cytryny - 1500 przepisów (strona:49/100)

Kaczka z persymoną, 158

soku z cytryny 1  ząbek czosnku 1  łyżka tłuszczu do obsmażenia udek 150 ml wina czerwonego  Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 212

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić(...)minut. Sól spłukać, osuszyć plastry i odstawić. Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła. Aioli: Zmiksować na gładko czosnek, żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej  papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki. Bakłażany

Kulinarny karnet Christophera
Schab z karmelizowanymi bananami. 207

Pork chop with caramelized bananas. Składniki: 4 kotlety schabowe 2 gałązki świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 100g ryżu kolorowego(...)łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku. Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć do marynaty. Teraz gotujemy ryż. Dałem kolorowy

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 192

wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat(...)skórce. 250 g łososia 1 pomidor 1 mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy łosoś z piekarnika. 185

zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12  plasterków  i rozłożyć  na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i  polać

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 189

Składniki:  2 filety ze świeżego dorsza 1 mała cukinia 2 marchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić  a’la  Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać(...)wszystko podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Pergamin lekko spryskać olejem, na środek wyłożyć  warzywa ,na nich ułożyć filet z dorsza ,posypać kolendrą  ,położyć  plasterek cytryny ,polać 1 łyżką śmietanki i posypać pietruszką i zamknąć  „papilot” .Piec w nagrzanym piekarniku przez  10-15min. Czas uzależniam od grubości ryby. Dania w „papilotach” można

Kulinarny karnet Christophera
Potrawka z pora na kwaśno. 198

dotychczasowych propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub kurczaka.   Składniki. 30 dag pora 2 marchewki 1 cebula 100g ryżu 1/2 cytryny 1/2 pomarańczy sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie. Wybieramy por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki. Marchewkę kroimy w talarki(...)cebulę siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania

Kulinarny karnet Christophera
Deser awayuki. 199

siebie dodałem galaretkę cytrynową  i  złamałem smak tego japońskiego deseru. Składniki. 2 łyżki żelatyny 1 filiżanka wody 1,5 filiżanki cukru 2 białka 2 łyżki soku z cytryny 100 g malin 2 galaretki cytrynowe(...)Wykonanie. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury pokojowej. Białka ubić, wlewać powoli żelatynę i dalej ubijać. Dodać sok z cytryny. Tężejącą masę wyłożyć do naczynia o równym dnie, na wysokość  1,5 - 2cm. W masę powciskać maliny lub ułożyć na wierzchu. Rozpuścić galaretki cytrynowe, chociaż bardzo dobrze komponują

Kulinarny karnet Christophera
Marynowane krewetki na czarnej soczewicy z jogurtem koperkowym. 161

80ml soku z cytryny 2 łyżki musztardy ziarnistej 2 łyżki miodu 2 łyżki koperku Sos jogurtowo koperkowy 150g jogurtu gęstego 2 łyżki koperku posiekanego 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kaparów konserwowych 1 ząbek czosnku zmiażdżony Wykonanie. Obrać krewetki zostawiając ogonki i jeżeli chcemy głowy. Delikatnie naciąć grzbiet i usunąć czarną żyłkę zaczynając od głowy. Składniki marynaty

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne śniadanie - awokado z jajkiem. 211

płynnym żółtkiem jest rewelacyjny.   Składniki. 1 awokado 2 małe jajka zioła prowansalskie sól, pieprz kilka kropel cytryny Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę, skropić odrobiną soku z cytryny, posypać ziołami prowansalskimi. W miejsce po pestce wbić jajko. Jeżeli mamy duże jajka, należy trochę powiększyć  dziurkę po pestce. Zapiekać około 15 minut w temp. 190oC. Podałem z kiełkami

Kulinarny karnet Christophera
Truskawki z kawiorem. 175

Strawberries with red caviar. Szybka, prosta elegancka .   Składniki. 3 truskawki dorodne 3 listki bazylii lub melisy 3 plasterki cytryny 3 małe łyżeczki czerwonego kawioru Wykonanie(...)umytych truskawek usunąć szypułki ,lekko wydrążyć środki i ściąć lekko czubek, aby truskawki dobrze stały. Nałożyć listek bazylii lub melisy i czerwony kawior. Każda truskawkę skropić sokiem z cytryny Podawać z winem musującym.. Na zdjęciu - kawior czerwony z ikry śledzia i gromadnika, można wykorzystać czarny astrachański i oczywiście francuski szampan

Kulinarny karnet Christophera
Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. 174

rice. Składniki. 100 g ryżu długoziarnistego 350 ml bulionu drobiowego 1 ogórek średni 350 g filetów z dorsza 2 łyżki koperku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 pomidor sól, pieprz Wykonanie.  Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki i miąższ(...)pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać

Kulinarny karnet Christophera
Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. 148

with tomato tiger. Składniki. 1 bakłażan 50g masła 1 cebulka 2 łyżki mąki 150ml mleka 2 łyżki sera pecorino  romano utartego 50g szynki konserwowej 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka oliwy 1 łyżka oregano świeżego sól, pieprz Wierzch-pianka. 1 białko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan pokroić na 6 plastrów(...)posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dodać starty pecorino  romano, sok z cytryny, sól, pieprz, żółtko i pokrojoną szynkę. Zdjąć z ognia i dobrze wymieszać. Na lekko naoliwionej blasze ułożyć3 plastry bakłażana. Każdy posmarować sosem z szynką, posypać oregano. Przykryć drugim plastrem

Kulinarny karnet Christophera
Igloo bezowe z owocami. 167

Igloo meringue with fruit. Składniki. 2 białka 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 gałki lodów Owoce sezonowe Wafle Wykonanie. Z wafli wyciąć(...)krążków o średnicy 10-12 cm. Złożyć po 3 smarując nutellą. Na waflach ułożyć owoce  i lody. Białka ubić na sztywną pianę ,dodając cukier i sok z cytryny. Pianą obłożyć owoce i lody formując igloo. Zapiekać  6 minut w temperaturze 180stop. Jeżeli  igloo ma mieć trwalsze mury ,to zmniejszamy temperaturę i zapiekamy jeszcze 5 minut. Moje

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w potrawce. 413

angielskie Sos. 1 łyżka masła 1 łyżka mąka 100 ml. bulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny  Wykonanie. Kurczaka ugotować w  bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie gotowania dołożyć marchew .Udziec  i marchew wyjąć Bulion przecedzić i pozostawić(...)cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem

Kulinarny karnet Christophera