winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier(...)przygotowany gulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar płynu - aż do jego podania, w przypadku gdyby gulasz robił się zbyt gęsty można dodać do niego wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłem na blat i raz jeszcze zarobiłem je z grzankami otrzymanymi z podsmażonych na maśle bułek. Następnie uformowałem z ciasta 3 takiej samej wielkości knedliki w kształcie walca
Wyprawy kulinarneTaki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i
Chocolate Muffin BlogParę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie. Idę skrobnąć na jutro(...)soli do smaku - imbir, cynamon, pieprz 50 g grubo siekanych orzechów nerkowca Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi i solą, dodać pokrojone na kawałki masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Całość zagnieść i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić marchewki, a następnie ugotować je do miękkości. Odcedzić i zmiksować w blenderze do uzyskania
KUCHARNIAcukru pudru 1 łyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam dwa. Najpierw jeden w dużej(...)podgrzewamy, a gdy całość się zagotuje, trzymamy na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Kiedy owoce się rozpadną i powstanie syrop, zdejmujemy z ognia i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i łączymy z syropem owocowym oraz odłożonymi wcześniej, całymi owocami. Zimny serek mascarpone i zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po trochu ostudzone owoce z galaretką. Delikatnie mieszamy
Ratunku obiadCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Ugotuj kaszę w wodzie (3-4 minuty). Dolewaj trochę więcej wody w razie potrzeby (tak aby kasza się nie przypaliła, ale była dość gęsta). Ostudzoną kaszę wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, cebulę, przyprawy i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta spłaszczone wałki(...)Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 mały kawałek czerwonej kapusty 1-2 ogórki kiszone 1 małe jabłko ½ małej cebuli 1 garść suszonej żurawiny sos: oliwa + sok z cytryny + sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Qlinarnie i Qlinarniewypompowania. Pamiętajmy o piciu małych ilości ale częściej, jak również o tym by woda miała najwyższą jakość i była wypita w dniu w którym była otwarta. Zabieranie ze sobą wody 0,5 lub 0,7l to bardzo dobry nawyk który polecam wdrożyć. 3/ SEN - Ta dziedzina jest nagminnie zaniedbywana w naszym życiu, głównie ze względu na gonitwę w której często(...)zagotowanie przez chwilę pod przykryciem roślin bogatych w tą cudowną witaminę. Możecie wybrać: Aronię, hibiskus, dziką różę, rokitnika, czarną porzeczkę, czarny bez, acerolę czy też od biedy sok z cytryny :) Myślę że te skromne rady pomogą Wam skupić się na najprostszych sprawach o które trzeba zadbać :) if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date
Kuchnia PROzdrowotnaJak mie już wlejzie 1 do gowy jaki recept 2 nowy… – cojsik te rymowanki mi sam niy pasuj ō m, ale jak żech już
Chop w kuchniczasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki(...)sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka z surowej cukinii (kroimy ją obierakiem do warzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę, po 10 minutach dodajemy nieci pieprzu oraz oregano i podajemy). OM NOM NOM! Post FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł pojawił się poraz pierwszy
Nerds Kitchenmieszkanie, budynek, ale DOM. To jedyne i wyjątkowe miejsce na ziemi. Są domy, które pachną środkami do sprzątania, bo pani domu przywiązuje wagę do czystości. Są domy pachnące woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki(...)zrumienienia.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, żeby przestygło. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :)Lukier:cukier puder,sok z cytryny,garść orzechów.Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno orzechami
Codzienna kuchnia niecodziennapoprzek włókien na paski o grubości około 1 ½ cm. Umieścić na półmisku, skroić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem do smaku w razie potrzeby. Podawać z pozostałymi kawałkami cytryny. Bistecca alla Pizzaiola – czyli stek w grillowanych pomidorach To klasyczne włoskie danie posmakuje praktycznie każdemu. Grillowane steki, podaje się z grillowanymi pomidorami i odpowiednim „ładunkiem” ziół. Składniki(...)oliwek, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać pozostałe składniki w tym pomidory i razem wymieszać. Całość dusić w niskiej temperaturze przez około 10-15 minut. Dodać odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu is a post from: naRuszcie.pl The post Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu appeared first
naRuszcieCytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino(...)sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniaszkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest(...)zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki:500 gr mąki pszennej20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka1 jajko80 gr roztopionego masła90 gr cukruCukier waniliowyOtarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy
Mia Cucina Sofietapozbędziemy się szału na topinambur, wężymord, brukiew, pasternak. Dlaczego niestety? Ano dlatego, że warzywa, korzenie zostały zepchnięte do modnego dodatku. Tym nieogarniętym blogerom uprzejmie przypominam, żeby nie robili ludziom wody z mózgu i zakodowali sobie, że skorzonera to to samo co wężymord. Mam tylko cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno(...)masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści), dodaję kilka krople soku z cytryny i 5-6 drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju. Mieszam. Formuję rulonik, zawijam w folię i do zamrażarki. Taki plasterek masła położony na ciepłym moskolu cudownie się rozpływa Spróbujcie
ladykitchentłuszczowe, występujące w roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk), które są niezbędne do wzrostu i funkcjonowania naszych komórek spożycie płynów, należy wypijać do 8 szklanek wody, soku lub herbat ziołowych spożywanie ziół o działaniu antybiotycznym, m.in. liść, korzeń i nasiona łopianu, cayenne, goździki, jeżówka, czosnek, kwiat czerwonej koniczyny, tymianek spożywanie ziół o działaniu przeciwwirusowym, m.in. liść(...)brokuła, 1 jabłko. JARMUŻOWO - MARCHWIOWY (to połączenie pobudza układ odpornościowy, ilość tymianku można dostosować do swojego smaku): 2 garści jarmużu, 3 marchewki, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 jabłko, 1 cytryna. JAGODOWY: 2 szklanki malin, 2 pomarańcze, 1/2 szkl. całych żurawin, 1,2 szkl. truskawek ANANASOWO - JAGODOWY: 1 szkl. jeżyn, 1/2 szkl. jagód, 1/2 szkl. malin, 1 garść natki pietruszki
Naturalna Kuchniagruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może(...)siekając wg.uznania i upodobań. Dlatego Pani Ginie nigdy ta sałatka nie leżała . Niejednokrotnie jej ciabatta z sałatką to był posiłek na pół dnia, dla ludzi idących w pole zbierać cytryny , pomarańcze itd. więc musiało to być pożywne, dobre i kaloryczne a zarazem lekkie i chrupiące. I w sam raz na tropikalne upały! Kochana Signora Gina... ciekawe czy jeszcze ma siłę
Z Kuchni Do Kuchni