cytryna - 13435 przepisów (strona:195/896)

Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 194

uroczą nazwą Byk :) Również w oszałamiającej cenie 5 PLN :) Składały się na nią czarne pieczywo własnego wypieku lokalu / rostbef wołowy / ser żółty / ogórek kiszony / cebula czerwona / rukola / domowy cytrynowy majonez. 2016: Cytrynowy majonez pobił tu na głowę wszystkie inne sosy jakich można było tu użyć! Dawno nie jadłam kanapki tak dobrze doprawionej! Chciałoby się dostać miseczkę takiego majonezu do wyjadania

Grunt to przepis!
Ryba pieczona z warzywami 168

Polecam! Składniki: 4 filety ryby morskiej 2 średnie czerwone lub kolorowe papryki 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 niedużego selera około 15 cm pora 1 puszka pomidorów krojonych pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz Rybę umyć, osuszyć, posypać pieprzem cytrynowym i odstawić na 1 godzinę. Warzywa oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

kuchnia doski
Sałata po cesarsku 103

zieleniny <3  Składniki 2 małe ząbki czosnku 4 filety z sardeli 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bulionu warzywnego 2 łyżki octu balsamico 2 łyżki soku cytrynowego łyżeczka łagodnej musztardy pieprz 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki 9 łyżek świeżo startego parmezanu bagietka sól morska 2 zwarte główki sałaty rzymskiej   Przygotowanie   Jeden ząbek czosnku drobno pokroiłem(...)Filety z sardeli pokroiłem w kostkę, zmiksowałem z czosnkiem oraz oliwą, bulionem, octem, sokiem cytrynowym, musztardą, pieprzem i pietruszką.. Domieszałem 6 łyżek parmezanu. Drugi ząbek czosnku obrałem. Kromki bułki opiekłem z obu stron na patelni wypędzlowanej olejem, mocno natarłem czosnkiem. Grzanki posoliłem, popieprzyłem i pokroiłem na kawałki. Sałatę umyłem, odwirowałem z wody, wymieszałem z sosem. Obłożyłem kawałkami grzanek, posypałem

R'n'G Kitchen
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 154

macie ochotę na zdrowe i bezglutenowe „słodkie co nieco”, zróbcie je samodzielnie przy wykorzystaniu produktów z natury bezglutenowych. Proponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat, sprawia(...)drobne paseczki, poprzecinać w poprzek, wrzucić do dużej miski. skórka z większej ćwiartki cytryny Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Wrzucić do miski ze skórą cytrynową. Dodać sok z cytryny, rodzynki i żurawinę. Wymieszać. Odstawić. 4 jabłka 1,5 łyżki soku z cytryny 50 g mieszanki żurawin i rodzynek (lub samych żurawin/rodzynek) Oddzielić żółtka od białek

Moja Delicja
Sernik malinowo-jeżynowy 159

kakaowe - 200 g masło - 120 g Masa serowa : ser chudy - 320 g śmietanka 36% - 0,5 l mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l cukier kryształ - 0,5 szkl galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana do galaretek - 1 szkl żelatyna - 2 łyżeczki woda do żelatyny - 5 łyżek Dodatkowo : jeżyny - 130 g maliny na wierzch ciasta mięta do dekoracji czekolada do polania(...)jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia. Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Muffiny cukiniowo-cytrynowe 161

zorientowałam, że zapomniałam o postach na blogu.  Ostatnio widząc ten przepis, znaleziony na Moich Wypiekach, pomyślałam, że muszę go wypróbować. I tak oto powstały one: malutkie muffiny cukiniowo-cytrynowe. Sama nie wierzę, że to dopiero pierwsze muffiny na blogu, czas nadrobić zaległości. Muffiny praktycznie nie wyrastają i od papilotek odrywają się dopiero po wystudzeniu, ale nie zważając(...)cukinię i króciutko mieszamy. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto - pod wierzch wysokości foremki. Pieczemy ok. 25 min w 170 stopniach. Możemy je polukrować. Lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru skórka świeżo otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy do gładkości łyżką. W razie konieczności, jeśli lukier będzie

psgotujemy
SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY 161

łyżek oliwy z oliwek - 5 do 7 łyżek wody - 3 łyżki oleju z orzechów włoskich - zioła świeże: bazylia, natka pietruszki (możesz też dodać kilka listków świeżej melisy bądź mięty cytrynowej- o grubych i bardzo mięsistych liściach) - sól morska - pieprz Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odcedź wodę. Przełóż do wysokiego naczynia dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą(...)byłaby zbyt gęsta dodaj wody i oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Ja lubię gdy sos jest dość wyrazisty w smaku, więc dodaję sporo pieprzu- dobry efekt smakowy daje pieprz cytrynowy. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, mieszamy całość w sporym garnku, tak aby sos równomiernie oblepił makaron. Nakładamy na talerze podajemy z listkiem zieleniny. ewentualnie do posypania dania: starty parmezan bądź

SMYKWKUCHNI
Torcik "jabłkowy przysmak" 170

Torcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki temu deser delikatnie pachnie cynamonem i orzeźwiającą cytryną. Jest doskonały, rozpływa się w ustach, idealny z filiżanką kawy. Polecam :) 1,5 kg jabłek 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka

Smakołyki Asi
Sok miętowo-cytrynowy. 109

Jedynym sokiem, który robiłam do tej pory na zimę to sok pomidorowy. Dziś znajoma dała mi  banalnie prosty przepis na sok miętowo-cytrynowy. Myślę, sobie, że będzie dobry z cytryną do obiadu, czy po prostu, aby zagasić pragnienie. A może do mojito? Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 l wody 1 kg.cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 2-3 cytryn

Kuchnia Beaty
CANTUCCI 129

mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta mielonego anyżu 1 łyżka startej skórki z cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego 2 jajka 50 g drobno posiekanych migdałów 100 g migdałów ze skórką A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, masło, sól, proszek do pieczenia, dodać anyż, skórkę i aromat cytrynowy

Kuchnia w opałach
Ryba Stek z tuńczyka 93

Tuńczyk grilowany Składniki: Steki z Tuńczyka  1 cytryna albo limonka  pieprz,sol jeśli nie mas cytryny pod ręka możesz użyć pieprz cytrynowy  oliwa  Sposób: Tuńczyka przyprawiamy solą, pieprzem i , polewamy oliwą i sokiem z limonki ,cytryny (albo pieprz cytrynowy)  Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy około 3 min z każdej strony. Żeby był całkiem

Viola cooks with passion
Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 138

łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki(...)pasty imbirowej 2 malutkie słodkie  papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem z limonki zalewamy krewetki W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre  ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa,paprykę

Viola cooks with passion
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 158

żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki)   Na sos : ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki (najlepiej bio) 1 łyżka soku z cytryny 15 cl śmietany 36% lub kremówki ½ łyżeczki cukru 1 szczypta gałki muszkatołowej 3 szczypty kurkumy 3 szczypty curry Sól, pieprz Drobny szczypiorek (opcjonalnie) Dynię obierz, usuń pestki i skórę, pokrój(...)Przechowaj w cieple. Przygotuj sos: w rondelku zagotuj pół szklanki wody z ½ kostku bulionu warzywnego lub drobiowego (wymieszaj bulion warzywny lub drobiowy), zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, cukier, sok z cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zasmażane buraczki do obiadu 247

buraczki do obiadu: 1 kg buraków (polecam te podłużne, u mnie 8 niezbyt dużych sztuk) 2 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sok z cytryny (z ok. połowy) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Buraki myjemy (nie obcinamy końcówek) i gotujemy w mundurkach do miękkości – zazwyczaj(...)cebulę, lekko solimy i podsmażamy chwilę do zeszklenia (nie dłużej, cebula nie powinna brązowieć, a być szklista). Dodajemy buraki, mieszamy, przyprawiamy cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post

Poezja smaku
Łososiowy burger z pieczarkami. 113

Składniki: 2 medaliony z łososia sól, pieprz, pieprz cytrynowy 250 g pieczarek 2 bułki grahamki majonez 2 plasterki sera 2 listki sałaty Medaliony rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki płuczemy kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie oleju(kiedy już trochę zmiękną doprawiamy solą i pieprzem) do momentu wyparowania całej wody. Bułki przekrawamy na pół

Moje-pitraszenie