przygotowaniu, smaczne i sycące. Do tego pełne warzyw są pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny. Składniki: duża cebula 2 piersi z kurczaka strąk czerwonej papryki pieto kiełbasy swojskiej duża cukinia 6 pomidorów ½ dużego selera korzeniowego 3 marchewki
Pyry na GazPrimavera to danie z warzyw sezonowych. Mieszanka warzywa w makaronie, różni się w zależności od lokalizacji i upodobań, Składniki 2-3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie paski 2 cukinie pokrojone w paski 2 papryki pokrojone w paski 1 cebula, pokrojona w piórka bazylia świeża 2 łyżki masła klarownego,lub 50ml oliwy z oliwek Sól i świeżo zmielony pieprz
w mojej kuchnismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Prosty i pyszny obiadek . Niesamowicie łatwy do zrobienia . Wcale nie trzeba być wegetarianinem, żeby po niego sięgnąć i schrupać , jak wiadomo latem cukinie i kabaczki zasypują nas mnóstwem wspaniałych owoców , które nieraz rosną ciut większe, niż by się nam marzyło , a wtedy mamy doskonały surowiec do naszych kiwanych schabowych " class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżyboczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz makaron
Kuchenne Wariacjekwas foliowy. Do tego jest niskokaloryczna bo 100 g ugotowanej kaszy to tylko 83 kcal. Składniki (na 4 porcje): 4 podudzia z kurczaka 5 marchewek 1 cebula 1 nieduża cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka kaszy bulgur 2 łyżeczki przyprawy do marchewki po koreańsku dostępna w sklepie Eko Maja pieprz cayene 1 łyżeczka pokruszonego czosnku w płatkach
Cynamonowe szczęściemięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię i dusić kolejne ok 10 minut. 3. Wlać sos Orzech, dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić. Gdyby sos wyszedł za gęsty - dolać wody lub bulionu. Serdecznie polecam
Kto ugości moich gości?Corner by "jagodzianka" Letnie, lekkie, sezonowe danie włoskiej kuchni. Przygotowuje je się tyle czasu ile gotuje się makaron pici (takie grubsze spaghetti) – … Przeczytaj cały artykuł Post Pici z cukinią i bobem (pasta con zucchine e fave) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpierwszą gazetką przyszło moje małe, dwunożne stworzenie i pokazało przepis na zupę, prosząc żeby ją zrobić. Moje zdziwienie było olbrzymie, bo córa była z tych co to cukinii prawie nie jadała (poza grillowaną), dlatego sceptycznie, ale zrobiłam ją i nie żałuję, bo zupa weszła na stałe do naszego menu. Już nigdy nie psioczyłam na to, że czyta durne gazetki. Czasami
Bernika - moj kulinarny pamietnikProste danie, które można zrobić własciwie ze wszystkiego. Ja kupiłam śliczne małe cukinie. Żeby wszyscy mogli jeść mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mąki bezglutenowej. Mogę szczerze powiedzieć, że różnicy nie czuć. Okazuje się, że dieta bezglutenowa nie taka straszna :) 4 – 5 małych cukini 0,5 kg mięsa mielonego 2 cebule 200 ml pasaty pomidorowej
Polska ZupaCałkowicie wegetariańska wersja gulaszu 2 bakłażany 1 cukinia 2 duże czerwone cebule 2 czerwone papryki 6 ząbków czosnku 2 puszki pomidorów ( najlepiej w całości ) 1 pęczek natki pietruszki oliwki oliwa z oliwek do smażenia kardamon szczypta cynamonu garść posiekanej, świeżej szałwii garść poszatkowanej świeżej bazylii pieprz sól dodałam jeszcze zdobytą w Egipcie mieszankę przypraw ( kminek, suszona kolendra, papryczka chili, gałka
Jemy PijemyPrzepis na pesto w jednej z pierwszych galerii Kolejne składniki to: makaron penne 3-4 zabki czosnku ćwiartka kabaczka lub cukinii ( w tym przypadku był to obrany ze skóry i drobno pokrojony kabaczek) oliwa z oliwek sól pieprz parmezan Makaron wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oliwy z oliwek i gotujemy kilka minut aby był al dente
Jemy Pijemydodajemy pastę chili i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszone liście kaffiru a następnie kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy. Następnie stopniowo dorzucamy kolejne składniki – chili drobno posiekane, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili. Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem
Kuchenne Wariacjewege kiełbasek od Polsoji , sprawdziły się doskonale! Efekt końcowy i smak lecza był bardzo zadowalający :) Danie jest sycące i rozgrzewające. WEGAŃSKIE LECZO przepis autorski // 2 porcje ~200g papryki ~260g cukinii ~1/2 średniej marchewki (ok.40-45g) ~100g pieczarek ~ząbek czosnku ~120g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ~2 wędzone wege kiełbaski ~sól ~ulubione przyprawy; ja użyłam pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne, ziół prowansalskich, curry, słodkiej
chili & sugarzamiast makaronu i smakowało bardzo ciekawie - te połączenie również polecam :) TORTELLINI Z WĘDZONYM TOFU Z PIECZONYMI WARZYWAMI przepis autorski // 1-2 porcje ~125g (pół paczki) tortellini z wędzonym tofu ~cukinia, batat, marchewka - ilość według upodobań :) ~sól, pieprz ~2-3 łyżki sosu sojowego ~oliwa z oliwek ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki + do dekoracji ~czubata łyżka ziaren słonecznika Warzywa umyć (marchewkę obrać
chili & sugar