Kiedy kolega poprosił mnie o tort, długo myślałam jaki przygotować. Ciekawiło mnie jak będzie smakował taki mocno czekoladowy biszkopt, bo nigdy nie robiłam z taką ilością
Kuchnia w czekoladzietłuszczu) 1 jajo 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek (ok. 100 g) 1 garść(...)grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut . Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Rozsmarować po ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże
Moja Delicjaprzepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi się spodobał i zabrałam się do roboty. Ciasto nie jest trudne ale czasochłonne. Dzień wcześniej musicie rozpuścić czekolady w śmietance a następnie chłodzić je całą noc. Później to już kwestia kilkunastu minut i znów oczekiwanie aż ciasto stężeje ;) Życzę cierpliwości a ciasto wypróbujcie koniecznie bo smakuje rewelacyjnie(...)herbatników 3,5 szkl pszenicy preparowanej w miodzie 400 ml kremówki 250 g mascarpone 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne Dzień wcześniej mocno podgrzać kremówkę nie dopuszczając do wrzenia. Podzielić na 2 równe części. W jednej rozpuścić czekoladę białą, w drugiej mleczną. Ostudzić i odstawić do lodówki na całą noc. Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód ułożyć warstwę
Smakołyki Asikakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej(...)masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni W tym czasie kroimy czekoladę na małe kawałki i zagotowujemy śmietanę kremówkę. Pół szklanki malin miksujemy na mus w blenderze. Jeśli przeszkadzają Wam pestki mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ja swój po prostu dokładnie zmiksowałam
CiastkozercyMalinowe lato już się zaczęło ... Trzeba korzystać póki trwa. U mnie na początek maliny w towarzystwie czekolady ... mnóstwa czekolady :) Ciasto z TEGO przepisu piekłam już wielokrotnie , ale zazwyczaj tak szybko znikało , że zrobienie zdjęcia nie było możliwe ;) Tym razem się udało więc szybciutko dodaję przepis ,żebyście sami mogli wypróbować i przekonać się jak rewelacyjnie smakuje. Zamiast malin można(...)plasuje się to z wiśniami (KLIK ) i z bananami (KLIK ) Składniki : Foremka 22x 38 kostka masła (250g) 1,5 szklanki cukru (330g) 200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 300 ml wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 4 łyżki kakao 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (230g) 4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Malinowa KawiarenkaKruchutkie babeczki z czekoladą i truskawkami. Takie połączenie nie ma sobie równych! Można przygotować małe babeczki, ale także mini tartę i udekorować ją plasterkami truskawek (patrz zdjęcie poniżej). Glazura, którą pokrywamy owoce, przedłuża im świeżość i sprawia, że są błyszczące. Jeszcze taka mała wskazówka: jeśli foremki na babeczki obsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały(...)Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki gorącego mleka 100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 300 g truskawek Glazura: 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru
Nastoletnie Wypiekaniespodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód: 150 g herbatników 80 g masła 2/3 tabliczki mlecznej czekolady z bakaliami Krem: 500 ml śmietanki 30% cukier do smaku ok 200 g świeżych malin Dekoracja: kilka kostek białej czekolady listki mięty Wykonanie: Herbatniki drobno pokruszyć, masło z mleczną(...)czekoladą rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wylepić nimi foremki na mini tarty (aby spody tartaletek łatwiej wyciągnąć z foremki można je wyłożyć folią). Schłodzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, słodząc do smaku. Herbatnikowe spody wyjąć z foremek, nałożyć ubitą kremówkę i maliny. Tartaletki posypać startą białą czekoladą i udekorować miętą. Smacznego
Smakołyki Asikakao 200 g orzechów laskowych (dałam mniej) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem Ferrero Rocher: 400 g serka mascarpone 400 g Nutelli 100 g mlecznej czekolady, posiekanej ½ szkl drobno posiekanych orzechów laskowych (dałam mniej) Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/2 szkl likieru karmelowego lub orzechowego(...)szkl wody Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 36% 1,5 łyżeczki miodu Dodatkowo: 250 ml śmietanki 36% 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Biszkopt czekoladowo-orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Orzechy zmielić dwukrotnie. Dodać do nich przesianą mąkę, kakao i proszek
Nastoletnie Wypiekaniemasła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki(...)grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut . Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Gdy lekko przestygnie (ale będzie lekko ciepła i wciąż lejąca) , rozsmarować po jeszcze ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra
Moja Delicjagenialne! Puszyste, kwaśne od malin i słodkie od białej czekolady. Z odrobiną jogurtu i listkami świeżej mięty smakują obłędnie! SKŁADNIKI (ok. 30 sztuk) 2 szklanki mąki 1,5 szklanki maślanki 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli ok. 30 malin 1/2 tabliczki białej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, proszek do pieczenia(...)wymieszać. W drugim naczyniu połączyć ze sobą roztrzepane jajka, maślankę i masło. Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać. Maliny delikatnie rozgnieść widelcem, tak aby pozostały kawałki owoców. Czekoladę drobno posiekać. Owoce i czekoladę dodać do masy i delikatnie wymieszać. Placki smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, Gdyby pierwsze placki przywierały do patelni można ją posmarować delikatnie olejem. Smażyć
DefinicjaSmakujest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady, ale także tym, którzy lubią od czasu do czasu spróbować czegoś pysznego, a nieskomplikowanego:) Spróbujcie :) Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej) 100g masła 5 dużych jajek(...)pokojowej) 190 g cukru 100g mąki tortowej ok 100g malin 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki startej skórki z pomarańczy cukier puder Przygotowanie: Masło roztopić wraz z czekoladą w małym garnuszku ( bez doprowadzania do wrzenia). Odstawić na bok i dodać skórkę pomarańczową, wcześniej startą oraz sok. Wymieszać. Zmiksować jajka z cukrem do momentu kiedy piana będzie puszysta. Dodać
ChilliJemyrobi się naprawdę łatwo i szybko. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki i dokładnym ubiciu piany z cukrem. Do środka dodałam kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, którą oczywiście można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć. Swój omlet podałam ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Świetnie będą pasowały także jagody i maliny. Poza(...)zajmuje nie więcej niż 10 minut. SKŁADNIKI / 2 porcje OMLET 3 jajka w temp. pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki drobnego cukru do wypieków 3 kostki czekolady / białej, mlecznej lub gorzkiej 1 płaska łyżka kakao / polecam takie olej lub masło SOS TRUSKAWKOWY 250 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru ( można dać więcej jeśli truskawki są kwaśne
cool and mintyidealna do tortów i innych ciast oraz do wszelkich słodkich deserów. Świeżo przygotowana polewa, najlepiej bez masła, zanim jeszcze wystygnie świetnie nadaje się do konsumpcji jako gorąca czekolada, np. z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej niesłodkiej). Można też część gorzkiej czekolady zastąpić czekoladą mleczną, a nawet z bakaliami, dla urozmaicenia. Ja lubię robić ganasz pół na pół z gorzkiej i mlecznej(...)czekolady. Przepis był na blogu już parę miesięcy, ale zapomniany i zakurzony. Dodałam w końcu zdjęcia, aby ułatwić Wam przygotowanie ganaszu, który jest naprawdę prosty. Na zdjęciach polewa w I wersji w proporcjach 1:1. Smacznego! Czytaj całość
Anioszek w kuchniPrzepyszny i niezwykle prosty do przygotowania sernik na zimno z truskawkami: delikatny, kremowy, intensywnie czekoladowy. Do jego przygotowania użyłam czekolady deserowej o zawartości kakao 54%, dzięki temu nadzienie sernikowe nie jest słodkie, za to słodyczy dodaje ciasteczkowy spód, a także dojrzałe, soczyste truskawki. Połączenie idealne, polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Spód: 350 g ciemnych ciastek typu oreo(...)roztopionego masła Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu 250 g serka mascarpone 1 mała śmietana kremówka 30% lub 36% 3 tabliczki (300 g) czekolady deserowej o zawartości kakao ok. 50% Dodatkowo: ok. 750 g truskawek Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka (2 łyżki odłożyć do dekoracji), dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników. 2. Dno tortownicy
Domowa Cookierenka AgiTorcik taki zobaczyłam w wykonaniu Fiony Cairns - i koniecznie musiałam go wypróbować. Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam (czyt. uprościłam) i powstała wyjątkowo smakowita propozycja. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 200 gram czekolady* - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - 2 łyżeczki wody - 100 gram mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jaja - ok. 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki gęstego soku z wiśni do przełożenia(...)śmietany kremówki ** - 2 łyżki cukru - wiśnie do przełożenia i udekorowania *** - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji * wykorzystałam czekoladowe zajączki i jajeczka, które zwykle w dużej ilości pozostają po Wielkanocy (oczywiście dokładnie sprawdzając, jaki mają termin przydatności, ale najczęściej jest on wyjątkowo długi) ** można przełożyć też zwykłą "Śnieżką" - sprawdza się równie dobrze, jak ubita śmietana *** użyłam wiśni, które zostały
Wielopokoleniowo