płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao łyżeczka płatków chilli * mokre: szklanka mleka 2 jajka 100 g roztopionego masła * dodatki: pół tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki cukier puder i słodka papryka do dekoracji Przygotowanie: 1. W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao i chilli(...)drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki (mleko, jajka i masło). 3. Do miski z suchymi składnikami wlałam mokre składniki, dorzuciłam czekoladę i całość wymieszałam bardzo szybko i niedokładnie - tylko do połączenia się składników. 4. Ciasto nałożyłam do silikonowych foremek muffinkowych, wypełniając je do 3/4 wysokości. 5. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 6. Ostudzone muffiny
Kulinarny Pamiętnikśmietany 18% - 2 szklanki ( 600 g ) śmietanki 36% - 1,5 szklanki cukru - 10 dag masła - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 opakowanie mrożonych wiśni - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - starta czekolada do dekoracji Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)przemian warstwami tworząc piramidkę. Trzy ruloniki posmarować cienką warstwą bitej śmietany, nałożyć dwa i warstwę śmietany. Na wierzch położyć jeden rulonik. Całość posmarować resztą bitej śmietany. Posypać startą czekoladą i wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki Uwaga – sprawdzona rada 1) jeżeli ciasto podczas wyrabiania będzie się ciągle kleiło ( a na pewno będzie
Świat SmakuSkładniki: 4 porcje 100g półsłodkiej czekolady 1 łyżka masła 300ml śmietany 30% 250g borówek 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Śmietanę ubić na gęstą masę. Czekoladę stopić, zdjąć z ognia, domieszać masło i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do miseczek i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny (do stężenia żelatyny). Deser
Gorący kąsekmorelowego bądź brzoskwiniowego * 4 szklanki mąki pszennej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * płaska łyżeczka sody oczyszczonej * szklanka cukru * 4 jajka * 6-7 moreli * pół tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie : Rozpuścić i wystudzić kostkę do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cukier ubić z jajkami. Dodać Kasię , oraz jogurt i wymieszać. Po troszkę dodawać mąkę i cały(...)czas ubijać mikserem ciasto. Morele pokroić w ósemki, czekoladę posiekać nożem. Dodać do ciasta i wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, około 40 minut w 180 stopniach. Dodatkowo ciasto można polać polewą bądź lukrem i obłożyć świeżymi owocami. Pamiętajcie, że więcej słodkich inspiracji znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl
Magiczne Życie MartySezon Truskawkowy to już wspomnienie ale wspomnienia są po to aby przywoływać miłe chwile :) Uwielbiam truskawki i czekoladę więc postanowiłam połączyć te dwa boskie smaki i stworzyć muffiny moich marzeń . Nie myślałam że trafię do muffinego nieba nim spróbowałam ... minam ... Muffiny proste w wykoniu, a sposób dekoracji najbardziej ucieszył najmłodszego członka rodziny ... Bo cóż może być lepszego niż truskawki ,serca(...)czekolada ? *** Mufiny czekoladowe z truskawkami *** ( przepis na 12 babeczek ) 300g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 120g cukru 80ml oleju 250g jogurtu naturalnego 100 g Kakao 12 małych truskawek ( bądź 6 duchy pokrojonych na pół ) 1. Będą potrzebne dwie miski. Do jednej wsypujemy ,,suche '' substraty i mieszamy , w drugiej mieszamy wszystkie ,,mokre'' składniki ( Druga
ciemna strona patelniproste [ bez użycia miksera] do zrobienia, pomysł podpatrzony w Małej Cukierence ..ja dodatkowo przełożyłam bitą śmietaną [ ale to nie jest konieczne] .. u mnie z braku maślanki i czekolady [ ktoś mi ją podkradł haha] dałam jogurt naturalny i zrobiłam polewę..no i ja zwiększyłam proporcje bo piekłam w tortownicy 28 cm. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g mąki(...)pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao bez cukru 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki [ jogurtu naturalnego] 3 jajka lekko ubite widelcem Dodatkowo: 150g mlecznej czekolady albo polewa: 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny kolorowa posypka cukrowa śmietana+cukier Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji
Moje domowe kucharzeniedodałam cukru....no i musiałam ciasto wyjąć z foremek, dodać cukier, wymieszać i znów do foremek... ale udało się...Pomysł na takie kawowe mufinki znalazłam tutaj. ,,ja zamiast czekolady dałam orzechy włoskie Kresto.. 250 ml tłustego mleka 120 g rozpuszczonego masła, wystudzonego 1 jajko 350 g maki pszennej 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso 1 łyżeczka mielonej kawy (nierozpuszczalnej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, grubo pokrojonej [ dałam garść orzechów włoskich Kresto] Piekarnik rozgrzać do 190°C.Osobno wymieszać składniki suche i mokre. Wlać do miski płynne składniki i wymieszać Dodać posiekane orzechy i wymieszać.Wyłożyć masę do formy na mufinki.. Piec
Moje domowe kucharzenieciastkami do wystygnięcia.Posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Nazwa wanilii wywodzi się od wyrazu „vaina”- oznaczającego „futerał”, „strąk”. W XVII w. wanilia była podstawowym dodatkiem do czekolady. Wierzono też, że ma właściwości pobudzające i zwiększające popęd płciowy, dlatego przepisy kościelne zabraniały duchownym jej spożywania.Obok szafranu i kardamonu wanilia jest najdroższa przyprawą na świecie. Aztecy stosowali wanilię(...)zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: • Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; • Jest dodawana do potraw z białego sera; • Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zaserwuję przepis na muffiny z konfiturą różaną i makiem :) w sam raz na raz, szybkie łatwe i jakie przyjeeeemne ;) Z racji tego, że wczoraj był dzień czekolady, a u mnie czekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku
Emcia Pichciwaniliowego 125g cukru pudru 3 torebki Irving Tea "Citrus with hint of ginger" 1 łyżeczkę cynamonu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę imbiru sproszkowanego Polewa: 6 kostek czekolady mlecznej Odrobinę mleka Najpierw zaparzamy herbatkę z trzech torebek i dodajemy 6 łyżek herbaty do wszystkich składników, a następnie je mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być "skupione(...)wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu, ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Garnuszek ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia i następnie
Emcia PichciSkładniki: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody 1/2 filiżanki mleka skondensowanego 4 szt. pianek marshmallow truskawkowo-waniliowych 1 łyżeczka startej czekolady deserowej Przepis: Kawę zalewamy gorącą wodą. Mleko podgrzewamy i spieniamy. Do kawy wrzucamy pianki. Zalewamy je mlekiem. Wierzch posypujemy startą czekoladą i dekorujemy rozciętą na pół pianką marshmallow. insertCookd("e7db240ba0cf021c73970b68e20fb578
Emcia PichciSkładniki suche: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 tabliczka czekolady deserowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 łyżeczek kropelek czekoladowych 2 łyżki kakao Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Przepis: Czekoladę trzemy na dużych oczkach. Dodajemy do mąki, proszku do pieczenia, sody, kakao i 8 łyżeczkami kropelek czekoladowych - wszystko dokładnie mieszamy
Emcia Pichciciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: 200 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki masła Przepis: Składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Umieszczamy(...)formie do pieczenia orzeszków. Pieczemy je ok. 5 minut. Po wyjęciu z formy odkrawamy ewentualny nadmiar ciasta. W garnuszku umieszczamy połamaną czekoladę razem ze śmietanką i masłem i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu i połączeniu się wszystkich składników, czekoladową masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa zastygnie nakładamy ją w w ciasteczka
Emcia PichciSkładniki: 100 g białej czekolady 200 g wiórków kokosowych (100 g do masy i 100 g na posypkę) 100 ml śmietanki 30% 100 g masła 1 opakowanie krakersów solonych (180 g) Przepis: Połamaną czekoladę umieszczamy w garnuszku, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, śmietankę i masło i trzymamy na ogniu do całkowitego połączenia wszystkich składników (ciągle mieszając). Odstawiamy masę do ostygnięcia
Emcia Pichciszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju Masa kokosowa: 1/2 tabliczki czekolady białej 50 g wiórek kokosowych 20 g masła Dodatki: 12 łyżeczek wiórków kokosowych Przepis: Masę kokosową przygotowujemy poprzez połamanie białej czekolady na mniejsze części i wrzucenie jej do garnuszka. Dodajemy
Emcia Pichci