czekolada - 27946 przepisów (strona:326/1864)

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 168

Ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami włoskimi, płatkami owsianymi i powidłami śliwkowymi. Bardzo proste w wykonaniu, mokre składniki łączymy z suchymi. Wykładamy łyżeczką i gotowe. Najwięcej czasu zajmie nam chyba siekanie czekolady i orzechów włoskich ;) Jeżeli lubicie bardzo słodkie wypieki polecam dać więcej cukru. Składniki na ok 30-35 szt: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych(...)połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, powidłami, miodem, ekstraktem z wanilii. Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja dodatkowo pomagałam sobie drugą łyżką, którą moczyłam w wodzie i spłaszczałam ciasteczka. Piec

Moja Galeria Smaku
Brownie z sercem 179

pieczenia. Dodać barwnik. Wymieszać. Przełożyć do keksówki. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki. Wyciąć foremką serduszka. Ułożyć ponownie w keksówce. Ciasto brownie: 200 g czekolady gorzkiej 180 g masła 120 g mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Czekoladę wraz z masłem rozpuścić na małym ogniu(...)Ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć z czekoladą i ekstraktem z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko razem i wylać na ułożone serduszka. Piec w 18 stopniach przez ok. 30 min, aż ciasto nie będzie oblepiało całkiem patyczka, jednak będzie on wilgotny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.  Polewa: 80 g czekolady mlecznej 1 łyżka

Moja Galeria Smaku
Mus owocowy z czekoladą 191

Lekko zmrożony mus z borówek, malin i banana. Polany płynną czekoladą.  Składniki na 2 porcje: 200 g malin 100 g borówki 1 banan 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) 50 g gorzkiej czekolady W blenderze zmiksować maliny, borówki, banana oraz miód. Przelać do szklanek i włożyć na 20 min do zamrażalnika. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce(...)Wyjąć deser z zamrażalnika, polać czekoladą i ozdobić owocami. Podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Naleśniki z musem czekoladowym i bananami 236

Naleśniki z musem czekoladowym i bananami to świetna propozycja na deser. Krem czekoladowy na bazie śmietany kremówki i mlecznej czekolady idealnie smakuje z bananami. Naleśniki są sycące, więc jestem pewna, że dwa wystarczą, aby zaspokoić Wasz apetyt na słodkości. Całość warto posypać gorzkim kakao, aby nadać naleśnikom lekko inny smak.  Składniki na porcje dla 2-3 osób*: ciasto(...)naleśniki 1 szklanka mleka 4/5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli mus czekoladowy 200 g śmietany 30% (małe opakowanie) 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka) dodatkowo banany gorzkie kakao Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na dosyć sztywną pianę

Ugotować
Nocna owsianka z malinami 262

Dzisiaj tak jak wczoraj owsianka, ale dla odmiany na zimno - z migdałami, białą czekoladą i malinami.  a w tle mój podkoszulek ;d   Lodówkowa owsianka z malinami, białą czekoladą i płatkami migdałowymi Przepis własny  / 1 porcja /  4-5 łyżek płatków owsianych 1/2 szklanki mleka czubata łyżka gęstego jogurtu opcjonalnie coś do posłodzenia Wszystko wymieszać, wstawić wieczorem(...)lodówki. maliny pasek białej czekolady - posiekanej lub startej łyżka płatków migdałowych* Rano na gotową owsiankę położyć maliny, czekoladę i migdały. Opcjonalnie wymieszać. Zajadać ;) *można podprażyć; zamienić na wiórki lub chipsy kokosowe

tost z dżemem
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 176

babeczkami, a ta należy do ulubionych. Korzenny zapach, delikatne wnętrze i zniewalająca słodycz szybko zjednały sobie domowników. Uwielbiamy ją, a najlepsza jest chwilę po wyjęciu, jeszcze ciepła, gdy kostki czekolady są jeszcze płynne i eksplodują w ustach głębokim, kremowym smakiem. Tym razem podałam ją z bitą śmietaną delikatnie osłodzoną cukrem i była wyśmienita. Gorąco polecam!!! Składniki na babeczkę piernikową(...)kawałkami czekolady 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika około 75 g czekolady      Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy

Rozpustne gotowanie
Czekoladki truskawkowe. 230

ustach! Polecam! Składniki na czekoladki truskawkowe 250 g cukru 100 ml wody 125 g masła 90 g budyniu truskawkowego w proszku bez cukru (około 3 opakowań) POLEWA: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła      Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę, włączamy grzanie, mieszamy aż cukier się rozpuści, gdy woda zacznie wrzeć gotujemy około 1 minuty. Wyłączamy grzanie(...)zagotowujemy. Gotujemy 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia i miksujemy kolejne 5 minut. Wlewamy do foremki, schładzamy w lodówce. Gdy masa już dobrze stężeje przygotowujemy polewę. Czekoladę wraz z masłem umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę umieszczamy nad gotującą się wodą, tak by woda jej nie dotykała). Pralinki wyjmujemy z formy, od spodu wbijamy wykałaczkę

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 185

mąki 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 1 żółtko CIASTO CZEKOLADOWE: 5 jajek 1 białko 150 g cukru 100 zmielonych orzechów (np. w blenderze) 150 g roztopionej, gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 50 g solonego, obranego, prażonego słoneczniku (lub drobno posiekanych solonych, prażonych orzeszków) + 1 porcja  sosu karmelowego 80 g solonych, prażonych(...)fistaszków + 1 porcja  sosu karmelowego OPCJONALNIE: słoiczek dżemu morelowego lub masa z 250 g mascarpone, 200 ml ubitej śmietany 30% i 100 g białej, roztopionej czekolady i 1 łyżeczki żelatyny      Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z masłem, miksujemy mikserem około 1-2 minutki, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Chlebek rabarbarowy. 174

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i czekoladą. Puszyste, mięciutkie, a za sprawą dodatków wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Najlepsze jeszcze ciepłe, gdy rozpuszczona czekolada eksploduje w ustach bogactwem smaku. Polecam! Składniki na chlebek rabarbarowy: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1 i 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki(...)pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g gorzkiej czekolady 2-3 łodygi umytego, osuszonego, pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Domowe lody miętowe z czekoladą (bez maszynki) 300

czego mogłabym zrobić takie lody? mój wzrok padł na mięte rosnąca sobie spokojnie w doniczce na oknie. Tak to jest dobry wybór. Nie wiem jak wy ale ja połączenia czekolada + truskawki i czekolada+mięta  uwielbiam. Nie będę ukrywać, że robienie lodów bez specjalnej maszynki jest długotrwałe ale czy nie warte jest to spróbowania własnoręcznie zrobionego deseru albo pamiętaniu(...)rzeczy do kupienia przy najbliższej możliwości, haha. Do cierpliwych świat należy!:) Składniki na trzy pucharki  300 ml śmietany 30% 100 ml mleka 1,5 % 2 żółtka 1/2 tabliczki czekolady mlecznej  4 garście świeżych liści mięty Wykonanie: Liście mięty traktujemy blenderem następnie wlewamy mleko i śmietanę. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do podgrzania na piec na mały ogień. Dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche babeczki o smaku białej czekolady i herbaty matcha 212

Kruche niepozorne babeczki, nadziane kremem o smaku białej czekolady i jeszcze mało popularnej herbaty matcha która ma konsystencję sypkiego pudru, i bogactwo antyoksydantów, w Japonii bardzo popularna , doskonale nadaje się do wypieków i kremów , nadaje charakterystycznego smaku, ale tez barwi je na piękny zielony kolor. Składniki: 30 dag m ą ki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru(...)cytrynowej 1 ły ż ka ś mietany 18% Szczypta soli Krem: 350 ml ś mietanki kremówki 1 ś mietan fix 3 ły ż ki cukru pudru 10 dag białej czekolady 1 płaska ły ż eczka herbaty matcha Sposób wykonania: Ciasto: Na stolnic ę wysypa ć m ą k ę , sól i cukier, doda ć pokrojone zimne masło , ż ółtko

Wanilia i Kardamon
Torcik czekoladowy z malinami 198

Kolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi malinami – palce lizać! Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki(...)pół, resztę można zjeść :) ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje ma 200 g) 200 g gorzkiej czekolady +kwaśny dżem np. z porzeczki Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia

Ciastkozercy
Sernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą 207

Sernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą Bardzo kremowy, delikatny sernik. Mazisty wręcz. Niebiańsko waniliowy. Trochę czekoladowy, a do tego truskawkowy. To moja słodka propozycja na weekend. :) Składniki: Spód 175 g ciastek owsianych 50 g miękkiego masła Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem lub zmiksować razem w malakserze. Przełożyć(...)formy i docisnąć równomiernie do dna. Schłodzić 30 minut w lodówce. Masa serowa 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 600g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy) 6-8 łyżek domowego cukru waniliowego 3 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10-12 dużych truskawek + dodatkowo do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki do miseczki. Śmietankę zagotować, zalać

Pełny talerz
Ekspresowe lody miętowe z czekoladą (bez jajek i maszyny) 264

mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 150 g cukru pudru 70 g świeżej mięty ( 2 - 3 duże doniczki)* 2 - 3 łyżeczki ekstraktu miętowego** oraz: 80 g gorzkiej czekolady najlepiej w formie płatków lub kropelek*** * Mięty różnią się intensywnością zapachu. Koniecznie należy powąchać miętę przed zakupem i wybrać taką która ma naprawdę wyrazisty aromat. ** Dobre i niedrogie są naturalne(...)miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny miętowy aromat. *** Można również pokroić na bardzo małe kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady Listki mięty wrzucić do blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i miksować, aż powstanie gładka, jednolita masa. W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać miętowe mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Dodać ekstrakt miętowy

maniapieczenia
Ciasto z białą czekoladą i truskawkami na chrupiącym, czekoladowym spodzie 431

wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie kupione w Lidlu . Muszę pochwalić się, że przepis jest w całości mojego pomysłu. Jedyną inspiracją były moje dotychczasowe doświadczenia :) Zapraszam do komentowania - podzielcie się swoją opinią :) Spód : 100 g herbatników(...)maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła   Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia. Nadzienie

Chocolate Muffin Blog