blenderem). Podgrzej w garnku masło lub olej i wrzuć pokrojone warzywa i owoce. Smaż przez chwilę. Następnie dolej ok. 1 litra wody i gotuj do miękkości (ok. 15-20 minut). Zblenduj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem możesz posypać makiem. Przepis bierze udział w akcjach: Musical Sweeney Todd: demoniczny golibroda
Qlinarnie i Qlinarniepomidorowy z cytrynowym aromatem: wywar z gotowania gołąbków 200 g koncentratu pomidorowego tymianek, sól, pieprz, kurkuma sok z 1/4 cytryny zioła prowansalskie Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody. Podawać do gołąbków. W wersji bardziej gęstej świetnie nadaje się do kanapek
pyszne zdrowościrewelacyjne. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić
Kuchenne aromatyPowinniśmy je włączyć do naszej diety częściej niż kilka razy w miesiącu, gdyż owoce te są bogatym źródłem witaminy C, A i E. Witamina C jest podstawowym, rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który neutralizuje w naszym organizmie wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek i zmiany nowotworowe. Witamina A również ma właściwości przeciwutleniające i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Natomiast witamina(...)łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Obieramy owoce ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy pokrojone owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty rozcieńczamy go przegotowaną wodą lub wodą mineralną. Udanego poniedziałku
W kuchni Katiektora wszystkich zapraszam :) Salatka z bobem skladniki: 300g bobu 4 plasterki wedzonego boczku 4 male ziemniaki 2 garscie salaty karbowanej sok z cytryny oliwa z oliwek extra vergin sol, pieprz koperek wykonanie: Bob gotujemy w osolonej wodzie i gdy juz bedzie gotowy przelewamy zimna woda, obieramy ze skorki. Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu
Przysmaki Karolkikostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny, 10 dag żółtego sera, 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy ją do miękkości. Cebulę kroimy w pół talarki, czosnek obieramy. Cebulę, czosnek posypujemy dwoma łyżkami rozmarynu i podsmażamy na oliwie(...)oliwek. W szklankach wody podgrzewamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Do wywaru dorzucamy fasolę i cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem posypujemy startym na tarce zółtym serem
Pobite gary Barbaryfraiche2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 lyzki maki maslo gheekoperekPrzygotowanie:rybe oczyszcic ze sluzu.Najlepiej to zrobic tak jak w przypadku karpia woda z octemrybe wypatroszyc ,odciac glowe,pletwy brzuszne.Dokladnie umyc.Pokroic w dzwonkakawalki ryby skropic sokiem z cytryny i posolicobtoczyc w mace i smazyc na rozgrzanym masle po kilka minut z kazdej strony do zrumienieniazalac rybe smietana wymieszana z chrzanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!twarda skórę. Pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości wody. (Można ją ugotować na parze, jeśli ktoś ma większy parowar.) Dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. (Ilość cukru i cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić
Codzienna kuchnia niecodziennaswoje, a jednym z bardziej znanych jest grzane piwo. Przepis podejrzałam u Kuby. Jako ciekawostkę dodam, że piwo to trzeci po wodzie i herbacie najpopularniejszy napój na świecie. Składniki: - 500ml jasnego piwa (gatunek obojętny)- ½ cytryny- 1 łyżka miodu- ok. 4 cm świeżego imbiru Piwo wlewamy do rondla, dodajemy łyżkę miodu – podgrzewamy. Cytrynę
mojewypiekiinietylkosmak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był dla mnie zbyt wodnisty. Przy(...)Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków
Chilli Czosnek i Oliwadokładnie wszystko wymieszać. Jeżeli kapusta wydaje się za gęsta możemy ją rozrzedzić wodą pozostałą po gotowaniu. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 2- 3 minuty, pod koniec wsypujemy dużą garść posiekanego koperku. Można lekko dokwasić cytryną. Smacznego
Stare GaryARBUZ - w 92% składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i minerałów. Jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii. Zawarte w arbuzie składniki aktywne wspomagają pracę układu krążenia, zapewniają(...)krwi. Dzięki cytrulinie arbuz może także zwiększyć popęd seksualny ;) SKŁADNIKI (na 1 porcję): 1/2 ćwiartki arbuza około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 2 ogórki gruntowe sok z 1/2 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do wysokiego naczynia wrzucamy kolejno kawałki arbuza bez pestek, pokrojone ogórki bez skórki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko razem blendujemy, a następnie dodajemy sok z 1/2 cytryny. Przed
wege i kropkaSKŁADNIKI: 2 pęczki zielonych szparag kilka plastrów szynki parmeńskiej 100g masła 2 żółtka połowa cytryny sól, pieprz opcjonalnie: gałka muszkatołowa KROK 1: Szparagi dokładnie umyć Usunąć łykowate końce Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2: Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć
smacznieinatematTo nie było łatwe zadanie. Tak przynajmniej myślałam przed przystąpieniem do pracy. Biszkopt, który ma nie opaść, do tego krem, który ma nie spłynąć i jeszcze
Eat Shrimps