy, a nie na wierzchu ciasteczek. Na zdjęciu wersja z białą czekoladą. Dokładnie ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem. Następnie dodajemy całą resztę, wszystko dokładnie miksujemy. Układamy masę, nie przejmując się ich kształtem, koniecznie na papierze do pieczenia i koniecznie zachowując odstępy
Pora na pora