resztę składników. Paprykę kroimy w cienkie 3-4 cm paski. Cebulę i czosnek siekamy. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Mrożone owoce morza i krewetki płuczemy w zimnej lub letniej wodzie (tak by się porozdzielały).Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej podudzia z kurczaka aż zarumienią się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później. Następnie wlewamy na nią(...)piekarnika całe danie stawiamy na stole, tak by każdy mógł sobie nałożyć porcję. Wygląda to o wiele bardziej efektownie niż nałożone na talerz. Paellę możemy też ewentualnie udekorować cząstkami cytryny. Smacznego
Zakręcony Widelecwspomnienia z udanego urlopu... Łyk po łyczku herbatka przenosiła mnie coraz to dalej i dalej...głębiej i głębiej. Tej herbaty nie można pić jednym haustem, ot tak , jak szklankę wody czy herbatę mrożoną w butelce. Tej herbaty nie należy nawet słodzić, biały cukier zniszczyłby w niej wszystko to, co ma ona do przekazania. Można dodać miodu ,ale niekoniecznie. Herbatka(...)wrzątkiem dwa razy. Z aspalatu można też przygotować smaczną herbatę mrożoną. Trzy torebki zalej litrem wrzątku i zaparz. Wyjmij torebki, ostudź i dodaj łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Wstaw do lodówki. UWAGA! Czerwonokrzewu nie należy mylić z chińską czerwoną herbatą pu-erh. Mają zupełnie inne smaki i właściwości. Rooibos łatwo poznać po liściach w kształcie igieł. To było
Z Kuchni Do KuchniPaździernik nas rozpieszcza. Niemal nie pada, a jeśli już, to w nocy, gdy słuchanie kropli równomiernie uderzających o szyby sprawia, że lepiej mi się zasypia. Dni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkie danie.Skladniki:2 odfiletowane kawalki dorszasok z cytrynysol2 lyzeczki posiekanego rozmarynuczerwony pieprz lu papryczka chili2 lyzki oliwy lub oleju2 plastrki szynki parmenskiejSposob przygotowania:Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic.Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac(...)niedoborami wapnia i z artretyzmem.Brokul gotujemy bardzo krotko,najwyzej 5 minut,ze wzgledu na duza utrate witami lub jemy na surowo.Najlepiej ugotowac go na parze lub w malej ilosci wody,tak by w wodzie podczas gotowania pozostawal jedynie glab,a zielone rozyczki wystawaly ponad poziom wody.Glab rowniez nadaje sie do jedzenia.Nie wierze ,ze znajdzie sie ktos kto nie lubi brokula.No
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka
Pasja SmakuZostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem(...)Allegro . Rada : Marmolada musi być dość rzadka, aby dała nam się wycisnąć przez tubkę. Powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany. Gdy nasza marmolada jest zbyt gęsta należy ją rozrobić przegotowaną wodą lub sokiem owocowym. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneprzez dobę) w mleku wymieszanym pół na pół z wodą. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą , odkładamy na noc do lodówki. Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo, bardzo mocno słone, to wodę i mleko dobrze po 10-12 godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy(...)szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia, np. z TEGO przepisu 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru, skórki z cytryny lub pomarańczy
Karo in the Kitchenpopularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem, że dodanie odrobiny mleka lub śmietanki pod koniec smażenia da efekt spulchnienia i aksamitnego smaku, a otarta skóra z cytryny bądź pomarańczy nada wyrazisty smak. Jednak nie byłoby jajecznicy bez jajek , które są źródłem świetnie przyswajalnego białka, które hamują uczucie głodu i tym samym zaspokajają apetyt. Aminokwasy egzogenne(...)jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i papryczkę chilli. Obsmażamy, a gdy warzywa "puszczą" część wody jaką zawierają, odparowujemy ją z patelni. Następnie wbijamy jajka. Przy wykorzystaniu wymienionych składników nie należy już doprawiać jajecznicy solą oraz pieprzem, bo te smaki znajdziemy w serze feta i papryczce chilli
Taste Of My Daymiędzy szczeliny listków jeśli takowe są. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy liście z zewnątrz będą kompletnie miękkie. Wyciągamy gorące karczochy z wody, gdyż woda jest gorzka, i nie chcielibyśmy aby aby karczoch nam tą gorzkością przeszedł... i czekamy aż przestygną. UWAGA, te nóżki na których karczoch stał, odcinamy około pół cm, nożem,gdyż(...)przy naszych pieczonych ziemniakach w popiele. Wkładamy w żar i popiół karczochy, następnie wyciągamy, wyrzucamy liście wierzchnie i wyjadamy tylko środek karczocha, z odrobinką soli, oliwy z oliwek , skropione cytryną. Ciekawostka- karczoch to afrodyzjak
Z Kuchni Do Kuchnimąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody) - gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce - po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć(...)ostudzić - sernik należy schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji Sernik można udekorować lukrem powstałym z cukru pudru roztartego z niewielką ilością wrzątku i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem. Ja swój pozostawiłam bez niczego, gdyż kratka na wierzchu sernika wygląda efektownie, a sam sernik według mnie jest odpowiednio słodki i dodatkowe dekorowanie nie jest konieczne
Smakołyki Berenikipapryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych Bałkanach. Przepisów na ajwar jest tyle, ile gospodyń w krajach bałkańskich, czyli baaardzo dużo. Niektóre uwzględniają gotowanie papryk w roztworze wody i octu, ale ja nie wyobrażam sobie ajwaru bez dymnego smaku papryki i bakłażanów. Przygotowanie ajwaru jest proste ale czasochłonne. Niektórych ręczne obieranie papryk może odstraszać, ale ja lubię obierać(...)Zacuscă - pasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli.Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie z Palce Lizać przepis na 4 słoiki 200 mlSkładniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany 4 ząbki
Chilli Czosnek i Oliwapieczenia, 1 jajko, 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryn Ciasto na rolady: 3 szkl. mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 małe jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka(...)gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy budyń będzie już ostudzony w misce ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy budyń. Ucieramy do połączenia składników. Galaretka Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt „Przełożenie”). Przełożenie Ciasto miodowe Połowa masy Rolady Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia
Podróż w kulinariaCiasto przygotujesz tak, jak w tym przepisie , ale zamiast kroić gruszki na drobne kawałki, przekrój je na połówki, skrop sokiem z cytryny i połóż na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika. P.S. Na formę 20 cm x 20 cm, zmniejszyłam ilość składników o połowę. Fotorelacja z Pragi (z przystankiem w Ostrawie ) Nie radzę jechać tylko autostradami (na południu kraju, przez(...)Właśnie przez nią znalazłam nocleg w Ostrawie i Pradze. Wyszło naprawdę tanio (nocleg w akademiku, łazienka i kuchnia na korytarzu, radzę się tylko upewnić, czy jest czajnik na wodę czy trzeba sobie wziąć; darmowy parking przy akademiku; przystanek metra niecałe 50 metrów od budynku akademika). Nasz akademik znajdował się 15 minut pieszo od Zamku Praskiego, stąd też zaczęliśmy zwiedzanie
Qlinarnie i Qlinarnietego asortymentu. Przepis zatytułowałem z dodatkiem słów „na kwaśno” z racji użycia kiszonego ogórka, pomidorów, i wytrawnego wina. Nie oznacza to oczywiście, że nasza potrawa będzie kwaśna jak cytryna. W gruncie rzeczy smak jest dosyć zrównoważony, choć co więksi entuzjaści mocno wytrawnych smaków mogą pokusić się o dodatek ogórka konserwowego obok (zamiast?) kiszonego. Jest to też kolejny przepis, w którym(...)ciepło razem z warzywami oraz równolegle ugotowaną kaszą. Jeśli jest nią pęczak, to przygotowujemy go zwykle w ten sposób, że po opłukaniu gotujemy go powoli w lekko osolonej wodzie w ilości 2-3 razy większej niż objętość kaszy, pod koniec często mieszając, aż ziarno stanie się miękkie i wchłonie cały płyn. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-101 {margin: auto
Kulinarna Pokusazielona, tym więcej ma cennych składników odżywczych, witamin, beta karotenu i smaku. Pozbawiamy ją warstwy zewnętrznych, podniszczonych liści. Resztę główki dzielimy na pojedyncze liście i myjemy pod chłodną bieżącą wodą. Suszymy listki w wirowej suszarce do sałat albo na bawełnianych ścierkach – sałata przed dodaniem reszty składników musi być całkowicie sucha , inaczej rozwodni i rozcieńczy sos! GRZANKI Bagietkę rwiemy w dłoniach(...)miski robota lub otwór w pokrywie blendera. Po kilkudziesięciu sekundach miksowania majonez idealnie się zemulsyfikuje. Dodajemy do niego starty parmezan, próbujemy – dosalamy, dopieprzamy, ewentualnie dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny i ponownie mieszamy. WSZYSTKO RAZEM Sałatę w całych liściach wrzucamy do dużej miski. Wlewamy więcej niż połowę sosu i dokładnie mieszamy razem z sałatą, podrzucając ją w dłoniach, starając się
Karo in the Kitchen