czekolada - 27946 przepisów (strona:1222/1864)

Nadziewane Pierniczki z lukrem 209

uciekło. Kształt foremki jest oczywiście dowolny. Pieczemy pierniki w temp. 180*C przez 10 - 12 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy i polewamy lukrem, bądź czekoladą :) wedle uznania Pierniki są bardzo smaczne!!! Polecam je wszystkim miłośnikom pieczenia pierników. Z podanych składników wychodzi ich o połowę widocznej miski więcej, pozostała część została zjedzona przez domowników

W Moim Magicznym Domu
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 185

oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka, 5 dag margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy

słodki bratek
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 207

śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka z czekoladą i deser gruszkowo-orzechowy z amarantusem. W ostatnim rozdziale znajdziemy kilka przepisów na pyszne chleby np z migdałami i sezamem. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom kaszy jaglanej, tyle inspirujących  i zdrowych

Cynamonowe szczęście
Keks orzechowy 232

miksujemy i posiekane orzechy. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę, delikatnie mieszamy, masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ostudzony keks, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami 134

Drobna modyfikacja znanego już Wam ciasta. Do środka nie dodajemy już pokruszonej czekolady, ale rodzynki. Wierzch ciasta natomiast oprócz czekoladowej polewy dekorujemy lukrem (woda + cukier puder). Na górę układamy przekrojone na pół truskawki. Można użyć do dekoracji jakiejś posypki, ale nie jest to konieczne, Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/05/czekoladowiec.html  - ciasto baza

Karola gotuje
Browar Lubicz restauracyja browarna w Krakowie 151

wygląd dania bardzo nam przypadł do gustu. Smak również jak należy. Bardzo ładnie podane. O piwach może wypowiedzieć się mój narzeczony, ponieważ to nie moja bajka, ale polecam czekoladę na gorąco z dodatkiem whisky... Pyszności. Zdecydowanie warto odwiedzić to miejsce

Karola gotuje
Świąteczne prezenty dla pasjonatów gotowania 201

Całe szczęście, po powrocie do domu można na spokojnie, bez pośpiechu i emocji, znaleźć także piękne i oryginalne prezenty w internecie. Wygodnie, siedząc w fotelu i popijając domową, gorącą czekoladę z piankami, przy świątecznej muzyce. Moim tegorocznym hitem są  naczynia kuchenne  miedziane, bardzo estetyczne, eleganckie, zdecydowanie warte swojej ceny. Rondelki, patelnie i garnki prezentują się wspaniale. Takie przedmioty

Moja smaczna kuchnia
Latte macchiato z czekoladą i miodem 249

Kawa latte macchiato złożona z kilku warstw i wzbogacona miodem i czekoladą, to świetny pomysł na co dzień i na zbliżające się święta. Pyszną kawę warstwową możemy zrobić z naturalnej zbożowej kawy Inki. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Kokosanki 239

teraz to tylko pierniczki. Upieczone dwa tygodnie temu, ozdabiane będą w ten weekend. Nie piekę już żadnych innych z dwóch powodów: chronicznego braku czasu w grudniu i nadmiaru czekolady z okazji Mikołaja. W domu mamy 4 kalendarze adwentowe, takie klasyczne z czekoladkami, każdy oczywiście otwarty... Do tego wafelki, czekoladowe figurki, z którymi już wiem co zrobię w styczniu, tylko muszę

bistro mama
Sezamowa kawa Inka 186

także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój. Co pasuje do zbożowej Inki ? Ogranicza nas tylko fantazja i preferencje smakowe. Do kawy klasycznie dodawać możemy czekoladę, karmel, pasty orzechowe, syropy, przyprawy, a nawet konfitury. Ja dziś serwuję "Sezaminkę" , czyli kawę Inkę z pastą tahini, pianką i kruszonymi sezamkami. I powiem Wam, że sezam doskonale uzupełni

kolorowotorcikowo
Domowy marcepan i nominacja 187

Trudno mi uwierzyć, że była kiedyś jakaś słodka rzecz popularniejsza od czekolady...a jednak! Marcepan znany jest już od czasów średniowiecza, a do Europy przywędrował prawdopodobnie wraz z tureckimi najazdami. Oprócz Turków, o tytuł autorów na tę słodycz walczą także Włosi i Węgrzy. Dziś z jego wykorzystaniem spotykam się najczęściej w kuchni skandynawskiej ale także bliskowschodniej. To przepyszna mieszanka mielonych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ 263

graham), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. czekoladowych drobinek WYKONANIE   Jajko ubijamy z cukrami, dodajemy olej, następnie suche składniki, mieszamy aż powstanie jednolita masa, na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do pojemnika plastikowego, przykrywamy, chłodzimy aż masło stężeje ok. 1-2 godzin. Następnie wykładamy na formę wyłożoną pergaminem, lekko spłaszczając. Pieczemy

słodki bratek
Świąteczny piernikowy Tort Koliber 199

tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj.  Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady.  Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki.  Pozostałe orzechy rozsyp na górze.  Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij 30 minut przed podaniem. Tutaj możecie zobaczyć

Gotuj Sam!
Magiczna brama. Unge - Sklep cynamonowo-oliwkowy | RZESZÓW | 167

raczej brak smaku?  Te są PYSZNE. Po prostu. Pyszne, pyszne, pyszne.  Czarne, z pestkami - mmmmmniam! 👅 Zielone, pikantne, bez pestek - jeszcze większe mmmmmmmmmniam! 👅👅👅 Słodycze - baklava, ogrom czekolad i tarty. Nie będę się rozpisywała, gdyż zaraz zaślinię klawiaturę, ale wiedzcie jedno - tartę dyniową i baklavę to mają najlepszą na świecie.  ❤❤❤❤ Lokumy - turecki przysmak. Kolorowe, słodkie cukierko-żelki z różnymi

Czarnawisienka
Brzoskwinie z bitą śmietaną i musli 144

brzoskwiń. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i ułożyć na płaskich spodkach/talerzykach. Każdą połówkę wypełnić bitą śmietana i posypać musli. (*) Skład mojej mieszanki: pszenica w miodzie, orzechy laskowe całe łuskane, biała czekolada, borówka liofilizowana, jeżyna liofilizowana, ciasteczka z kremem, pistacje łuskane niesolone

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania