cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:12/34)

Chłodnik z ogórka, avocado i melona z miętą 178

podawać. Składniki na 2 porcje: 1 ogórek wężowy gruby plaster melona 1 małe awokado garść mięty sól, pieprz cytrynowy z młynka 1 łyżeczka syropu z agawy 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 cytryny płatki chili-opcjonalnie oliwa-opcjonalnie Wykonanie: ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić je gniazd nasiennych. Melona obrać ze skóry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 254

szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię  konfiturę brzoskwiniową z galaretką  lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych latem brzoskwiń. Ciasto jest puszyste, pachnące i bardzo smaczne. Polecam! Składniki(...)cukru 4 żółtka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  cukru waniliowego skórka otarta z 1 ekologicznej cytryny 4 białka 1-2 litrowe słoiki brzoskwiń w syropie (ew. 1 puszka lub 1 kg świeżych brzoskwiń) odsączone na sicie      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę

Rozpustne gotowanie
Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z nawłoci 207

delikatny ziołowy smak przetrącony cytrynowym aromatem i świetnie komponuje się z jesienną herbatą :) Spróbujcie! Tyle dobra rośnie wokół nas! :D Syrop z nawłoci: Potrzebujesz: na 2-3 butelki/słoiki ok. 20 kwiatostanów nawłoci  sok z 1 cytryny gorąca woda jasny cukier brązowy demerara Sposób przyrządzenia: 1. Kwiaty nawłoci odetnij od łodyg. 2. Kwiaty umieść w garnku, zalej je gorącą(...)całe były nią zakryte i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia (temperatura pokojowa). 3. Odcedź napar od kwiatów i dodaj do niego sok z cytryny oraz cukier - w zależności od tego jak bardzo słodki chcesz uzyskać syrop, jednak im więcej cukru, tym syrop będzie trwalszy. U mnie było to pół szklanki- jest słodki, lecz nie za słodki. Najlepszą trwałość łatwo uzyskać

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Biszkoptowy ogródek z malinami 166

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)Pozostałe kawałki biszkoptów ułożyć na dnie tortownicy. Budyń ugotować według przepisu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach gorącego syropu. Dodać do budyniu, wymieszać i przestudzić. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić lekko trzepaczką. Ubić na sztywną pianę śmietankę, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie mieszając trzepaczką do budyniu dodać bitą śmietanę. Gdy masa nieco zgęstnieje , wylać 1/3 masy na biszkopty, ułożyć

Świat Smaku
Deser z Tofu z Herbatą Matcha i Truskawkami 190

odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 miseczki:  340 g tofu miękkiego (soft) sok z połowy cytryny 1 płaska mała łyżeczka herbaty Matcha cukier puder, lub ksylitol , lub syrop z agawy ( słodzicie czym chcecie, trzeba posłodzić do smaku po prostu) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: No to tu będzie prosty temat. Żelatynę namoczyłam(...)minimalnej ilości wody. Do miski wrzuciłam tofu i zmiksowałam go porządnie. Dodałam sok z cytryny i słodziłam. Czym? Ja słodziłam cukrem pudrem, bo akurat to miałam pod ręką. Aby było zdrowiej możecie posłodzić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym (uwaga, pamiętamy o dawce dziennej, nie przekraczamy) albo syropem z agawy, albo innym eko słodzidłem :) Serek trzeba mocno posłodzić, bo jak dodamy herbatę

Blondynka Gotuje
Dla marzycieli. Syrop z kwiatów czarnego bzu 193

ciągle kwitnie, nie zastanawiajcie się ani chwili - ten syrop to spełnienie najskrytszych kulinarnych marzeń... Syrop z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 1,3 l syropu) 20-40 baldachów kwiatów czarnego bzu sok z 1 cytryny 1 l wody 1 kg cukru Kwiaty zebrać w słoneczny poranek. Ułożyć na białym papierze i zostawić na 1 godzinę, żeby pozbyć się robczków. Następnie(...)Przesypać je do dużego słoja razem z pyłkiem, który opadł. Wodę, cukier i sok z cytryny zagotować. Gdy cukier się rozpuści, gorącym płynem zalać kwiatki tak, żeby były całkowicie przykryte. Odstawić na 2-4 dni pod przykryciem, raz dziennie mieszając. Po tym czasie syrop przecedzić, a następnie przefiltorwać, na przykład przez filtr do kawy. Zagotować, przelać do słoiczków lub butelek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) 186

grubym dnem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob z niej ziarenka przy pomocy ostrego noża i przełóż do mleka kokosowego. Dodaj również miód oraz otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj. Do mleka kokosowego wsyp agar i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Postaw na kuchenkę i zagotuj. Gotuj przez 1-2 minuty (pożądany czas gotowania agaru podany jest przez(...)granatu i podlej kilkoma łyżkami wody. Wsyp cukier lub inny słodzik i wymieszaj do rozpuszczenia. Gotuj przez ok. 10 minut, aż pestki puszczą sok, zaś syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem, schłodź sos z lodówce. Kokosową panna cottę podawaj polaną sosem z granatu. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Łukasza "Plant is food": *** Podoba

Chilli Czosnek i Oliwa
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 235

lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem

SzczyptaSmaQ
Syrop z kwiatów czarnego bzu 114

przetwory z tych białych kwiatów. SKŁADNIKI: - 100 baldachów czarnego bzu - 3 kg cukru - 5 dużych cytryn - 3 litry wody Zrywam ładne, rozwinięte kwiaty czarnego bzu. Robię to delikatnie, ponieważ kwiatki łatwo się obsypują. Układam je przewiewnym, zacienionym miejscu (ponoć promienie słońca spowodowałyby, iż syrop nie miałby już swoich leczniczych właściwości) i pozwalam lokatorom opuścić swoje domostwo. Nie trwa to długo(...)się rozpuścił. Zalewam kwiaty i po jakimś czasie, jak mikstura trochę przestygnie, wyciskam sok z trzech cytryn, a dwie wyparzone cytryny kroję w plasterki. Całość mieszam, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie przecedzam syrop przez gazę lub tetrową pieluszkę, doprowadzam do wrzenia i gorący przelewam do wyparzonych słoiczków, układając je następnie do góry dnem

Wielopokoleniowo
Syrop z kwiatów czarnego bzu 248

sporządzenia niezwykle aromatycznego, bardzo smacznego syropu na zimę, dlatego czym prędzej wybierz się do lasu lub na wieś (koniecznie w słoneczny dzień, w godzinach przedpołudniowych) po dojrzałe, w pełni rozwinięte  kwiaty, bo niedługo zaczną opadać i będzie po... kwiatach :) Składniki: ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru pół cytryny pokrojonej na plasterki(...)pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do dużego słoja.  Wodę zagotować z cukrem, dodać sok i plasterki cytryny (lub kwasek cytrynowy). Kwiaty od razu zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-4 dni (codziennie mieszać). Po tym czasie przecedzić wywar przez gazę, kwiaty wyrzucić, a syrop rozlać do wyparzonych butelek. Zaleca się pasteryzowanie syropu przez

Domowa Cookierenka Agi
Poncz królewski na sylwestrową noc 162

cytryn 3 pomarańcze 1 ½ cukru 1 butelka białego wina 1 butelka szampana ¼ litra likieru maraskino lub podobny ½ litra rumu Wykonanie: Zagotować syrop z cukru i wody 1:1 ze skórkami z pomarańczy i cytryn. Ostudzić, wyjąć skórki i przecedzić. Dolać wszystkie alkohole, włożyć pokrojone ananasy i schłodzić w zamrażarce

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z jabłkami i musem z pigwy 196

koniec gotowania dodać sok z cytryny; pigwa powinna być miękka, jabłko lekko rozpadające się, a na dnie powinien wytworzyć się lekki syrop. Zestawić z ognia, zmiksować na gładko. Dodać rum z rodzynek i ewentualnie sok z cytryny i cukier. Do gorącego musu dodać żelatynę, dokładnie ją rozpuścić (nie gotować!) i odstawić mus do przestudzenia, mieszając go od czasu do czasu

Kuchnia Prezydentowej
Syrop rabarbarowo-różany i idealny napój na letnie dni! 155

Jeśli chcecie spróbować coś fantastycznego zachęcam do zrobienia tego syropu! Jest fenomenalny! Połączenie rabarbaru z wodą różaną jest idealne!  Przepis od niezastąpionej  Heidi Swanson , z moimi zmianami. Składniki: 500 g rabarbaru, 400 g cukru, 475 ml wody, sok z 1 limonki, sok z 1 cytryny, 4 cm kawałek imbiru, 2 szczypty rozmarynu, 2-3 łyżeczki wody różanej Rabarbar(...)etapie należy przygotować miskę z durszlakiem wyłożonym gazą. Rabarbar dokładnie odcedzamy przez sitko, a odsączony płyn przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonki. Gotujemy ok. 20 min do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć. Ściągamy z ognia, kiedy syrop będzie już wystudzony dodajemy do niego wodę różaną. Przelewamy do słoika/buteleczki i przechowujemy w lodówce. Taki syrop może

Plate of Joy
Ciepłe lody 207

chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa.     Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów    Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki ").    Białka ubijamy na sztywna pianę.    Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle mieszając.    Miskę z pianą

Maminek kulinarny
Koktajl z pieczonymi truskawkami i lodami waniliowymi 193

Palce lizać! Pyszny, gęsty koktajl. Truskawki pieczone z cytryną mają fantastyczny, zupełnie inny niż świeże, smak. A do tego lody waniliowe - u mnie domowe.  Koktajl jest dosyć gęsty, łatwiej go zjadać łyżeczką niż popijać. Świetny dodatek do owoców i np do pierogów z truskawkami. Jeżeli wolicie rzadszy - dodajcie więcej mleka. Nieco zmieniony(...)przepis z  tej  strony Składniki (3 - 4 porcje) pieczone  truskawki: 500 g truskawek 3 do 4 łyżki cukru lub 2 -3 łyżki syropu klonowego Szczypta soli 4 do 5 cienkich plasterków cytryny na koktajl: 180 - 200 g   lodów waniliowych, najlepiej domowych 200 ml  mleka 10 listków mięty + upieczone truskawki przygotowanie Przygotować truskawki Rozgrzać piekarnik

Stare Gary