cytryna - 13435 przepisów (strona:277/896)

Syrop z kwiatów dzikiego bzu 148

jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn  4 litry wody  1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 24 godziny alby puściły sok.  2. W dniu następnym odcedzamy(...)kwiaty, do powstałego syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Syrop podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia (95 C), mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. 3. Gorący syrop przelewamy do przygotowanych wyparzonych butelek lub słojów. Syrop z kwiatów bzu obniża ciśnienie tętnicze, jest idealny podczas przeziębień, bo działa wykrztuśnie i podnosi naszą odporność, podany podczas gorączki działa napotnie. Wpływa

Apetyczna babeczka
Lody truskawkowe z musem 429

teraz będę robić częściej. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale -raj 400 g świeżych truskawek 3 łyżki soku z cytryny 100 g truskawek na mus Przygotowanie: Umyć i obrać z szypułek truskawki. Zmiksować w blenderze kielichowym razem z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, zimnym mlekiem na jednolitą masę i przelać

Ala piecze i gotuje
Jogurtowiec truskawkowy 1742

Masa jogurtowa: 500g naturalnego jogurtu (użyłam greckiego) 350g umytych, obranych truskawek 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 3,5 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa około 150g umytych, obranych truskawek poszatkowane pistacje do ozdoby   1. Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia(...)lodówki, aby galaretka całkiem stężała. 3. Żelatynę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 4. Truskawki (350g) zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i wymieszać. 5. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać

Mała Cukierenka
Tarta z kremem rabarbarowym i maracują 229

tarty znajdziecie tutaj Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki   90 g mąki pszennej   80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny Krem rabarbarowy: 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką ) 250 g cukru pudru   70 g masła   5 żółtek 10 g żelatyny 250 g mascarpone Dodatkowo: 2 maracuje WYKONANIE(...)masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy. Następnie dodawać sok z cytryny i zlepiać ciasto, formując kulę. Kulę ciasta spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty

kolorowotorcikowo
Sezamowy torcik z truskawkami 157

wypróbować, a efekty okazały się mieć zaskakujący smak.  Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 1 ½ szklanki truskawek 1 ½ szklanki waniliowego mleka ryżowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka górskich płatków owsianych ½ szklanki migdałów 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki tahini 1/3 szklanki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 190°C. Tortownicę delikatnie natłuść(...)wyłóż papierem do pieczenia. Truskawki opłucz, obierz z szypułek. Jedną szklankę truskawek pokrój w kostkę, a pozostałą część przekrój na połówki. Do mleka wlej sok z cytryny i zamieszaj. Odłóż na moment, aby się ścięło i powstała roślinna maślanka.  Płatki owsiane wraz z migdałami zmiel w blenderze na jednolity proszek. Przesyp do miski, dodaj do nich mąkę kukurydzianą

Roślinna - blog wegański
Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze 196

wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu.  W oparciu o przepis z  Food.com składniki (3 - 4 porcje) ok 500 g  polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 duża cebula ziemniaki(...)umyć, oczyścić z błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą.  Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić  mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć  je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki. Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin

Stare Gary
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 157

laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone w mała kostkę, skropionych cytryną łyżka soku z cytryny do polania obranego jabłka żółtko wymieszane z odrobina mleka do posmarowania płatki migdałowe do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos chrzanowy 168

szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką.  Składniki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny sól ziołowa śródziemnomorska pieprz świeżo mielony Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu

My Chcemy Jeść
Kulki szpinakowe 190

takich warzyw jest szpinak.  Składniki 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak(...)przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy

My Chcemy Jeść
Biały dip do warzyw 181

danie. Składniki 3 łyżki jogurtu greckiego light garść rukoli kilka listków świeżej kolendry 1 ogórek kiszony 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej) kilka kropli soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Rukolę i kolendrę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i drobno siekamy. Ogórka kiszonego ścieramy na tarce. Czosnek drobno siekamy. Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną(...)rukolę, kolendrę, ogórka, czosnek i mieszamy. Doprawiamy łyżeczką ostrej musztardy, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dip wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami.  O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na  sałatkę z tą sałatą oraz

My Chcemy Jeść
Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms 247

pieczarek, pokrojone w plasterki 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby 2 łyżki mąki 1 ½ szklanki mleka 1 łyżka posiekanego koperku, do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek lub kiełbasę(...)czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha

karmelowy
Spaghetti razowe ze szpinakiem, kurczakiem i bazyliowym pesto 331

danie fit, czyli lekkie i smaczne. Makaron razowy idealnie połączył się z kurczakiem, pesto z bazylii i szpinakiem. 500 g kurczaka 2 łyżeczki liścia lubczyku 2 łyżki oleju z cytryną i bazylią Sól Pieprz świeżo mielony z młynka 2 ząbki czosnku Dodatkowo: 300 g szpinaku 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z bazylią 200 g makaronu(...)razowego spaghetti Filet z kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy w oleju z cytryną i bazylią. Doprawiamy liściem lubczyka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby mięso nasiąknęło marynatą. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, podsmażamy. Następnie dokładamy szpinak ( u mnie mrożony), dusimy pod przykryciem. Pod koniec kiedy

VioletoweKucharzenie
Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami 298

połączenie ziemniaków, jabłek i musztardy zaskoczy nie jednego smakosza swą świeżością i różnorodnością uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek - sok z połowy cytryny - 3 plastry żółtego sera - 2 dymki ze szczypiorkiem - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka bulionu drobiowego - 3 łyżki musztardy francuskiej - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ziemniaki. Cebulę drobno posikać wraz z szczypiorem, posypać jabłka. Całość doprawić solą i pieprzem ( nie mieszać ). Ser pokroić w wąskie paseczki. Ułożyć na wierchu formując kratkę. Zapiekać

Świat Smaku
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 229

mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem(...)minuty (w międzyczasie możemy dodać jarmuż, który się nie zmieścił). Odkrywamy i dusimy, aż cała woda wyparuje,a jarmuż zmięknie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łosoś: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem. Zostawiamy na 10-15 minut. Na patelni grillowej (może być też zwykła) rozsmarowujemy obrobinę oleju lub oliwy za pomocą pędzelka. Silnie rozgrzewamy

Poezja smaku
Botwinka z młodymi ziemniakami 197

rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego  1 średnia marchewka  ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku)  150 ml śmietanki 30 % lub 36 %  2 łyżki soku z cytryny  3-4 ziarna ziela angielskiego  2-3 liście laurowe  sól, pieprz do smaku  dodatkowo: młode ziemniaki jajka gotowane na twardo Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy(...)dość szybko, więc nie wykluczone, że czas gotowania będzie krótszy. Do kubka ze śmietaną wlewamy trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy całość do garnka. Na końcu dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu do smaku. Zupę z botwinki podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Smacznego! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora

bistro mama