cytryny - 1500 przepisów (strona:17/100)

Pomarańczowy krem batatee 230

wiśniówki, 1 cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru. Przygotowanie: Batata umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu(...)Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając część owoców w całości.  Z pomarańczy ściąć skórę (razem z cienką, białą błoną), wyciąć fileciki, z pozostałych części wycisnąć sok.  Gorące bataty wydrążyć łyżką, dodać mleko kokosowe, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem

SzczyptaSmaQ
Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal) 176

rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza łyżka miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól morska, pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę(...)obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i dressingiem polewamy surówkę. Doprawiamy ją do smaku i dokładnie mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 159

tartej 1 cytryna 1 czubata łyżka musztardy (użyłem limburskiej) sól pieprz majeranek olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej) Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz(...)którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy.  Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane

W SMAK
Syrop truskawkowo rabarbarowy 139

Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny   Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy(...)cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie do garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia – powstanie z nich

dom-agi.pl
Pieczony dorsz 155

miał być czymś innym, owszem smaczny, warzywa dodają smaku, cytryna idealnie nadaje się do ryb, ale ja chyba po prostu nie należę do miłośników ryb Składniki na 3 porcje: - 300 g fileta z dorsza (podzielić na 3 części) - 1 średnia pietruszka; - kawałek selera; - 2 średnie marchewki; - kawałek pora; - 6 plasterków cytryny; - 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty); - sól, pieprz, imbir(...)układać na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Na porcję warzyw położyć po kawałku ryby. Rybę posypać solą, pieprzem i imbirem, polać przecierem pomidorowym i ułożyć po 2 plasterki cytryny. Każdy z trzech porcji dokładnie zawinąć i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut. Smacznego A tak wyglądała porcja rybki przed zapieczeniem: function load

dom-agi.pl
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 112

składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek imbiru (ok 5 cm) 1 łyżeczka miodu skórka z połowy cytryny sól, pieprz   Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce

noteskulinarnyfiga
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 196

Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej(...)piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki naszej masy serowej,wymieszać ,a następnie

Przepisy i porady kulinarne
Gruszki w syropie z miodem. 212

cytryny kawałek imbiru kilka goździków Sposób wykonania : Gruszki umyć, obrać cieniutko ze skórki, pokroić w ćwiartki lub połówki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować ( 4 szklanki ) z sokiem z cytryny i włożyć do niej na 2 minuty obrane gruszki, następnie wyjąć je i opłukać zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu 261

sposoby, jak on się urodził to w sklepach było tyle ciekawych słodyczy, że nikt nawet nie pomyślał o koglu - moglu :( Dlatego szybciutko rozbiłam żółtka do szklanki z cukrem i cytryną i kręciliśmy. Trochę sobie porozmawialiśmy i było bardzo zabawnie. Następną wersją była wersja z kakaem, a teraz zapiekana i tą musicie spróbować koniecznie :) W taki sposób mój brat poznał moje(...)smakują.  Porcja na 2 mini tarty Składniki: 1 jabłko 10 posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki rodzynek 4 żółtka 4 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Jabłko umyj, obierz i pokrój na małą kostkę, podziel na pół i wyłóż dno mini tart, następnie posyp po jednej łyżce rodzynek do każdej i orzechami laskowymi. Złotka ucieraj

Niezły Młynek
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 353

dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce

W kuchennym oknie Ewy
Szaszłyki drobiowe z morelami 192

pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami.      Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)- marynata:- olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe- pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany        Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 3 cebule (biała i czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki(...)Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika).  Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 163

jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka

CoolinarniePL
Dorada pieczona w soli 220

pełne smaku.  Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli grubości 1 cm, dużym , np 3 - kilogramowym - warstwa trzycentymetrowa. Trzeba uważać aby sól nie dostała się do środka ryby(...)metoda.Składniki ( dla 2 osób)2 nieduże dorady -  ok 1 kg wypatroszonekilka gałązek świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, zielone gałązki fenkułu, tymianek) kilka ząbków czosnku1 cytryna: zetrzeć skórkę, resztę pokroić w plasterki 1,5 kg gruboziarnistej soli morskiej (na każdy kilogram ryby potrzeba 1,5 kg soli)skórka z 1 pomarańczy1 roztrzepane jajo z hodowli

Stare Gary
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 178

ząbek czosnku1 cebula2 marchewki2 ziemniaki700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła gheesól,pieprzszczypta gałki muszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą(...)trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei ,ale i farbuje na czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 402

dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry3 łyżki oliwysól morska i świeżo mielony pieprzDip(...)suchej rozgrzanej patelni lub w tosterze. Gorące chlebki rozrywamy na pół i rozchylamy je nożem, tworząc kieszonkę. Do środka wkładamy dip z awokado i kawałki kurczaka. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciskania

Smakowity Blog Kulinarny