Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną 330regulujecie według swoich preferencji smakowych. Z lodówki wyjmujemy kieliszki ze stężałą galaretką, wyciskamy w puste miejsce bitą śmietanę. Deser dekorujemy połówkami lub całymi truskawkami. Możemy również posypać deser płatkami czekolady. Smacznego The post Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze pomysły na majówkę 270jeśli na pieczenie nie macie za dużo czasu (lub to Wasze pierwsze ciasto tak w ogóle ;) ), mój ulubiony przepis z kategorii nie-do-popsucia. Jako dodatki najlepiej wybrać ulubioną czekoladę lub bakalie, wersja ze świeżymi owocami bywa nieco bardziej kapryśna. W wersji piknikowej, wygodnie zabierzemy je do koszyka, a jeśli zostajemy w domu plusem jest fakt, że przygotujemy je dosłownie
Ciastkozercy
EKLERY Z KREMEM BUDYNIOWYM 213Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około 25-30 minut. Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Można udekorować polewą czekoladową ( czekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła). Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek
Zrób to smacznie
Sezonowo: truskawki 230truskawkowe z serkiem i galaretką Deser truskawkowy z lodami Lekki deser truskawkowo-jogurtowy Muffinki truskawkowe Tarta truskawkowo-porzeczkowa Koktajl truskawkowy z białą czekoladą Koktajl ananasowo-truskawkowy Deser truskawkowy Panna Cotta z musem truskawkowym Tort straciatella z truskawkami Ciasto truskawkowe
Passions hobbies life
Serniko makowiec. Wegański jagielniczek 196temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu uprzednio do lodówki ale nie zawsze się to udaje
nietadieta
Ciasto z kokosowym nadzieniem. 268Jeśli lubicie kokos i czekoladę, to ten przepis jest dla Was. Puszyste, ucierane ciasto skrywające kremowe nadzienie o kokosowym smaku, w dodatku bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli narobiłam Wam apetytu, zapraszam! Składniki na ciasto z kokosowym nadzieniem: na formę 28x40 cm 3 jajka 180 g cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 300 g pszennej mąki
Rozpustne gotowanie
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 261zdrowszego podjadania ;) Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/4 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki nasion chia 1 szczypta soli 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 duże, dojrzałe banany garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich Przygotowanie: Suche składniki mieszamy
Symfonia smakowa
Puszyste rogale maślane. 187Takie puszyste rogale są świetne zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Wspaniale smakują z powidłami , czekoladą , miodem czy po prostu z masłem. Ja zrobiłam je w wersji słodszej , ale można dać do ciasta nieco mniej cukru ,a wówczas będą bardziej wytrawne. Składniki : ( na 32 sztuki ) 2 szklanki letniego mleka 5 dkg drożdży 5 łyżek cukru 1 kg mąki
Malinowa Kawiarenka
Muffinki z bananami 243jajka całe 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja zapomniałam dodać do swoich) 2 średnie banany pokrojone w kostkę (następnym razem dodam chyba 3 mniejsze) czekolada ( opcjonalnie można dodać, ja nie dodawałam) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche i dokładnie mieszamy (mąkę możemy przesiać). W dużej misce roztrzepujemy jajka
Piekielna Kuchnia Pati
Słoneczna tarta brzoskwiniowa Mistrza Małeckiego 183około 30 minut. Wychłodzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Pamiętajcie aby była wychłodzona, ja swoją posypałam jak była jeszcze ciepła i "stopniał mi w oczach" cukier . Dekorujemy bitą śmietaną i czekoladą jeśli chcemy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Rolada z andrutów Ewy Wachowicz 174kakao Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i masę wyłożyć na 2 zwilżone wafle ułożone obok siebie i zawinąć w rulon. Owinąć folią i schłodzić w lodówce. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą
Jadło i czytadło
Owsiane batoniki 170pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika, studzimy i kroimy w dowolne kształty. Możecie też od razu uformować kształty batoników i upiec je. Gotowe batony możecie polać czekoladą i posypać sezamem (ja z tego zrezygnowałam). Razem ze mną wypiekały: Dorota Małgorzata Jola Magdalena Kamila
Czary - gary w kuchni
Cytrynowe kuleczki z kaszy jaglanej 176czemu nie w kuleczkach? Była już tylko kwestia smaku… w jakim kierunku pójść, co z nią zrobić, z czym zmieszać. Nie miałem ochoty na orzechy jak i czekoladę, bo byłyby zbyt mulące. Postanowiłem postawić wszystko na świeżość i tak powziąłem cytrynę, tarkę i wyciskarkę. Skórka wleciała do kaszy, sok również, a do dosłodzenia standardowo poszły daktyle i troszkę syropu
Blendman
Bo z nimi gotowanie stało się fajniejsze? 167się często w domu, że trzepaczki rózgi to moje berła, ale patrząc na tą Fiskars przypuszczałam, że będzie sobie świetnie radzić nie tylko z ubijaniem, ale mieszaniem w garnkach czekolady i kremów będzie ładnie zbierać z brzegów naczynia. Nie pomyliłam się. Ten model jest do tego idealny, bo rózga nie zawsze daje radę z tymi zakamarkami. Plusów jest więcej
Blondynka Gotuje
COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ 197lekko łyżką, formując małe, okrągłe ciasteczka. Wstaw na około 10 minut do piekarnika, aż ciasteczka się przyrumienią. Pozostaw do ostudzenia. *Możesz zastąpić żurawinę rodzynkami, owocami kandyzowanymi lub drobinkami czekolady
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska