Hani w przedszkolu grupy łączone, siedzimy więc sobie razem w domu i podczas drzemki Franka tworzymy razem takie cuda, które później zjada tata. Bo o dziwo, Hania za czekoladą nie przepada i chwała jej za to! Za ubiegły tydzień kolejny raz dziękuję, a za dzień wczorajszy w szczególności :) Szafie Tosi :) Siostrze Ani :) Czytaj więcej
bistro mamapaczkę suchych ciastek, które kupiłam kiedyś z myślą o zrobieniu z nich spodu do sernika. Nie miałam jednak w lodówce sera. Ale miałam za to jakieś resztki orzechów, gorzką czekoladę, kawałek masła. I tak urodził się pomysł na czekoladowo - herbaciane kule. Wieczorem usiadłam, przejrzałam zdjęcia i wstawiałam przepis na stronie konkursu na Kulinarny Blog Roku. Jakie było moje poniedziałkowe zdziwienie
bistro mamaJeszcze nie tak dawno, z chorym Frankiem, ucierałam składniki na ciasteczka Nigelli. Czekoladę chciał wtedy wrzucić do miski w całości, razem z opakowaniem. To było nasze pierwsze wspólne gotowanie, do tej pory nie dopuszczałam do siebie nawet myśli, że w kuchni można z tym małym gościem zrobić cokolwiek oprócz bałaganu. I choć uchwyty w szafkach dalej mają zabezpieczenia, choć
bistro mamaCzekoladowe naleśniki* z ricottą** i pomarańczą *z rozpuszczoną czekoladą, kakao **ze stratą skórką pomarańczową i aromatem pomarańczowym Te naleśniki można by zjeść bez żadnych dodatków, oprószone jedynie cukrem pudrem, z dodatkami to już niebo
More food, love and dreamskakaowy raw "budyń" z awokado i banana; z malinami,daktylami, gorzką czekoladą i surowymi ziarnami kakaowca Nowe podejście do awokado zakończone powodzeniem. W takiej wersji mi smakuje ^^ Wczorajsze zakupy jak najbardziej udane, portfel cieńszy, ale za to szafa większa xd Towarzystwo też bardzo miłe ^^ Co do waszych wczorajszych pytań o moją gofrownicę, to posiadam gofrownicę MPM MGO13
More food, love and dreamsCiasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem. Dzieląc ciasto na 15 części, jedna ma ok. 210 kcal Dzieląc na 12, jedna ma ok. 260 kcal
Czarnawisienkasztuk. Piekarnik ustawić na 190 stopni Celsjusza (termoobieg). Babeczki piec 13-15 minut. Gdy babeczki już będą gotowe, należy je odstawić, aby przestygły. W między czasie możecie zrobić: Czekoladę potraktujemy w kąpieli wodnej, jak to należy zrobić znajdziecie poniżej:) : http://kobieta.interia.pl/kuchnia/od-podstaw/news-jak-roztopic-czekolade-w-goracej-kapieli-wodnej,nId,971315 Gdy babeczki już ochłoną, należy zanurzyć je w połowie w misce z polewą czekoladową. Odstawić do lodówki
Kredowe Menugrubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko ) Wykrawać wybrane kształty . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w temp . 170'C Upieczone pierniki polać czekolada , lukrem lub udekorować wg własnego pomysłu. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkakółka. . Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy i siekamy orzechy. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ciasteczka na kratce i dekorujemy czekoladą i orzechami. Zajadamy po zastygnięciu
Ostra na Słodkoszczyptą soli. Dodajemy obydwa mleka , roztrzepane jajka , kokos i olej. Dokładnie mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki , uważając by się nie przypaliły. Gorące smarujemy nutellą. Zwijamy w rulon. Polewamy roztopioną czekoladą. Zajadamy
Ostra na Słodkosprawia , że łatwiej o przypalenie! NADZIENIE: Ser biały ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Nakładamy na środek naleśników. Dodajemy pokrojone truskawki. Zawijamy w sakiewki i spinamy wykałaczką. Polewamy czekoladą i posypujemy cukrem pudrem! Smacznego! Klik w strzałkę! Zamiast truskawek możemy dodać dowolne owoce sezonowe
Ostra na Słodkoczekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością! Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I! SKŁADNIKI: - mąka – 2 szklanki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cukier – 1 szklanka - kakao – 7 łyżek - jajka – 5 szt - margaryna
Ostra na Słodkozmieszany z cukrem pudrem i kakao. Ubijamy na sztywno. CAŁOŚĆ : Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym. Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym. Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia” Smacznego! PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy
Ostra na Słodkoużywamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi! UWAGA! Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika – dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka. Przepis zmieniony , zainspirowany jednym
Ostra na Słodkoposypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”). Pieczemy ok. 30 minut w 170 C Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Polewamy czekoladą i zajadamy
Ostra na Słodko