Lemon curd w lodówce, a ja musiałam go w końcu wykorzystać. Dlatego powstały pyszne, mocno migdałowe ciacha. Z kleksem cytrynowego kremu smakują wyśmienicie! SKŁADNIKI 1 jajko 150 g zmielonych migdałów 1/3 szkl. cukru pudru 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kilka łyżek cukru pudru do obtoczenia lemon curd PRZYGOTOWANIE Jajko zmiksować z cukrem
zabawa smakiemmakową 3. Udekorować czekoladą Kolejność nakładania warstw ciasta: Ostudzony spód owsiany posmarować powidłami śliwkowymi, następnie ułożyć ostudzoną bezę makową; Na bezę nakładać miąższ z cytryny i startą skórkę cytrynową, a następnie nakładać bitą śmietanę i posypać jej wierzch startą czekoladą Smacznego :) Zobacz także: Pavlova
KreatywnePinycieniutkiego pędzelka. Igły to powbijane wykałaczki, które podzieliłam na mniejsze igiełki ( wyszło ok. 190-200 wykałaczek, czyli blisko 400 igiełek :P ) Doniczka to zasadniczy tort: jasny biszkopt przełożony kremem cytrynowym oraz kremem z gorzkiej czekolady (przepisy już nie długo). Również obłożyłam ją masą cukrową, następnie doklejałam paski masy aby uzyskać efekt nakładania. Efekty pracy poniżej. Mam nadzieję, że podoba się
Pudełko rozmaitościfirma Polsoja - plasterek vege plastrów o smaku Cheddara/ firma Polsoja - trochę masełka - kromka razowego chleba - żurawina - miska suszonych owoców: śliwki + morele - świeżo rwana rzeżucha - herbatka pokrzywowa z trawą cytrynową
upichconatemperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy
upichconaBlueberry Corner by "jagodzianka" Kupiłam wiejskiego kurczaka. Różnił się od tego kupionego w supermarkecie – miał bardziej różowy kolor skóry i pachniał inaczej. Pomyślałam, … Przeczytaj cały artykuł Post Cytrynowy kurczak pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdawno na blogu nie było muffinek! Ostatni typowo "muffinkowy" wpis pochodzi, aż z 16 lutego! Po drodze, oczywiście, mogliście przeczytać jak przygotować cytrynowe babeczki ucierane lub czekoladową babeczkę z kubeczka . Nic jednak nie zastąpi dwunastu puszystych muffinek uśmiechających się do nas z piekarnika :) Dziś zapraszam na idealne słodkości z przepisu samej Nigelli Lawson. Muffinki są naprawdę wspaniałe, delikatne i niezwykle
Chocolate Muffin Blogktórych nie będę tu pisała. Można znaleźć sporo informacji w internecie, np. TU . Składniki: 500 kwiatów mniszka lekarskiego sok z 1 cytryny (w ostateczności można zastąpić 1 łyżeczką kwasku cytrynowego) 1 litr wody 1 kg cukru Sposób wykonania: 1. Bardzo ważne: kwiaty mniszka zbieramy najlepiej w maju, ponieważ nie mają wtedy w sobie posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny
Kuchnia domowa Anitrakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Na końcu dodać skórkę cytrynowa i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone
Codzienna kuchnia niecodziennagotowaniu na parze unikamy przykrego zapachu smażonej ryby. Do takiego gotowania nadaje się garnek i zwykły durszlak plus pokrywka. Potrzebujemy: 150-200g kawałek świeżego łososia 1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie 1/4 łyżeczki soli Dekoracja garść mixu sałat cząstki cytryny Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy durszlak i przygrywamy pokrywką. Woda musi się zagotować i gotować przez cały czas
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege. Są to szaszłyki z serem halloumi i warzywami, zamarynowanymi w oliwie i soku z cytryny z dodatkiem cytrynowej skórki, chilli i świeżej mięty. Pyszne! Mam nadzieję, że aura będzie jednak łaskawa i pozwoli mi się cieszyć ich smakiem w najbliższą sobotę, w lodówce specjalnie czeka opakowanie halloumi! Gdziekolwiek się
Chilli Czosnek i Oliwadeser pozwoli im mieć swoje własne piwo ! (oczywiście bezalkoholowe :) A... no i mina facetów, którzy licząc na piwo dostają galaretkę... bezcenne :) Składniki (na około 8 porcji) 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka pomarańczowa lub truskawkowa (z truskawki wyjdzie ciemniejszy kolor, jednak ja taką wersję zrobiłam. Efekt widoczny na zdjęciu) 400-500 ml śmietanki kremówki woda Do zrobienia galaretek potrzebne będzie
Jedzeniomaniajajka; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4-5 łyżek majonezu; kilka kropli aromatu cytrynowego, pomarańczowego lub waniliowego; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać nadal do momentu, aż cukry przestaną być wyczuwalne (rozpuszczą się w pianie
In my kitchenmusu , a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g 1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej) 1 opakowanie cukru waniliowego kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę) ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu
Zofiananależy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać, położyć na patelni kawałek papieru do pieczenia, rozpuścić na nim masło – wymieszać z oliwą z patelni, położyć na nim rybę skórą do dołu i smażyć
królestwo garów