temp. 180st.C ( oczywiście bez termoobiegu). Pyszności. Składniki na krem: 150 g serka kremowego typu Philadelphia 150 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru cynamon 1/4 łyżeczki Masło trzeba utrzeć do białości. Stopniowo dodaję cukier puder, cały czas ucierając. Następnie z serkiem tak samo jak z pudrem dodaję stopniowo ciągle mieszając. Na końcu dodaję cynamon i mieszam
Mechanik w kuchnisoli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek 4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania możemy dodać trochę(...)woda, miód daję do rondla i zagotowuję, w między czasie obieram jabłka, dzielę na ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło. Po około godzinie wyciągam
Mechanik w kuchnimój przepis. Dziękuję. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego Czosnek - duży ząbek natka pietruszki - pół pęczka siekanych samych listków 1 cebula - średnia 1 jajko bułka tarta - 2-3 łyżki cynamon - pół łyżeczki kumin rzymski - do smaku sól - do smaku pieprz - do smaku Patyczki do szaszłyków Przygotowanie : Zaczynam od starcia na tarce czosnku, posiekania natki pietruszki ( same listki ), zsiekania cebuli(...)zeszklenia jej na maśle. Do misy przekładam mielone, jajko, natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam. dodaję cynamon i duża szczypta kuminu rzymskiego, ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z powstałej kuli mielonego formuję małe kotleciki wielkości łyżki stołowej, delikatnie spłaszczamy i na grilla. Griluję na dobrze rozgrzanym brykiecie po ok 7-8 minut
Mechanik grillujewody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy(...)pudrem i dekorujemy gruszkami zrobionymi z masy marcepanowej. Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej z ciepłym sosem gruszkowo cynamonowym. Na sos, gotujemy 2 gruszki do miękkości, miksujemy, do smaku dodajemy cynamon i cukier. Smacznego)) Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku: Ciasta z owocami sadu i Gruszkowo
Mia Cucina Sofietamiękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 200 gr dyni (startej na małych oczkach i bardzo dobrze wyciśniętej) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obie mąki(...)proszek i sodę przesiać, wymieszać z solą i cynamonem. Masło roztopić w rondelku. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Na niskich obrotach miksera w białka wymiksować żółtka. Do jajecznej masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie
Mia Cucina Sofietarodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej 300 g serka ricotta 1 jajko 150 g masła/margaryny Kasia 1 kieliszek rumu 60 g cukru ½ łyżeczki cynamonu Ziarenka z ½ laski wanilii Cukier puder Obieramy jabłka, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda, posypujemy je cynamonem i spryskujemy sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Orzeszki pinii prażymy na teflonowej patelni. Rodzynki
Mia Cucina Sofietamasło orzechowe · nutella · miód, jogurt, cynamon Wykonanie: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni, na jasno brązowy kolor. Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym(...)nutellą. Na każdym naleśniku położyć obranego banana. Banany na naleśnikach z masłem orzechowym dodatkowo posypać cynamonem i polać miodem. Zawinąć w rulon jak cygara, docisnąć. Pokroić na małe kawałki. Podawać z jogurtem. smacznego
Mia Cucina Sofietapieczenie?- zdecydowanie pieczenie) 5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina” 6. Spacer czy kino?- spacer 7. Romantycznie czy hardcorowo?- romantycznie… 8. Twoja ulubiona przyprawa?- rozmaryn i cynamon 9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny… 10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami(...)sprawia Ci najmniejszą przyjemność? krojenie 6. Jakiej potrawy nigdy nie spróbujesz? z różnego rodzaju robactwem(((( 7. Jakiej przyprawy najczęściej używasz w kuchni? cynamon, rozmaryn, szałwia 8. Dla kogo najczęściej gotujesz? dla rodziny 9. Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu
Mia Cucina Sofietażółtka 2 łyżki mączki ze zmielonych migdałów( można zastąpic mączką ryżową lub proszkiem budyniowym) 3 średnie gruszki 2-3 łyżki brązowego cukru (zależy od słodkości gruszek) 1 łyżeczka cynamonu 70 g rodzynek 1 kieliszek bialego rumu+ woda Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, olej i połowę wody( ¼ szklanki, tyle powinno wystarczyć). Przy pomocy noża łączymy składniki mokre z suchymi(...)uprzednio ocieplonego w piekarniku garnka. Ciasto odstawiamy na 30 minut. W czasie gdy ciasto leżakuje obieramy gruszki i kroimy je w kosteczkę. Pokrojone gruszki posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 min., żz gruszki puszczą sok. Rodzynki namaczamy w odrobinie gorącej wody i rumu. Rospuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy ricottę
Mia Cucina Sofietajajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta) sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru bułka tarta do podsypania Dodatkowo: cukier puder do posypania Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy(...)cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez
Mia Cucina Sofietamakiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe. Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek wody 100 g masła łyżeczka cynamonu Farsz: 60 g maku 30 g owoców kandyzowanych 30 g orzechów laskowych 3-4 morele łyżka miodu białko Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem. Dodajemy wodę i pokrojone
sama złodycz200ml przegotowanej zimnej wody, 120ml oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 250ml mleka, 400g mąki pszennej, 80 g cukru, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Wodę zmieszać z mlekiem i olejem, dodać rozkłócone jajko. W osobnej miseczce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć
Z miłości do słodkościczuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników, 125g masła lub margaryny, szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić
Z miłości do słodkościprzeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto: 2 żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 250g margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12%, mleko. Żółtka wbić(...)cieście. Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. * można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Równie pyszne szarlotki możecie zamówić na stronie Twojej Cukierni
Z miłości do słodkościszklanki kaszy manny, szklanka letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki serka wiejskiego, 2 łyżki miodu, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), łyżeczka cynamonu. Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić
Z miłości do słodkości