cynamon - 3631 przepisów (strona:88/243)

Owoce z owsianą kruszonką 217

Składniki na 2-3 kokilki: 3 łyżki płatków owsianych 2 duże garści malin 1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.) 1 mała gruszka 1 małe jabłko Cynamon, kurkuma, imbir Przygotowanie: Płatki owsiane zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Wodę, która została odlać. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z malinami. Dorzucić orzechy. Przyprawić dużą ilością cynamonu i odrobiną

Czarnawisienka
Ciasto marchewkowe 446

oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu *na krem jasny: 300 g śmietany 30% 200 g serka waniliowego cukier puder do smaku *na krem pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy pół litra soku marchewkowo-bananowego(...)Kubuś) * dekoracja: kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam

Kulinarny Pamiętnik
Zapiekana owsianka z jabłkiem i bananem. MEEEGAAA!!! 353

syrop z agawy, bo miód w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości. Syrop z agawy kupiłam w Rossmann na dziale ze zdrową żywnością) 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka płatków migdałowych (opcjonalnie) 1. Płatki owsiane i otręby zalewamy gorącym mlekiem i pozwalamy im się zrelaksować przez ok 10 min. 2. Owoce obrać ze skórki, jabłko zetrzeć(...)grubych oczkach, banana pokroić w półplasterki. 3. Owoce wraz z miodem (bądź z syropem z agawy), cynamonem, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi dodajemy to płatków owsianych i dobrze mieszamy. 4. Tak przygotowaną owsiankę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 25 min w temp. 180 C. VOILA!!! I ten zapach w domu... ACH!!! Smacznego, Bon Apettit, Enjoy

Restauracyjka Literacka
PRZETWORY - Dżem z dyni z jabłkiem 176

słoiczków z dyniowo-pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji dyniowo-jabłkowej z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:) Dżem z dyni z jabłkiem Składniki: 1,5 kg obranej dyni  około 1 kg jabłek   łyżka goździków  2 szklanki cukru  1 łyżeczka cynamonu  utarty świeży imbir - ok 2 cm  Dynię

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wykwintna szarlotka . 361

masła   4 żółtka piana 4 białka 1,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 słoik jabłek lub 2 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę. Z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną. Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów. Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą

Kulinarny karnet Christophera
Tykwanik. 157

posypania placka Nadzienie . 80 dag oczyszczonej dyni 3/4 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno sok z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki. Nadzienie(...)Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2 placki. Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem. Piec w temp.180 stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem

Kulinarny karnet Christophera
Jesienne ciasto owocowe. 180

smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze

Kulinarny karnet Christophera
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 499

smakiem ,żeby przepowiednia się sprawdziła. Espera marido –czekając  na męża . Portugalski deser ,którego nazwa znakomicie pasuje do wieczoru andrzejkowego. Składniki. 125g cukru 0,25 szkl. wody 3 jajka cynamon do posypania Na  małym ogniu gotujemy wodę z cukrem do nitki ,aż utworzy się lukier. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Ubite lekko jajka  dodajemy do  lukru, ciągle ubijając(...)Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ,aż masa urośnie .Przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem .Podajemy na ciepło lub zimne . I wreszcie z  błogością w ustach czekamy na to ,co przyniesie nam los, niezależnie od wróżb. Zamiast lać wosk ,każdy może wylać na patelnię chochelkę ciasta naleśnikowego i wróżyć  z  kształtu naleśnika.  Następna praktyczna wróżba która ,podniesie

Kulinarny karnet Christophera
Tort marcepanowy z mango. 202

wanilii 6 łyżeczek żelatyny 25 ml rumu brązowego 500ml śmietany 36% Polewa winna z żurawiną. 250ml wina na grzańca 1 laska wanilii 60g cukru 1 anyż gwiazdkowy 1 laska cynamonu 100g żurawiny suszonej 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając(...)musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając. Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce. Polewa z wina i żurawiny . Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia. Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną

Kulinarny karnet Christophera
Fricassee z piersi kurczaka. 1239

przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć(...)estragonem. Wsypać sól i pieprz. Taką pastą natrzeć mięso, zawinąć w "rękaw" i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie polać mięso 2 łyżkami stopionego masła ,włożyć mały kawałek cynamonu i związać końce "rękawa". Rękaw ułożyć w brytfannie, wlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h. Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Orientalny gulasz ze śliwką. 160

zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać  vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem(...)cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę  i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić bulionem. Mięso powinno być całe zalane. Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone pieczarki, cebulki perłowe

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 173

talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich  60g cukru pudru 100 ml kremówki cynamon szczypta Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc. Orzechy zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić w maleńką kosteczkę. Śmietanę podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy(...)osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę. Żółtka wymieszać z połową cukru

Kulinarny karnet Christophera
Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 149

cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel w ogórku. Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać. Masło stopić i dusić grzyby wraz z cebulą(...)Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem. Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy

Kulinarny karnet Christophera
Kurtosze 468

Składniki na 4-5 kominków. 250g mąki pszennej 450 100ml mleka 10dag drożdży 2-3 łyżki cukru 20-30 g masła Posypki przed włożeniem ciasta do pieca Cukier kryształ cynamon Posypki które dodajemy po wyjęciu ciasta z pieca.  kakao  czekolada orzechy  itp. Wykonanie. Z mleka, drożdży i łyżki mąki robimy zaczyn. Dodajemy resztę mąki, cukier i stopione(...)spód końce ciasta.Obracamy wałkiem kilka razy po stolnicy, aby  spłaszczyć ciasto. Na talerz wysypać cukier i obtoczyć w nim ciasto na wałku. Drugi kominek obtaczam w cukrze z cynamonem. Wałek z ciastem ustawić na kokilkach i piec ,aż ciasto dobrze się zarumieni. Ja po 5–ciu minutach wałek obracam, pomimo nawiewu i piekę jeszcze 5 minut. Czas pieczenia zależy

Kulinarny karnet Christophera
Muffinki z jabłkami i węgierkami 166

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru szczypta soli 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżka miodu wielokwiatowego 120 ml jogurtu naturalnego 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru brązowego Wykonanie. Obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić cytryną i posypać łyżeczką cukru. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem i szczyptą soli. Dodać wymieszane ze sobą składniki(...)mokre: olej, jogurt, jajka i miód i dodać do suchych składników. Wymieszać łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka. Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec 20 min w temperaturze 190 stop. do zrumienienia. Bardzo szybki wypiek, miękki i wilgotny. Jesienne muffiny z węgierkami. Składniki. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku 170 g cukru 1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania