się przepisem z blogu: Mała Cukierenka . Ciasteczka od razu rzucają się w oczy i prawda, że zachwycają swoim uroczym wyglądem? Przy okazji są bardzo smaczne... Ich maślany smak i cytrynowo-śmietankowy aromat zachwyci każdego! Bez względu na wiek - nikt im się nie oprze. Możecie pokombinować z wariantami smakowymi i przygotować wersję, która Wam najbardziej odpowiada. Pomarańcza, wanilia, rum..? (21 sztuk(...)150g masła (miękkiego) 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny (w oryginale skórka cytrynowa) 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Zmniejszając obroty miksera - dodać jajko, aromat i sok z cytryny. Wsypać mąkę - uprzednio
Di gotujehigher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki około 12 szt. ziemniaków 2 długie kiełbasy (u mnie Toruńskie) 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 3/4 łyżeczki słodkiej papryki zioła włoskie - mieszanka przypraw* sól + woda do gotowania ulubiona surówka - u nas kapusta kiszona * u mnie zioła włoskie w młynku - 5 przekręceń Przygotowanie Ziemniaki dobrze myjemy(...)obieramy!) i kroimy w ćwiartki, mniejsze można ukroić na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. W miseczce łączymy olej z pieprzem cytrynowym, słodką papryką i ziołami włoskimi. Ziemniaki po obgotowaniu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (u mnie dwie mniejsze). Każdą ćwiartkę smarujemy przy użyciu pędzelka przygotowaną mieszanką ziołową. Idealna zabawa dla dzieci :) Kiełbasę tniemy na porcje
Słodkie okruszkiSkładniki: 6 kostek z dorsza 2 ciasta francuskie 300 g pieczarek 6 plastrów sera mozzarella sól, pieprz cytrynowy 1 jajko Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki
Moje-pitraszenieogórki dobra cena KLIK 1 cukinia 1 kalarepa dobra cena KLIK 3 cebule 4 ząbki czosnku kawałek imbiru olej kokosowy serek topiony pieprz cytrynowy bulion warzywny 1,5 – 2 l Przygotowuję warzywa, cebule, imbir i czosnek obieram, kroję w plasterki. Obraną kalarepę kroję w kostkę. Ogórków i cukinii nie obieram, tylko myję(...)kawałki. Na oleju kokosowym podsmażam cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem. Podaję
Takie tam pichceniesmaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 22% sól morska do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania(...)formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy
Wanilia i Kardamonprostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru Z w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut(...)lodówce. MASA SEROWA: - 2 całe jajka - 1 kg sera na sernik - 3/4 szklanki mleka - 1 laska wanilii - 1 opakowanie cukier cytrynowy Delecta - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. ORZECHY W KARMELU: - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki cukru - 80 ml śmietanki 36% - woda Do rondelka wsyp cukier zalej wodą
SMYKWKUCHNIskomplikowane a rybka smaczna. Nic dodać nic ująć. Danie zdrowe, smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 600 gram mrożonego mintaja ½ szklanki gęstej śmietany Mały pęczek koperku Mały pęczek pietruszki Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Sól Wykonanie: Rybę rozmrażamy i porządnie odsączamy. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz ziołową przyprawą do ryb, ewentualnie dodatkowo solą. Koperek
Smaki Ewykokosowy cytrusek z kremem mascarpone. Idealna słodkość do kawy lub herbaty. To ciasto kryje w sobie tyle smaków, które odkrywa się z każdym kęsem – słodycz przełamana delikatną cytrynową nutą i kokos, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, a wszystko uzupełnia pyszny cytrynowy krem z mascarpone. Spróbujcie. Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone
Słodkie okruszkiKoniecznie wypróbujcie! Tajskie czerwone curry z kurczakiem podano do stołu! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200 g * czerwona pasta curry – 3 łyżki * olej kokosowy – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * świeża papryczka chili – 1 szt * liście limonki – 2 szt * mleko kokosowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 1 łyżka(...)łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy
Ostra na Słodkoserowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: 3 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu. Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem
Pyszności Słodkościpieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek 2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową) ok. 130 mi wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wlewamy do nich wodę i podsmażamy / prażymy
Domowy Smak Jedzeniaopakowania ciastek digestive, mogą być z czekoladą • 150 g masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Dno formy o wymiarach 22x37 wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Ciasteczka(...)zmiksować w blenderze z masłem na konsystencję mokrego piasku. 3. Wyłożyć nimi dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku. Ostudzić. 5. W misce zmieszać wszystkie rodzaje sera, zmiksować. 6. Dodać ostudzoną galaretkę i cukier puder do smaku. Zmiksować na gładką masę. 7. Na spodzie ciasteczkowym rozsmarować cienką warstwę masy serowej. Ułożyć na niej
W mojej kuchniLubię eksperymentować i poznawać nowe smaki. Przygotowałam lekkie pyszne i łatwe w przygotowaniu cytrynowe ptasie mleczko Domowe ptasie mleczko Składniki : mleko skondensowane niesłodzone - 500 ml galaretki cytrynowe - 2 opak
Kuchnia Danusiprzepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zaprawienia Delikatny krem(...)marchew i pietruszkę pokroić w słupki, seler podzielić na 3-4 mniejsze części. Warzywa umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C. Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut
Moje QulinariaPyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina. Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;) Porcja: forma(...)Czas przygotowania: 55 minut Składniki: Ciasto 160 g mąki pszennej 80 g masła 50 g migdałów blanszowanych 2 łyżki zimnej wody łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli masło do natłuszczenia formy 2 łyżki mąki do posypania formy Nadzienie 800 g jabłek 40 g brązowego cukru
SzczyptaSmaQ