V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 156ROSYJSKA Justyna Osiecka-Sułek bistro mama KUCHNIA SZWEDZKA Karolina Kornacka QuchniaKaroli KUCHNIA FRANCUSKA Krystyna Gerc Co na obiad ? KUCHNIA LITEWSKA Natalia Urbanek Blog Czekolady KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Małgorzata Kwiatkowska Bon Appetit Małgorzaty KUCHNIA ŻYDOWSKA no i oczywiście ja Katarzyna Czapran Kuchnia w opałach KUCHNIA TURECKA Szczegółowy program znajdziecie
Kuchnia w opałach
V FESTIWAL OPOLSKLICH SMAKÓW - FOTORELACJA 147cudowne hiszpańskie smaki Krysia Co na obiad i kuchnia litewska Adam Łyżka - Widelec - Nożyczki kuchnia rosyjska Justyna bistro mama prezentowała kuchnię prosto ze Szwecji Natalia Blog Czekolady viva Mexico Małgorzata Bon Appetit Małgorzaty i jej kuchnia żydowska I cała reszta ekipy :) Czas na relaks Przygotowanie tej imprezy wymagało od nas opanowania
Kuchnia w opałach
ŁAZANKI 161zamian za piosenkę żołnierską lub harcerską będziecie mogli skosztować : 1. Babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów 2. Szarlotki polskiej 3. Pischingera 4. Gorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek) 7. Bigosu na gęsinie 8. Chleba domowego Serdecznie zapraszam
Kuchnia w opałach
CIASTECZKA ORZECHOWO - MARCEPANOWE 139wykrawać takie same kształty jak przy ciastkach. Każde ciastko posmarować jasnym dżemem (u mnie pomarańczowy), a następnie nałożyć na nie marcepan. Dodatkowo na koniec, można jeszcze użyć polewy z czekolady
Kuchnia w opałach
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH 159wierzchu ostatnią warstwę z ciastek. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Sernik z wierzchu polukrowałam i udekorowałam kandyzowaną skórką z cytryny, oraz figą, ale równie dobrze smakuje oblany czekoladą
Kuchnia w opałach
pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa... 214dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy wyjąć zupełnie wystudzone w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę białej czekolady z 2 łyżkami gęstej śmietany polać polewą babkę i posypać kolorową posypką, odstawić do zastygnięcia polewy - babka jest bardzo smaczna, wilgotna i delikatna................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe przekładane kakao wg Babci Mieci 264Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy od 50 do 60 min. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Miksturownik
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 220bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut. Bułeczki wyśmienicie będą nadawały się do słodkich dodatków; dżem, czekolada, serek. Można zrobić je na wytrwano bez porzeczek
BaRepas
Ciasto Shrek 423przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować. Masa szybko stygnie , wiec nie można zrobić jej wcześniej. Wykonanie ciasta: Na masę zieloną lekko schłodzona układamy delicje,obok siebie, czekolada do góry. Wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte. Całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. galaretki powinny być również dobrze ścinające
W kuchennym oknie Ewy
Sernik Oreo na zimno 256lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz. Na wierzchu ciasto udekorowałam startą czekoladą , ale możecie je udekorować zmielonymi ciasteczkami :) Smacznego :) K:* Przepis pochodzi z bloga wypieki beaty
Cukier&Puder
Nadziewane drożdżowe rogaliki 227szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania 1 jajko do posmarowania rogalików cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, zalać letnim mlekiem, odstawiamy
Kuchnia domowa Ani
Krem czekoladowy z awokado 177Każdy uwielbia czekoladę, ponieważ daje szczęście- podnosi poziom endorfin oraz jest jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków. Jednak czy wszystkie wyroby czekoladowe, które dostępne są na rynku mają na nas tak dobry wpływ? Zastanawiam się dlaczego na pierwszym miejscu w składzie znajduje się cukier ? ! Przecież nadmiar tego składnika powoduje uzależnienie, a po pewnym czasie organizm domaga się zwiększenia dawki. Wpadamy
Życie na widelcu
Przysmak Magdy 42828jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało. Smacznego
kgwjanczewo
Śniadaniowa owsianka z jabłkiem, cynamonem, kokosem i migdałami 251płatków, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj. Owsiankę nałóż do miseczek, podawaj z kawałkami jabłka, posypaną płatkami migdałów i cynamonem. Smacznego i udanego dnia! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy Podobał Ci się post? Coś
Gotowanie to kochanie
Dieta na zdrowe paznokcie 229kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie; podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego. Miedź występuje w otrębach pszennych, owsie, kakao, nasionach słonecznika oraz orzechach włoskich. Selen występuje w organizmach w połączeniu z białkiem
Życie na widelcu