cukinia - 19036 przepisów (strona:968/1270)

Zaplatanki z parówką 217

będziemy zaplatać. Na przygotowanym cieście układamy parówki, ser... przeplatamy i kolejne... -- Zawijać, zaplatać i napełniać można wg swojego uznania, pocięte parówki+ser, jak ktoś nie lubi parówek może zawinąć cukinię przyprawioną czosnkiem+ser... Potem zaplatanki przekładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lekko oregano. Możemy dodać dla ozdoby i lepszego smaku pomidorki, które fajnie się podpieką. Pieczemy w 220 st.C

chleba naszego
Uczta grillowa piwem popijana, czyli warsztaty z Sokołowem 150

uroczej nazwie This is Mlecyk, a także jasne Kupieckie.  Degustacji towarzyszył obiad z czterech dań. Na przystawkę sałatka z arbuzem, serem oraz musem porzeczkowym, następnie podano krem z cukinii, sandacza z kluseczkami i brokułami, a na deser racuszki z waniliowym kremem. Już byłam najedzona po uszy, a przecież czekało nas jeszcze grillowanie z Sokołowem w Akademii Smaku w Woli

Obiad gotowy
Kurczak w ziołach pieczony w całości 181

wytworzonym sosem. Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Muszą być miękkie, ale nie rozgotowane

Kuchnia Pokoleń
Placki po węgiersku 186

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna  surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz

Gosia gotuje
Makaron razowy z pesto bazyliowym 234

Jeśli lubicie jeść zdrowe potrawy i smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tortilla de patatas con chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniaków z kiełbasą 211

strasznie źle dźwięczy w uszach, pewnie to skrzywienie zawodowe  - ale wracając do tematu hiszpańskiego omletu... Można go przygotować na tysiąc sposobów: klasycznie, z dodatkiem pomidorów, papryki, cukinii czy też kiełbasy. Dziś wybrałam tę ostatnia wersję i zrobiłam tortillę z chorizo, czyli hiszpańską kiełbasą - moja była jeszcze na dodatek pikantna 😋. Natomiast jeśli nie macie chorizo, możecie wykorzystać inną kiełbasę

Kulinarne przygody Gatity
Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami 205

również pracą, powracam ze słodkościami. Z pewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący

Słodki Kompromis
Dżem z ogórków 187

Był już dżem z cukinii, a dzisiaj dżem z zielonych ogórków o smaku truskawkowym.  Skład: 1 kg obranych ogórków bez nasion, 1 kg cukru, 1 cytryna, 2 galaretki, cukier waniliowy, szczypta soli, opcjonalnie możemy dodać liście mięty, melisy. -- -- Przygotowane ogórki zasypujemy cukrem i szczyptą soli. Odkładamy na 15 min żeby puściły soki. Potem wszystko wkładamy do garnka i dusimy

chleba naszego
Cukinia nadziewana jagnięciną z serem feta, kolendrą i rozmarynem 135

daniu główną rolę - bo i składnika i naczynia gra okrągła cukinia, które często występuje w basenie morza śródziemnego a ostatnio trafia się też i w Polsce. Doskonale do niej pasuje mielona jagnięcina z aromatycznymi ziołami, słonym serem feta i szczyptą czerwonej cebuli. Całości świetnie dopełnia klasyczny sos tzatziki. Niestety piecze się około 40 minut

Milion Smaków
Kiszone papryki lekko pikantne. 353

takie papryki w warzywniaku, były kiszone w całości i faszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na  pominac dodatek chilli.   Składniki

Codziennik Kuchenny
Kalarepa faszerowana 163

niech to będzie kalarepa faszerowana , bo każde faszerowane warzywo smakuje rewelacyjnie. Tym razem farsz jest na bazie granulatu sojowego, ale bardzo fajnie sprawdzi się również farsz, który użyłem w cukinii faszerowanej . U mnie kalarepa – jak widać na załączonych obrazkach – była gotowana i pieczona ze skórką. Wyszła mięciutka. Wiem, że niektórzy ją obierają ze względu na to, że może

Blendman
Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem 144

warzywniaku pełno cukinii ale nie mogłam sobie odmówić i kupiłam tanio piękne bakłażany. Nadzienie powstało z resztek, które miałam w lodówce. Ugotowany pęczak, mięso mielone i ser pleśniowy stworzyły pyszny farsz. składniki: 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g ) 300 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie udziec ) 1 cebula 300 g ugotowanego pęczaku 150 g sera pleśniowego

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z cukinii i pomidorów 195

Sezon na świeże warzywa trwa, więc nie mogłam się powstrzymać od wrzucenia przepisu na jedną z moich ulubionych zup. Krem z cukinii można podawać z grzankami, paluchami czosnkowymi lub świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami 459

Mięso mielone i ryż to chyba najpopularniejsze składniki na farsz do papryki czy cukinii, ale nam bardzo smakują, więc najczęściej nimi faszerujemy warzywa. Z resztą dużą rolę odgrywa tu doprawienie farszu, najlepiej gdy jest dość pikantny, ponieważ papryka sama w sobie po upieczeniu nie ma zbyt wyrazistego smaku, a gdy dodamy sporo ziół, świeżo mielonego czarnego pieprzu i chilli całe

Simply Food
Pasztet z cukinii 182

Dzisiaj w roli głównej cukinia. Nasze ulubione warzywo, bo można z niej wyczarować wspaniałe potrawy i nigdy nam się nie nudzi. Tym razem robiłam pasztet. Tak mnie troszkę kusiło by dorzucić smażonego boczku, ale w ostateczności zrezygnowałam, niech będzie wegetariański. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie

Proponowane wyszukiwania