czekolada - 27946 przepisów (strona:1318/1864)

Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 249

grudniu na blogu znajdziecie sporo przepisów na świąteczne pierniczki i pierniki - nadziewane, puchate, kruche, zdobione kolorowymi wzorami, oblane lukrem i maczane w czekoladzie. Do wyboru do koloru :) Będzie prawdziwy pierniczkowy festiwal! Na początek mięciutkie, pełne cytrusów Lebkuchen :) Lebkuchen to tradycyjnie niemieckie pierniczki niezwykle aromatyczne i pachnące cytrusami. Miękkie, lekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić

DefinicjaSmaku
Koktajl pełen zdrowia i energii - kawa, banan, chia 227

banan 100 ml mleka roślinnego (laskowe, migdałowe, sojowe, owsiane etc.) lub krowiego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej np. inki 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao (można dodać też czekoladę w proszku) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka nasionek chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Banana kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy kilkadziesiąt sekund

DefinicjaSmaku
Pomarańczowe kakao z mleczną pianką 210

taką pogodę, jak dziś zdecydowanie przyda się poprawiacz humoru. A wiadomo, że nic tak nie poprawia humoru jak gorąca czekolada lub kakao z mnóstwem pysznej mlecznej pianki :) Taka mała rzez, a cieszy :) SKŁADNIKI (2 -3 porcje) 500 ml mleka (400ml + 100 ml) 3-4 kopiaste łyżki prawdziwego kakao 2 łyżki ksylitolu lub cukru/stewii sok z 1 pomarańczy 1 łyżka skórki

DefinicjaSmaku
Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami 233

cytryny i ewentualnie cukier do smaku. Na środku nalesnika kładziemy dużą łyżkę nadzienia, składamy boki do środka i przewiązujemy np. szczypiorkiem.  Podajemy z orzechami, sosem jogurtowym lub roztopioną czekoladą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Jogurtowiec z galaretkami 546

wylewamy na galaretki.  Keksówkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (1-2h). Gotowego jogurtowca kroimy w plastry i podajemy np. z musem truskawkowym lub z wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego

DefinicjaSmaku
Babeczki z rabarbarem - bez cukru, mąki pszennej i tłuszczu 189

dbających o linię, czyli babeczki 3x bez ;) Bez mąki, bez cukru bez tłuszczu- a mimo tą są mięciutki i wilgotne. Można dodać do nich ulubione owoce lub gorzką czekoladę, albo orzechy. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI (12 sztuk) 1,5 szklanki mielonych płatków owsianych (mąka owsiana) 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa) 3 łyżki ksylitolu 2 jajka

DefinicjaSmaku
Sernik na zimno - straciatella z truskawkami 392

sernikowa 600g jogurtu greckiego 100 ml śmietanki kremówki  4 łyżki ksylitolu/cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 3 łyżki wiórków gorzkiej czekolady 20 truskawek 4 łyżeczki żelatyny spód podłużne biszkopty 50ml wódki porzeczkowej wierzch 2 ulubione galaretki (użyłam agrestowej) truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej

DefinicjaSmaku
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – WYNIKI KONKURSU „Najciekawszy przepis z Kujawskim” 206

Ciasto czekoladowe z orzechowym ślimakiem Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, za przepis na ciasto Słodka pomarańcza Diana, blog Mienta blog, za przepis na Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą Wszystkim z całego serca najmocniej gratuluję i proszę jeszcze raz o wiadomość mailową, w celu potwierdzenia zgodności danych do wysyłki nagród! Ale to nie wszystko!!! Wszyscy blogerzy, którzy wzięli udział

Ostra na Słodko
Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami 202

pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i wielkości muffinek - te o "standardowych" rozmiarach należy piec co najmniej 20-23 minuty. Jeszcze ciepłe muffinki posypać płatkami czekoladowymi - wtedy czekolada przylgnie do wierzchu u nie będzie opadać. Ewentualnie można wykorzystać własnej roboty polewę czekoladową - przepis idealny, wypracowany m etodą wielu prób, rozczarowań i błędów. Inne moje wariacje w temacie muffinek

Grunt to przepis!
Honeycomb – Słodka Przekąska 170

przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem. Dodajemy syrop lub miód. Na średniej

Made By Mom And Son
Rolada z masą z mleka w proszku. 296

biszkopt, a od wewnętrznej krawędzi kładziemy w rzędzie sezonowe owoce. Zawijamy roladę pomagając sobie papierem, bądź ściereczką w jaki biszkopt był zawiniety. Roladę można dowolnie udekorować. Można polać ja czekoladą, zrobić różyczki z bitej śmietany, bądź posypać cukrem pudrem.   Skomentuj

MamaOskarka
Liebster Blog Award 241

Pierogi czy tortellini? Pierogi. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe zimą i wielkanocne wiosną. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. Kawa czy herbata? Herbata na co dzień i kawa od święta.  Czekolada mleczna czy biała? Biała, ale najlepiej gorzka. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Nigella. Obiad w domu czy na mieście? W domu. Dziękuję raz jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser jagodowo- ajerkoniakowy 217

owoce do przygotowania deseru. Oto przepis: SKŁADNIKI: 30 dag jagód, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 250 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 100 ml ajerkoniaku, 4 wafelki w czekoladzie, jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jagody przekładam do garnka. Chwilę duszę, aż owoce się rozgotują. Wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.  2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno

Tradycyjna kuchnia Kasi
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 169

truskawkowym. A do niego Araldica Moscato d'Asti 2013. Na zakończenie spotkania otrzymaliśmy dwie petit fours, czyli dwie przekąski cukiernicze. Pierwsza wzbudziła uśmiech na naszych twarzach – rzodkiewki w białej czekoladzie, wiszące na drzewku. Każdy sam musiał zdjąć z drzewka swoja rzodkiewkę.      Ostatnim akcentem była śliwka nałęczowska. Podsumowując: przyjemnością powtórzyłabym menu, nawet z sumem :) Na zakończenie wizyta

królestwo garów
Dwukolorowy serniczek 237

przygotować w ten sam sposób, wymieszać z ciemną masą, wylać na stężałą białą masę. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować wedle uznania ( np startą białą czekoladą, białymi drażami ) Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku

Proponowane wyszukiwania