Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy(...)spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość
Mia Cucina Sofietaracuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy 15 min w 180°C. Na podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z łyżką ekstraktu i polewamy
Mia Cucina Sofietadrugi dzień. Lekkie Ciasto owocowe Składniki na formę 25cm( z małymi zmianami): 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 120 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii otarta skórka z cytryny dowolne owoce (u mnie: 5 śliwek, 1 nektarynka i garść winogron) do dekoracji: płatki migdałowe i cukier w słupkach(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać. Ubijając dodać po kolei żółtka. Dalej ubijając dodać olej, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wlać do formy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno, boków formy
Mia Cucina SofietaLiski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca. Składniki: • 150 g mąki pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis) • 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy) • 3 małe jajka, • 1 szklanka posiekanych orzechów(...)puszki • 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy
Mia Cucina SofietaSkładniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 żółtka • 1 szklanka mąki krupczatki Z mąki, margaryny, śmietany, żółtka i octu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na parę godzin (ja do zamrażarki(...)przez około 20 - 25 minut. Uważać, bo może się przypalić, w razie potrzeby przykryć papierem. W ten sposob upiec dwa płaty. Krem budyniowy: Zagotować 0.6 lt mleka z cukrami. Do pozostałego mleka dodać mąkę krupczatkę i żółtka, dobrze wymieszać (można użyć miksera aby składniki się lepiej połączyły). Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około
Mia Cucina Sofietapinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej 300 g serka ricotta 1 jajko 150 g masła/margaryny Kasia 1 kieliszek rumu 60 g cukru ½ łyżeczki cynamonu Ziarenka z ½ laski wanilii Cukier puder Obieramy jabłka, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda, posypujemy je cynamonem i spryskujemy sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Orzeszki pinii prażymy(...)teflonowej patelni. Rodzynki wraz ze skórką z cytryny i ziarenkami wanilii zalewamy rumem. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy jabłka i smażymy przez dwie minuty, na średnim ogniu.Dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Jabłka smażymy parę minut, pamiętając, że jabłka nie mogą się rozgotować. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, aby zamieszać jej zawartość. W osobnej miseczce mieszamy serek
Mia Cucina Sofietakruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej strony Składniki, około 32 sztuki: 225 g miękkiego masła 65 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (dałam waniliowy) 1 łyżka wody 100 g (1 szklanka) płatków błyskawicznych ( u mnie orzechowe chrunchy, przepuszczone prze(...)maszynkę z grubymi oczkami) 130 g mąki pszennej 130 g maki krupczatki Szczypta soli Około 1,5 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 szklanki wiórków kokosowych 32 czereśnie w maraschino( u mnie kandyzowane czereśnie, przez noc moczone w Malibu) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietadodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę. Zapraszam! Składniki na tortownicę 26 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej v 150 g masła/margaryny v 1 łyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa(...)wanilia v 100 ml słodkiego syropu miętowego Do przybrania: v 400 ml śmietany 36% v 1 łyżeczka syropu miętowego v 2 łyżki cukru pudru Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie d odajemy po jednym żółtku, po każdym ubijamy mikserem na niskich obrotach
Mia Cucina Sofietamleka( u mnie 200 ml) 125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową(...)sobie jest wilgotnie-kremowy. Lekko przestudzony sernik wyjmujemy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia. Przed podaniem kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietażdż owy wieniec laurowy Składniki 200 ml mleka 18 g świeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła/margaryny 3 żółtka skórka otarta z cytryny bio Dodatkowo 50g masła/margaryny 100 g czekoladowego groszku cukier puder Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu(...)drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło/margarynę roztopiamy i lekko
Mia Cucina Sofietaczekolady. Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady 650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka 150 g di cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych skórka otarta z cytryny bio ½ torebeczki waniliny lub ziarenka z ½ laski wanilii Keksowkę lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia. Aby uniknąć(...)mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch blaszkach do pieczenia. Następnie zaczynamy przygotowanie Viennetty. Rozpoczynamy od ubicia białek z 4 łyżkami cukru pudru. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy 500 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę
Mia Cucina Sofietasprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju) zapraszam ) Tarta kokosowa z bitą śmietaną Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła 1 żółtko 30 ml lodowatej wody Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Ciastem wyłożyc tortownicę (24cm(...)podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kokosowy krem budyniowy: 5 żółtek 140 gr cukru 60 gr skrobi kukurydzianej 700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mlek o do wymaganej objętości) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego( pominęłam
Mia Cucina Sofietasię na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła 100 g cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka 230 g cukru pudru 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut
Mia Cucina Sofietawłoskiego programu “La prova del cuoco”. Castagnole di ricotta Składniki (na 1 talerz): 250 g serka ricotta 4 żółtka 300 g mąki pszennej 75 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru 40 g masła 125 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z cytryny ekologicznej 1 łyżka spirytusu Ponadto: olej do smażenia cukier puder(...)posypania Obie mąki z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, masło, żółtka, serek ricotta i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem, do powstania grudkowatej masy. Po trochu dodawać mleko i nadal mieszać mikserem do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na blat i uformować kulę. Kulę ciasta przykryć, aby nie wyschła i odstawić na 20 minut. Następnie postępować jak przy robieniu
Mia Cucina Sofietaczekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie smakuje z bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały(...)skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki. Torta Caprese Składniki na tortownicę 24 cm: 250 g gorzkiej czekolady 300 g migdałów 200 g masła 200 g cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Miekkie masło ubijamy mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy letnią czekoladę
Mia Cucina Sofieta