cytryny - 1500 przepisów (strona:82/100)

Cytrynka z jabłkiem 177

kremówkę i ostudzoną żelatynę. Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy

Aga w kuchni
Jajko w koszulce, z wędzonym łososiem i figą! 172

Posypane świeżą bazylią i pistacjami! Obłędne! SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - połowa awokado - figa świeża - po dużym plastrze łososia norweskiego - oliwa z oliwek do skropienia - sok z cytryny - posiekane pistacje W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz na minimum, wbij szybkim ruchem jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne! Podaj jak na zdjęciu powyżej, zapewniam będzie

SMYKWKUCHNI
Puchar Bogów z Bakalland 159

nich nie tylko mniejsze, lecz także słodsze. Jednak od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Co prawda podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. To niejedyne właściwości lecznicze mandarynek. -śmietanka do ubijania

Z Kuchni Do Kuchni
Kilka słów o wygranej Pszczółce 141

tylko... Moja mama też ich sobie niezle podjadła! Jogusie ! To przepyszne cukierki łączące intensywny aromat świeżych owoców z jogurtowym nadzieniem. Można delektować się smakiem pachnącej poziomki, słodkiej maliny, kwaśnej cytryny, lub soczystej brzoskwini. Każdy ze smaków bajecznie rozpływa się w ustach! Kolejny przysmak, to hit... Cukierki z nadzieniem musującym. Mocno owocowe , dlatego dzieci maja z nich dużo frajdy. Smakują

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 324

siekając wg.uznania i upodobań. Dlatego Pani Ginie nigdy ta sałatka nie leżała . Niejednokrotnie jej ciabatta z sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze

Z Kuchni Do Kuchni
ROOIBOS SENSE - LOYD 184

wrzątkiem dwa razy. Z aspalatu można też przygotować smaczną herbatę mrożoną. Trzy torebki zalej litrem wrzątku i zaparz. Wyjmij torebki, ostudź i dodaj łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Wstaw do lodówki. UWAGA! Czerwonokrzewu nie należy mylić z chińską czerwoną herbatą pu-erh. Mają zupełnie inne smaki i właściwości. Rooibos łatwo poznać po liściach w kształcie igieł

Z Kuchni Do Kuchni
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 235

słabość do selera naciowego- połączony z marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold  + kuchmistrz Skworcu+ oliwa z oliwek+sok z cytryny- wymieszać razem, to będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler

Z Kuchni Do Kuchni
Różowy kogel-mogel zapiekany z truskawkami 277

mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru, dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao, rodzynki lub sok z cytryny. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru (źródło). Składniki (na 2 porcje): 3 żółtka 1 łyżka drobnego cukru

My Culinary Art
Kasza jęczmienna z żurawiną i sałatką z gruszką 265

wykorzystaj obręcze kuchenne, aby ładnie zaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą

SMYKWKUCHNI
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 195

masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje

SMYKWKUCHNI
Tabbouleh, letnia sałatka 208

szklanki suchego kuskus 1 spory ogórek gruntowy 2 pomidory 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą krabową 233

przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 125 g paluszków krabowych 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz sok z cytryny szczypta pieprzu cayenne szczypiorek Wykonanie:Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Do miski wkładamy rozdrobnione paluszki krabowe, majonez, jogurt i przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym 208

porcje: 2 gęste jogurty naturalne po 400 g każdy 2 ząbki czosnku 250 g świeżego szpinaku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ogórki gruntowe sok z cytryny sól pieprz Wykonanie:Szpinak płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy szpinak i smażymy go przez 2-3 minuty. Szpinak odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka na zakwasie buraczanym 201

kuchenki, zaprawiamy śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę soku z  cytryny. Podajemy posypane koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 181

chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków 400 g naturalnego jogurtu 400 g kefiru 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny posiekany koperek Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut

Kulinarne przygody Gatity