cytryny - 1500 przepisów (strona:50/100)

Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek) 259

szklanki1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka  aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy łyżeczką octu winnego i użyć innego aromatu - np. waniliowego lub rumowego.Przygotowanie:Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć

głodny alergik
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 237

dość dużych jabłek (1 duże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej(...)alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem z cytryny (by nie ściemniały za bardzo). Wrzucamy do rondla wraz z masłem, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Po krótkim czasie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy

Symfonia Smaków
Sałatka z pieczarek i pora 420

szybką sałatkę z pieczarek.Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku  kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny  odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja ugotować(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek i majonez. Ponownie wymieszać z majonezem i przyprawić. Gotowe

Apetyczna babeczka
Sałatka z fasolą adżuki i pieczarkami 220

sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc. Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy pod koniec gotowania(...)minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek , jogurt i majonez. Ponownie wymieszać i przyprawić. Gotowe

Apetyczna babeczka
Rogale z farszem makowym 167

domowym łasuchem.Składniki na ciasto;  3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej  lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru(...)pomarańczowej 3 łyżki rodzynek  3 łyżki drobno posiekanych daktyli    Sprawdzone bakalie www.owocowyraj.eu Do przesianej, wygrzanej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, sól, skórkę z cytryny. Składniki mieszamy, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i sprężyste, dodajemy roztopiony letni tłuszcz i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Apetyczna babeczka
Torcik makowo śmietankowy 372

śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać(...)sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać.  KREM II  Przygotować tak samo jak pierwszy krem.  PONCZ  Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać.  SKŁADANIE CIASTA  Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch i boki

Kuchnia Danusi
Oponki wiedeńskie 1706

tłusty czwartekOponki wiedeńskieSKŁADNIKI: CIASTOjajka -6 szt mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta(...)przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze

Kuchnia Danusi
Sałatka z jarmużu 213

czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt kalafior - 0,5 szt brokuł - 0,5 szt sól i pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny musztarda - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić paprykę w paski. Kalafiora i brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować(...)osolonej wodzie. Jarmuż opłukać, osączyć, odciąć ogonki i grube nerwy, liście porwać na mniejsze kawałki. SOS Oliwę wymieszać z musztardą , solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Smacznego

Kuchnia Danusi
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 215

kardamonu 2 cm imbiru 3  duże ząbki czosnku Brzoskwiniowy sambal: 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka suszonej mięty 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżka soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W moździerzu ucieramy kmin rzymski i goździki, czosnek i imbir ucieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, dodajemy resztę składników na pastę(...)wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy sambal. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy

Tajskie smaki
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 274

proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane(...)ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około

karmelowy
Grecka sałatka 290

pomidor,1 ser feta,7 liści sałaty lodowej,Sos:2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka tymianku,1 łyżeczka bazylii otartej,1 łyżeczka rozmarynu,1 łyżeczka soku z cytryny,do posypania natka pietruszki.Przygotowanie:   Myjemy dokładnie liście sałaty i drzemy na małe kawałki. Ogórka  kroimy w kostkę, tak samo fetę(...)pomidora. Następnie paprykę kroimy w drobne paseczki. Wykładamy ze słoika marynowaną cebulkę. Wszystko mieszamy i polewamy sosem zrobionym z oliwy z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii i soku z cytryny. Posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Sok z wiśni 152

Składniki: 2 kg wiśni, 1,5 kg cukru, sok z 2 cytryn.  Przygotowanie:       Wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy na gazie sok wiśniowy. Od momentu zagotowanie gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Gorący syrop przecedzamy przez sitko i przekładamy do wyparzonych

Aga w kuchni
Pstrąg łososiowy na warzywach 235

jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki: filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz(...)ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał marchewki

Czerwona Porzeczka
Herbatka z pokrzywy w piramidkach 167

Herbatka z pokrzywy ma lekko trawiasty posmak, dlatego dla złagodzenia tego dodać można liść miety bądz sok z cytryny. Ja parzę sobie LOYD z trawą cytrynową o smaku cytryny. Gasi pragnienie i jest lekko moczopędna, ma działanie lekko uspokajające. Herbatka LOYD smakuje wybornie,powiedziałabym więcej, smakuje „nie jak trawa, nie jak zioła”. Jest idealnym rozwiązaniem dla tych wszystkich

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 289

przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego(...)biszkopta, to po upieczeniu studzimy go, a w tym czasie zabieramy się za masę serową. Masa serowa: Na początku zmiksowałam ser z cukrem pudrem, dodałam sok z cytryny, następnie jogurt grecki. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby ją. Wymieszałam do momentu rozpuszczenia się żelatyny, przestudziłam i wlałam do masy

Blondynka Gotuje