pszenna, 125g margaryna, 100g żółtka, 3szt cukier, 80g wiórki kokosowe, 100g sól, szczypta Składniki na bezę białka, 3szt cukier, 60g mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżka Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Przygotowanie W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy
Gotowanie moimi oczamipszenna, 150g masło, 100g cukier, puder, 50g żółtko, 1 szt cukier waniliowy, 1 małe opak Składniki na nadzienie serek mascarpone, 250g cukier puder, 3-4 łyżki dżem z czarnej porzeczki, 1/2 słoiczka Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Początkowo siekamy nożem, później wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę
Gotowanie moimi oczamirówne części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i powoli wlać żółtka utarte z cukrem i mąką stale mieszając. Zagotować
Darcia w kuchniFruit Kiss- wiśnie i truskawki Herbatką, którą najbardziej upodobała sobie moja córeczka jest zapakowana w ozdobiony dziecięcymi motywami kartonik Cherry Berry. Aromatyzowana mieszanka herbatek o smaku wiśni i czarnej porzeczki, w stu procentach naturalna, zawierająca również hibiskus, jabłko, dziką różę. Pachnie zabójczo. Najbardziej smakiem zaskoczyła mnie zielona herbata z jaśminem. Spróbowałam jej jako ostatniej, bo byłam przekonana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny
Swojskie jedzonkocukrem. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki cukru pudru, 100g posiekanych orzechów laskowych, dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta
Z miłości do słodkościbudyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła
sierotka maRysia w kuchniZdrowia czy Pani Eugenia Budzyńska, która oprócz świeżutkich warzyw i owoców oferowała bardzo dobre i na dodatek prażone pestki dyni. Dla amatorów miodu oraz soków jabłkowych, z czarnej porzeczki i buraków znajdzie się także co nie co na EkoBazarze. Miodu nie próbowałem ale zakładam, że słodki... natomiast soki... wyśmienite! Naturalnie gęste, a skład? 100% owoców/warzyw i ewentualnie
Right Behind The Kitchenspróbowanie rozmaitych win. Nie trudno było skosztować delikatnych win białych, mniej lub bardziej cytrusowych czy ciężkich, o intensywnym bukiecie win czerwonych, w których odkryliśmy na nowo czarną porzeczkę czy jagodę. Chyba jednak najmniej było win słodkich aczkolwiek bystre oko wyszukało słodkiego Tokaja czy jeszcze słodszą Maderę . Tak na marginesie - wino, które tego dnia najbardziej przypadło mojemu węchowi
Right Behind The Kitchencukru ciasto jest słodkie) - 200g chałwy - 75g miękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka masła * dodatkowo: - 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej konfitury) - opakowanie herbatników maślanych Budyń: 3/4 mleka zagotować, dodać połamaną chałwę i dobrze ją rozpuścić. W pozostałym mleku (1/4 szklani) wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz
CookYourselfpiekarnika na około 40 minut i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi a wierzch polewam wcześniej odlaną polewą. Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany kremówki...;-) Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi
potrawyregionalnepołowy cytryny 0,5 szklanki cukru 3 łyżki rumu/aromat rumowy POLEWA 160g margaryny 2 łyżki wody 4 łyżki gorzkiego kakao 5 łyżek cukru dżem własnej produkcji z czarnej porzeczki (opcjonalnie) Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka ubiłam z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka z resztą cukru i szczyptą soli ubiłam na sztywno. Do białek wlałam masę z żółtek
potrawyregionalnejeszcze trochę gęściejszy. I gotowe! Przepyszne zapewniam. Można już się rozkoszować smakiem zamkniętych w słoikach truskawek. Smacznego! DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM
potrawyregionalneMożna je zagotować. Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami. Smacznego! ZAPRASZAM NA INNE PYSZNE DŻEMY DŻEM Z WIŚNI DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM Z TRUSKAWEK SOK Z ARONII
potrawyregionalneczasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować. Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY SOK Z ARONII
potrawyregionalne