lubi czekoladę? Myślę, że na to pytanie wiele osób odpowie zdecydowane „JA”. Ja również należę do tej grupy. Czasem dla odmiany zamiast ze sklepowej półki sięgam po zdrowszą domową wersję czekolady. Dziś zapraszam Was na ten naprawdę prosty i pyszny przepis. Ostateczny efekt i smak często zależy od użytego miodu i dodatków. Ja swój miód nabyłam w sklepie(...)ZdrowyMarket24.pl Jako dodatek użyłam owoców liofilizowanych (truskawki, maliny, jeżyny, jagody), ale możecie dodać dowolne dodatki np. orzechy laskowe. Spróbujcie. Warto czasem zrobić sobie taką domową, zdrowszą wersję czekolady. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spójrzcie na przepis Składniki: (na 1 mniejszą tabliczkę) 1/2 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy ze ZdrowyMarket24 ) 1/4 szklanki ciemnego kakao ulubione dodatki
Słodkie okruszkiIntensywny mus czekoladowy, truskawki i orzeźwiająca limonka. Dodatkowo bez glutenu, laktozy, cukru i zbędnych kalorii. Składniki na 3 pucharki: Mus czekoladowy: 1 mała puszka mleczka kokosowego (165ml) 125g czekolady gorzkiej (min. 70%) 2 jajka (średnie lub duże) i szczypta soli 1 łyżka stewii w proszku lub 1 łyżka cukru pudru Sos truskawkowo-limonkowy: 200g świeżych truskawek lub 300g mrożonych(...)limonki 1/2 łyżeczki liści limonki 1 łyżeczka stewii w proszku lub 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mus czekoladowy: Czekoladę dzielimy na kosteczki. Mleczko kokosowe podgrzewamy, a następnie przelewamy do miseczki z czekoladą. Mieszamy do momentu aż powstanie nam mus. Odkładamy do przestudzenia. Białka ubijamy z odrobiną soli. Gdy czekolada będzie ostudzona łączymy ją żółtkami i delikatnie mieszamy z ubitymi
Czarnawisienkaorzeźwiającym kremem cytrynowym i owocami sezonowymi, ach…tęsknię za latem! Moja propozycja którą widzicie na zdjęciach to tort bezowy z miękkim piankowym wnętrzem, kremem z gorzkiej czekolady i pokruszonymi wafelkami Lusette , wyborny, dla wielbicieli czekoladowych smaków , obłędnie słodki, wbrew pozorom wcale nie trudny do wykonania, można torcik jeszcze polać sosem karmelowym ale uznałam że dość słodyczy! Składniki(...)blaty bezowe o śr 20 cm: 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli Krem: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 wafelki mleczne Lusette 1 wafelek czekoladowy Lusette Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję
Wanilia i Kardamonszczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa) 20 dag łuskanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa rum (pominęłam nie miałam w domu) tabliczka czekolady mlecznej Oddzielić białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Do gładkiej masy dodajemy przyprawę(...)ciastem. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 70 minut. Ja piekłam w keksówce o wymiarach 35×10. Jak ciasto już się upiecze i przestygnie polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady. Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i dowolnie ozdabiamy. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser Tagged: czekolada mleczna , jajka , masło , miód , mąka , orzechy włoskie , piernik , przyprawa
Mam apetyt na ...Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka bezglutenowe, bo....bezmączne, przepyszne, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku, to coś pomiędzy brownie, a bezą, napakowane cennym polepszaczem humoru jakim jest czekolada. Ciastka są dość słodkie więc polecam nie dodawać czekolady o mniejszej zawartości kakao bo wyjdą za słodkie. Ważne również żeby absolutnie nie starać się odklejać ciastek przed ich całkowitym wystudzeniem. Składniki(...)Czas przygotowania: 25 min 3 białka 1/2 szklanki gorzkiego kakao 230 g cukru pudru szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 74% Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przygotowujemy dwie blachy i wykładamy je papierem do pieczenia 2. W misce miksera łączymy za pomocą rózgi kuchennej białka jajek, cukier, kakao i sól, jedynie łączymy
Słodki KompromisSkładniki 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła 75 g cukru trzcinowego (najlepiej pudru lub bardzo drobnego) 50 g mąki jaglanej 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej) 1-2 wafelki czekoladowe Lusette Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 190 st bez termoobiegu. Blachę(...)wyłóżcie papierem do pieczenia. Posiekajcie wafelki. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Mąki wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, do tego przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę i wafelki, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie łyżką porcje ciasta
OliveandThymerogalik francuski. Z okazji Światowego Dnia Nutelli przygotowałam dwie wersje tego popularnego kremu czekoladowego. Pierwsza bardziej przypomina smak Nutelli, przygotowana jest na bazie orzechów laskowych z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i wanilii. Druga wersja jest dla wielbicieli migdałów, których smak idealnie współgra z gorzkim kakao i wanilią. Domowa Nutella jest prosta do przygotowania, nie wymaga wielu składników(...)casa, ecco due ricette molto semplici e veloci. Buon appetito! KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY (CREMA DI CIOCCOLATO E NOCCIOLE) SKŁADNIKI 100 g obranych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 50 g cukru trzcinowego 40 - 50 ml oleju 1 łyżka kakao 1 laska wanilii **** INGREDIENTI 100 g di nocciole sgusciate 100 g di cioccolato fondente
La grande e la piccola cuocazrobić Miśce obiad, bo ona tylko „mamusiowy zje”. Gofry były, makaron też no to naleśniki sobie wymarzyła. W lodówce zostały tylko żelazne zapasy tofu, w spiżarni gorzka czekolada więc v’ila : naleśniki francuskie ;-). Naleśniki zrobiłam według swojego poprzedniego przepisu, który znajdziecie tu. Składniki na farsz do 6 naleśników: 2 kostki naturalnego tofu 100 ml mleka roślinnego(...)cukru sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu tabliczka gorzkiej czekolady łyżka esencji waniliowej ( przepis na domową znajdziecie tu ) Przygotowanie: W dużej misce rozkrusz tofu i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady, którą rozpuść w kąpieli wodnej. Zblenduj na idealnie gładką masę. Naleśniki wypełnij farszem, polej roztopioną czekoladą, idealnie do dekoracji nadaje się skóra pomarańczowa, ja nadal używam swojej domowej roboty
greenscarfcudownego. Polubiłem to ciasto od pierwszego kawałeczku, po jego spróbowaniu odrazu chce się sięgać po następny. To ciasto napewno nie jest dla ludzi na diecie. Cukier, masło, mąka, czekolada... no ale czasami na cheat day można sobie pozwolić. 😆 Zrobienie takiego serniko-brownie, to dosłownie kilka minut pracy. W efekcie otrzymujemy wilgotne, czekoladowe, mięciutkie brownie z puszystym, przepysznym kremem sernikowym(...)górze. Musicie wypróbować, obiecam, nie pożałujecie! 😋 Serniko-brownie - przepis: Brownie: 150 g masła 100 g czekolady deserowej 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado) 100 g cukru 3 jajka 150 g śmietany 150 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego z kubełka* (najlepiej ,,Piątnica" lub ,,Wieluń") 250 g serka mascarpone
Kuchnia Łukaszamasła 35 g cukru pudru 35 g dobrego kakao 2 średnie żółtka 130 g mąki pszennej tortowej spora szczypta fleur de sel lub innej, dobrej soli nadzienie: 200 g czekolady gorzkiej 30 g czekolady mlecznej 3 jaja 310 ml tłustego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka masy kajmakowej sól morska w płatkach Przygotowanie Najpierw spód. Masło zmiksujcie(...)minutach wyłóżcie ciastem formę do tarty, posypcie solą, wciśnijcie ją lekko w spód i wstawcie formę na kolejne pół godziny do zamrażalnika. W czasie mrożenia ciasta przygotujcie nadzienie. Czekoladę roztopcie, najlepiej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jaja rozbełtajcie widelcem. Mleko podgrzejcie w rondlu, mieszając przelejcie do rozmąconych jaj, wymieszajcie dokładnie, wlejcie ponownie do rondla i na około
OliveandThymenaprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna. Ku mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek. Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć(...)cukrem do momentu aż zgęstnieje i zrobi się złocista. W czasie kiedy karmel będzie się gotował, do drugiego rondla wlejcie wodę, 200 ml śmietanki i wrzućcie połamaną czekoladę. Wymieszajcie. Kiedy czekolada roztopi się, gotujcie masę przez około 10 minut. Ugotowaną masę czekoladową połączcie z karmelem, wymieszajcie. Dodajcie resztę śmietanki, masło i masło orzechowe, dokładnie mieszajcie do momentu połączenia składników
OliveandThymeSkładniki 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła 75 g cukru trzcinowego (najlepiej pudru lub bardzo drobnego) 100 g mąki pszennej razowej nieco więcej niż 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej) Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 190 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do rondelka(...)włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie na kratce
OliveandThymeKruche nieco twardawe, chrupiące z dużą dozą dowolnych orzechów to idealny dodatek do popołudniowej kawy bądź herbaty. U mnie Cantuccini w wersji czekoladowej w towarzystwie pistacji z dodatkiem białej czekolady oraz skórki cytrynowej. Zapraszam. Składniki: 4 duże jajka (L) 1 żółtko 350 g cukru drobnego 10 ml ekstraktu waniliowego 320 g mąki pszennej 60 g kakao ciemnego(...)łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny 0,5 łyżeczki soli 200 g pistacji 100 g białej czekolady 1. Mąkę, kakao,sól oraz sodę oczyszczoną przesiewamy do miski. 2. Jajka umieszczamy w misie wraz z cukrem i ubijamy mikserem na maksymalnych obrotach do zbielenia masy pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy. 3. Czekoladę siekamy
vaniliowoczekoladowabiszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) mus kawowy: 350 ml śmietany kremówki (38%) 135 g białej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) mus jeżynowy: 185 g jeżyn 65 g cukru 2 listki żelatyny 335 ml śmietany kremówki (38%) Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać, wymieszać z kawą(...)przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Mus kawowy: 100 ml kremówki zagotować. Dodać kawę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Gorcą kremówką zalać drobno posiekaną czekoladę; mieszać, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić. Pozostała kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do letniej czekolady, delikatnie mieszając łyżką. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Na płaskim talerzu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUpadłe ciasto czekoladowe bez mąki, a właściwie bardzo mocno czekoladowe – pełne przepysznej czekolady, za to zupełnie bez mąki. Zastanawia aksamitną, wilgotną strukturą, zakochuje w sobie czekoladowym, ale wcale nie za słodkim smakiem. Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki to jedno z najlepszych ciast czekoladowych w naszej kuchni i nie zdarzyło się jeszcze, żeby się nie udało. Przygotujecie je bez problemu(...)czekoladowe bez mąki – nazwa tutaj mówi sama za siebie – opada w trakcie stygnięcia, więc nie musicie się obawiać tego, jak przy innych ciastach :) Składniki: 285 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego 175g cukru plus trochę do wysypania formy 2 łyżki oleju 6 jajek 115 g masła plus trochę do wysmarowania formy 1 cukier z wanilią 3/4 łyżeczki
Pociąg Do Kuchni