filiżanki herbatki czy kawy nie trzeba kupować, zawsze można mieć je pod ręką Składniki: 1 kg sadła wieprzowego 1 kg mąki 1 litr mleka 1 jajko łyżeczkę skórki z cytryny i limonki gruby cukier do dekoracji 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Sadło oczyścić z osłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu(...)łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
kgwjanczewogranulowanym, solą himalajską i ziołami, tym razem wyszły bardziej chipsowe niż buraki, ale to jeszcze nie to o co mi chodzi Po obiedzie był soczek z zielonej pietruszki i cytryny (bomba witaminowa, zwłaszcza dużo jest witaminy C) - wycisnęłam sok z cytryny i z pęczka pietruszki, dodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo
pyszne zdrowościstopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru 4 żółtka sok z połowy cytryny 1,5 margaryny "Kasi" Jedną szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem. Wszystko miksujemy, aby nie było grudek. Trzy szklanki mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy budyń, zagotowujemy(...)studzimy. W tym czasie ucieramy na puszystą masę margarynę i do niej stopniowo dodajemy chłodny budyń i sok z cytryny. Masa ryżowa: 80 g ryżu preparowanego 1 puszka masy kajmakowej Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową. Dodatkowo: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 100 g pestek słonecznika Na patelni przesmażamy pestki słonecznika z masłem i cukrem. Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy
Salonik smakówopłaci .Są wyśmienite. Składniki: około 1 l lodów 170 ml pełnego mleka 170 ml śmietany kremówki 36 % 4 żółtka 170 ml drobnego cukru 350 g truskawek odrobina soku z cytryny ,do smaku ziarenka z 1 laski wanilii Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny ,odstawić . Do garnka z grubym dnem wlać mleko ,kremówkę i ziarenka wanilii ,gotować na małym ogniu doprowadzić
Ladylaura.kolejny "babciny" lek znalazł miejsce w mojej apteczce. Ps. Spróbujcie dodać go odrobinę do kieliszka z szampanem ;) SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 kg cukru sok z 2 cytryn 15 - 20 kwiatów czarnego bzu (można dodać więcej, wszystko zależy od tego jak intensywny smak chcemy osiągnąć A jak to zrobić: Kwiaty najlepiej zerwać rano, z dala od cywilizacji(...)zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, przestudzić. Dodać kwiaty, odcinając od nich zielone łodyżki, gdyż mogą one spowodować, że nasz syrop nabierze gorzkiego smaku. Wlać sok z cytryn i dokładnie zamieszać całość. Naczynie odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić syrop, który przelać do buteleczek lub słoiczków. Aby cieszyć się jego smakiem dłużej, spasteryzować
Kuchnia w opałachrobienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki(...)dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść do piwnicy. Po odkręceniu przechowywać
Ala piecze i gotujerodziną, przyjaciółmi lub kochankiem/ką :DDD Polecam! SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej): 5 00 g jogurtu naturalnego 4 jajka (duże) 1,25 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 4 łyżki soku z cytryny 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (30 g) 700 g mąki pszennej tortowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 600-700 g truskawek DODATKOWO: cukier puder do oprószenia(...)WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. Jogurt, jajka, olej, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy przełoż do miski, dodaj do tego przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko całość na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Nie miksuj
Słodko-Słony Świat Ilonymakaronu tagliatelle okazało się strzałem w dziesiątkę. Smaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany z kolendrą Pęczek natki pietruszki(...)Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie
VioletoweKucharzeniedżemów gładkich i luźniejszej konsystencji, świetnie nada się do naleśników i deserów. Smak truskawki zimą na tościku ...mmm bezcenny . Składniki: 1,5 truskawek 70 dag cukru sok 1/2 cytryny Truskawki umyć, obsuszyć wrzuć na najlepiej na patelnie lub rondlem z szerokim dnem. Zasypać cukrem, zagotować i gotować ok 40 -60 minut. Truskawka musi być miękka. Następnie całość zdejmujemy(...)palnika i miksujemy na gładko. Następnie zagotowujemy dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 10 minut na małej mocy palnika. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy na mokro 20 minut. Konsystencja dżemu zależy od truskawek, jeśli są wodniste to będzie trzeba dłużej pogotować lub będzie rzadszy. Musimy pamiętać, że dżem zawsze gęstnieje po przestudzeniu
Delicious Titbitsidealnie sprawdza się zimny koktajl owocowy. A skoro temperatura ma być rodem z tropików, to postawcie też na tropikalne owoce ;) Składniki: 1/2 mango 1/2 ananasa 1 łyżeczka soku z cytryny woda mineralna Wykonanie: Owoce oraz wodę przed zmiksowaniem schłodzić w lodówce. Ananasa obrać i wydrążyć twardy środek. Pokroić na mniejsze kawałki. Owoc mango obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę(...)pokroić w mniejsze kawałki. Cząstki ananasa i mango w malakserze, dodać sok z cytryny - zmiksować na gładką pulpę. Owocową pulpę rozcieńczyć wedle uznania wodą mineralną ( niegazowaną lub lekko gazowaną ). Ja do swojego koktajlu dodałam około 150 ml wody niegazowanej. Pomysłów na inne napoje szukajcie tutaj Smacznego
kolorowotorcikowojakie posiadają, a tej sałatce na pewno dodają pożądanej chrupkości... Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 2 pomidory 1 łyżka siemienia lnianego 1 mały jogurt naturalny sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałatę opłukać skropić sokiem z cytryny, pomidory myjemy kroimy w ósemki dodajemy do sałaty. Jogurt, cukier, sól oraz pieprz łączymy ze sobą
kgwjanczewoźle ;) Dzisiaj mały kryzys miałam po pracy - było mi lekko słabo, ale wypiłam ziołową herbatę, poszłam na niedługi spacer i było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro
pyszne zdrowościczystych terenach. Jeśli nie macie wystarczającej ilości płatków do przygotowania konfitury możecie przygotować cukier różany :) SKŁADNIKI: 250 g płatków dzikiej róży 500 g cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do kielicha blendera wkładamy płatki różny (dosyć ciasno), dodajemy cukier, sok z cytryny i miksujemy do czasu, aż cukier całkowicie się rozetrze. 2. Gotową konfiturę przekładamy
W kuchni Katiebanalne w przygotowaniu. W bardzo krótkim czasie możemy wyczarować smaczne i niebanalne danie. Składniki (dla dwóch osób): 2 pstrągi tęczowe (filet) 4 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki cytryny pokrojone na pół tymianek (u mnie suszony) sól koperek świeży Przygotowanie: Ryby umyj i osusz. Połóż na papierze do pieczenia, dopraw solą, dodaj tymianek, pokrojony koperek oraz pokrojone pomidory. Na wierzch(...)ułóż cytrynę (3 kawałki na rybę) Zawiń w papier do pieczenia Piecz w 170st. przez około 30 minut Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Mi się już nie chciało piec ziemniaczków, została surówka;) Smacznego
pyszne zdrowościinnych suszonych owoców) kubek migdałów blanszowanych Masa "serowa" 3 kostki tofu po 180 g każda 1 puszka mleka kokosowego schłodoznego minimum 24 h w lodówce sok z dwóch cytryn 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej według uznania) szczypta stewii 6 g agaru 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%) pół kubka wiórków kokosowych wiórki kokosowe do posypania wierzchu Przygotowanie(...)zacznie bulgotać podgrzewać jeszcze około 30 sekund i zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać Ciepłą mieszankę przełożyć do miski i zblendować razem z tofu Dodać sok z cytryny, stewię i ponownie zblendować na gładka masę Dodać wiórki kokosowe Wylać na spód, oprószyć wiórkami i schować do lodówki na minimum 3 godziny aż masa zastygnie Smacznego
pyszne zdrowości