cukier - 7600 przepisów (strona:19/507)

Tort Pinacolada z bezą kokosową! 142

Tort Pinacolada! Najlepszy! ;-) Składniki: biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki pszennej - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka octu Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Pieczemy 45-50 minut w temp 180 stopni C. Krem nr 1: - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 2 szklanki mleka - 200 g margaryny Po przygotowaniu budyniu ucieramy na puch z margaryną. Najpierw ucieramy samą margarynę minimum 10 minut, potem dodajemy po łyżce budyniu. Krem nr 2: -3/4 puszki ananasów - 1 łyżka mąki pszennej - 3/4 margaryny - sok z cytryny

SMYKWKUCHNI
Caffe Latte - ciasto 399

Biszkopt kawowy: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt(...)temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów  poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty.  3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp. pokojowej) - 2 łyżki cukru

SMYKWKUCHNI
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 202

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a wroli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko(...)ciasta drożdżowego, dolepiać ręcę, nogi, oczy i guziki z rodzynek. To była frajda! Zapraszam! Składniki: - 230ml ciepłego mleka - 800 g mąki + na podsypywanie - 3/4 opakowania świeżych drożdży - 100 g cukru - 200g masła - 2 jaja Nadzienie: - 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania  - 2 słoiki konfitury malinowej - opakowanie płatków migdałowych - 50 g cukru brązowego Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do miski

SMYKWKUCHNI
Kostka cappuccino 303

lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach(...)Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Do nasączenia potrzebujemy pół kubka cappuccino z ilości 6 łyżeczek kawy. Masa budyniowa : * litr mleka * 3 budynie czekoladowe bez cukru * 6 łyżek cukru Przygotowanie :  Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować. Masa cappuccino : * 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml * 2 łyżki żelatyny  * pół kubka

Magiczne Życie Marty
Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy) 196

pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ? Składniki na biszkopt: tortownica średnicy około 26 cm * 1 i 1/3 szklanki zmielonych migdałów * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 5 jaj * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie ( dla tolerujących gluten - zwykły proszek do pieczenia ) Jaja umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier(...)pół. Z małego biszkoptu odciąć nieznacznie wierzch. Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać, gdyż ten biszkopt łatwo rozerwać/złamać. Składniki na poncz: * 1,5 szkl. przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * sok z 1 cytryny  Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny  - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu. Krem do tortu: * 200 g białej czekolady

kolorowotorcikowo
Sernik z czereśniami 291

czerwone owoce, które będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik z czereśniami Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 70g masła 40g cukru pudru 1 żółtko   masa serowa 450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 120g kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki pszennej (15g) 50g cukru pudru 1 łyżka cukru(...)wanilinowego 2 jajka 250g wydrylowanych czereśni cukier puder do oprószenia Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier oraz zimne masło, składniki posiekać razem, na koniec dodać żółtko i wszystko krótko zagnieść na gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić równą warstwą ciasta - ciasto nakłuć widelcem, podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut

Smakołyki Bereniki
Kruchy placek z serem i czereśniami 302

ryzyka, że "ucieknie" z ciasta. Placek po upieczeniu miał wymiary około 20x26cm. Kruchy placek z serem i czereśniami Składniki: ciasto 200g mąki pszennej 80g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% masa serowa 250g twarogu półtłustego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko 220g czereśni kruszonka 60g mąki pszennej 30g masła(...)cukru pudru Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko oraz śmietanę, składniki posiekać razem, następnie szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wysmarować masłem, ciastem wyłożyć dno formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia, ostudzić - twaróg zmielić lub rozgnieść na dość gładką masę, dodać cukry oraz żółtko

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami 236

ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:)  Zaczyn:  50g świeżych drożdży,  60 ml ciepłej wody,  2 łyżki cukru,  2 łyżki mąki pszennej.  Do letniej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Składniki: 2 jajka(...)mąki pszennej + 1 łyżka,  szklanka maślanki,  3/4 szklanki cukru + 2 łyżki,  szczypta soli,  100g stopionego masła,  szczypta kurkumy dla koloru,  500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki).  Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść

Z miłości do słodkości
Domowa chałwa (bez cukru) 245

mogłabym ją jeść dosłownie co dzień, jednak ta ze sklepu choć może ma lepszą konsystencję jest niestety bardzo, bardzo słodka. W ogóle od jakiegoś czasu zwracam uwagę na zawartość cukru w różnych produktach czy przepisach i zazwyczaj te ilości mnie przerażają. Wczoraj trochę pokombinowałam i wymyśliłam wersję na domową chałwę bez cukru. Chałwa różni się od tej ze sklepu, ponieważ(...)zastyga i ciężko byłoby ją kroić. Choć można przygotować ją w małych foremkach na jeden kęs i też prezentuje się nieźle. Ta ze sklepu swoją kruchość zawdzięcza ogromnej ilości cukru a właściwie syropu na bazie cukru - karmelu. Jak zwał tak zwał, ja wolę pójść na kompromis, przygotować taką chałwę i mieć świadomość, że jem coś zarówno pysznego jak i wartościowego

Ze smakiem i z pasją
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 267

delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość dawno, ale że przepis był eksperymentem, to nie trafił od razu na bloga. Wtedy dodawałam wszystko na oko. Mąka, cukier, szczypta soli. Masła miałam w lodówce trochę ponad pół kostki, więc dałam całe. Zostało mi też trochę kefiru, więc i jego dodałam. Jeszcze trochę mąki. Dwa jajka... No, niech będą(...)sobie popsuć. Już na samo wspomnienie ciekła ślinka ;) W końcu, za namową mojego P. upiekłam je kolejny raz i... Nie zawiodłam się nic a nic :D Zmniejszyłam jedynie ilość cukru i masła, bo początkowo dałam ciut za dużo. Nauczyłam się też kilku ważnych rzeczy i teraz, odrobinę mądrzejsza o własne doświadczenia, mogę je wreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą

Ratunku obiad
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 239

Wiosenny tort czekoladowy z malinami (porcja na kwadratową formę o boku 20 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki naturalnego kakao 1 szklankę cukru szczyptę soli 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy, gdy piana z białek nie ubije mi się idealnie sztywno, a to czasem może zdarzyć(...)mrożonych malin, to dzień przed robieniem tortu należy przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. Dzięki temu następnego dnia będą gotowe do użycia.) 100 g konfitury malinowej 50 ml wódki cukier puder do smaku Do kremu czekoladowego: 500 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 100 g mlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny ok. 6 łyżek cukru pudru

Ratunku obiad
Ciasto maślankowe z owocami/rabarbarem i kruszonką jak u Babci. 384

jest równie apetyczna!!! A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką. Składniki: Ciasto: 1 szkl. maślanki; 2,5 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 3 jaja; 1/2 szkl. oleju; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki cukru z wanilią; 4 - 5 łodyg rabarbaru lub 400 g owoców + 3 łyżeczki cukru. Kruszonka(...)masła; 75 g brązowego cukru; 100 g mąki; szczypta soli. Obieramy rabarbar, kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem (3 łyżeczki). Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy maślankę, olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto układamy odsączony rabarbar lub inne owoce. Następną warstwą jest kruszonka, a robimy ją tak: Mąkę, cukier

Miksturownik
Wzorzysta rolada z malinami. 152

mgnieniu oka.  A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem malinowym. Ciasto cygaretkowe: 35 g masła; 1 białko; 35 g mąki tortowej; 35 g cukru pudru; (dla koloru możemy dodać kakao/barwniki spożywcze - ja pominęłam ten etap). Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy białko i mąkę ciągle miksując. Do wymieszanych składników dodajemy barwnik lub kakao(...)podłożyłam go pod pergamin, ot tak dla ułatwienia :) Pergamin z ciastem wkładamy na 15 min do lodówki. Ciasto na roladę kakaową: 4 jaja; 100 g mąki tortowej; 100 g cukru; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek kakao; 3 łyżki cukru waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy przez

Miksturownik
Szybka i łatwa tarta z jabłkami :) 168

trzeba uważać, żeby jej nie porysować ostrym nożem... Coś za coś. Składniki: - 1 żółtko - 200 g mąki pszennej (2 szklanki) - 100 g zimnego masła (pół kostki) - 30 g cukru pudru (ok. 2 łyżki) - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 8 średniej wielkości jabłek - sok wyciśnięty z połowy cytryny - 2 łyżki cukru - odrobina cukru trzcinowego do posypania (można zastąpić zwykłym) Przygotowanie: 1. Mąkę(...)mieszamy z cukrem pudrem w misce, kroimy do niej masło, a następnie całość siekamy. Dodajemy żółtko i śmietanę, zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się dobrze skleić można dodać jeszcze odrobinkę śmietany. 2. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy prużone jabłka. Obieramy 4 jabłka i kroimy w kostkę. Wrzucamy

Kraina Tysiąca Smaków
CUKIER RÓŻANY 140

pojawił się wpis. Nie podaję Wam proporcji, bo wydaje mi się, że w tym wypadku są zbędne. Tu liczy się samo wykonanie. Potrzebne są: - płatki z dzikiej róży - biały cukier kryształ Płatki oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń i odcinamy białe końce. Blendujemy na "pastę". Do pasty dodajemy cukier -tu sami dozujcie. Ważne by cukier zachował łądny kolor - więc nie przesadźcie(...)jego ilością. I najważniejszy krok - suszenie. Cukier musi być naprawdę suchy... Suszcie go przez kilka dni, aż stanie się sypki. Zamknijcie w szczelnym pojemniku. Już niedługo coś przygotuję z cukrem różanym

kolorowotorcikowo