kapustę szatkujemy, wszystko wrzucamy do miski, dodajemy tymianek i listki laurowe, mieszamy. z owoców granatu wystukujemy pestki, dosypujemy razem z sokiem do kapusty piekarnik nagrzewamy do temp 175'C udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, nakłuwamy widelcem. układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy ok 15- 20 minut Cukier wsypujemy na suchą patelnię, równomiernie rozsypujemy i na małym ogniu(...)karmelizujemy, po czym podlewamy octem balsamicznym. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę. Dolewamy do karmelizowanego cukru . Udka smarujemy karmelem. Zapiekamy 10-15 minut. Po czym dorzucamy jabłka wymieszane z cebulą, granatem i kapustą. Pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. SMACZNEGO
Luźna KuchniaPodjęłam wyzwania na Kreatywne Gotowanie ( konkurs organizowany przez Przyślij Przepis ).Zadaniem było przyrządzic danie z użyciem TYLKO I WYŁĄCZNIE 4 GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW , wśród których miało byc udko z kurczaka , ser feta , marchew i 1 dowolnie wybrany składnik ( przyprawy się nie liczą ).Uwielbiam takie wyzwania!Myślałam , myślałam i wymyśliłam!Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego(...)Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho!Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki:– udko z kurczaka – 1 szt– marchew – 1 szt– ser feta – 50 g– ciasto francuskie – 1 płatDodatkowo:- sól– pieprz– lubczyk– czosnek granulowany
Ostra na SłodkoUdka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce. Formę, moja o wymiarach 21×30, wysmarować w środku
https:KKuchniaMniamGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka(...)indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim
Poezja smakukostkę, natkę poszatkować. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe i przyprawy. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie i białe. Nalewać rosół do małych kokilek napełnionych makaronem, obrać paseczki mięsa z udek i włożyć do rosołu, dekorować kostkami marchewki i/lub natką pietruszki. Smacznego
KreatywnePinyDzisiaj w roli głównej udka z kurczaka w pomidorach w troszkę orientalnej wersji z dodatkiem Garam Masala, kminu, imbiru i pieprzu cayene. Podane z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki i pietruszki. Szybki obiad dla całej rodziny, dużo smaku, mało pracy, czyli tak jak lubię :) Składniki 6 udek z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Kawałek Imbiru(...)tarce obrany imbir. Dodać przyprawy kmin, pieprz Cayenne i garam masala. Podsmażyć minutkę aby wydobyć aromat przypraw, następnie dodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać z ryżem lub makaronem
W kuchennej krainiesię nim podzielić i z wami :) Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu 3 gotowane marchewki 2 gotowane pietruszki 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 kg grzyów leśnych 2 szt ugotowanych udek z kurczaka 1 papryka czerwona pęczek natki pietruszki 1 śmietana 12% 3 łyżki majonezu tradycyjnego do posypania ser zółty 2 cebule biała masło do smażenia 1 jajko surowe Zaczynamy(...)zapiekanki: Grzyby obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, i obgotowujemy ok 20 min. Następnie obgotowane grzyby podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z udek kurczaka obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy również na maśle. Marchewkę, pietruszkę korzeń oraz natkę, paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki odkładamy osobno
W kuchennej krainieUdka z kurczaka to chyba najtańsze dostępne mięso. A mielone przyrządzone właśnie z tego mięsa są bardzo soczyste. Polecam. Składniki - udka z kurczaka 4 sztuki - bułka kajzerka - jajko - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta - majeranek - bułka tarta Wykonanie. Z udek wycinam kości,żyłki i skórę. ( Kości nie wyrzucam, wykorzystuję je do przygotowania wywaru, który może być bazą do sosów
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 1/2 kg, masło do smażenia 1 łyżka, udka z kaczki 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka skórę ponacinać na udkach i zrumienić na maśle, przełożyć na talerz na tym tłuszczyku podsmażyć pokrojone pieczarki, wsypać kapustę kiszoną, wlac przyprawę w płynie, wodę i wymieszać zrumienione(...)udka natrzeć kucharkiem, pieprzem majerankiem i ułożyć na kapuście, zamknąć szybkowar 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut szybkowat otworzyć po 30 minutach, sam spuści ciśnienie a w tym czasie potrawa nabierze jeszcze smaku udka są mięciutkie, majerankowe, po prostu pyszne................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj proponuję udka z kurczaka na ostro.Główną rolę odgrywa tutaj jogurtowa marynata w której kurczak leżakuje 24 godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny(...)soli Sposób wykonania: _______________________ Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć
Gosia gotujemasz co dalej czytać - ten (jak i inne niektóre przepisy nie są raczej dla Ciebie), to coś z kim każda osoba doświadczona w kuchni nie ma najmniejszych problemów. Składniki: - udko z kurczaka (lub dwa podudzia) - ostra papryka - sól - 4-5 łyżek oleju - pół cebuli Przygotowanie: Udko myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie na deseczce do krojenia lub talerzu mieszamy(...)sobą sól z papryką i obtaczamy w niej dokładnie kurczaka. Powinien być dokładnie pokryty przyprawami z każdej strony. Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy na niej udko, odskakujemy na chwile bo tłuszcz zaczyna pryskać bo prawdopodobnie nie chciało wam się dobrze osuszyć kurczaka po umyciu. Smażymy kurczaka przez 3-4 minuty po czym odwracamy go na drugą stronę. Smażenie w wysokiej
Tanie przepisy studenckiejabłkowym, który idealnie podkreśla smak zupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku(...)buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy. 2. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę
Szefowa kuchniDziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem
BaRepasSkładniki: udka z kaczki 4 sztuki, majeranek 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżka, kapusta kiszona 50 dag, pieczarki 50 dag, cebula 1 mała, woda 3/4 szklanki majeranek, kucharek, pieprz ziołowy, przyprawę w płynie wymieszać kacze udka opłukać, osuszyć, naciąć(...)skórę i w garnku szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na maśle zrumienić, przełożyć na talerz i natrzeć dobrze papką z majeranku do tłuszczyku po udkach wsypać pokrojoną cebulę, pieczarki pokrojone i zeszklić, wsypać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę i wymieszać na wierzchu położyć udka, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary, zmniejszyć ogień i gotować 35 minut
W Mojej Kuchni Lubiępłynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól i pieprz WYKONANIE: Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić(...)lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik (GÓRA -DÓŁ) do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać
Kuchnia Beatypieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem
Kuchnia Beatylaurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania Wieczorem przed pieczeniem W kilku miejscach nakłuwamy kacze udka wykałaczką, przebijając się przez skórę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i mieszanką tą nacieramy kacze uda. Układamy je w małej formie do pieczenia, pod każde udko wkładamy rozgnieciony ząbek czosnku(...)połowę listka laurowego. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia Wycieramy ręcznikiem papierowym udka z nadmiaru soli, układamy w formie do pieczenia skórą do góry i wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy temperaturę na 150 stopni. Kiedy piekarnik ją osiągnie pieczemy kaczkę przez 2,5 godziny. Co 50 minut polewamy udka tłuszczem. Jeśli po tym czasie skóra nie jest zrumieniona
W kuchni wieczoremDziś szybka, ale treściwa sałatka z drobnym makaronem i wędzonym udkiem z kurczaka. My taką bardzo lubimy i często ją przygotowujemy. Sałatka makaronowa z wędzonym udkiem SKŁADNIKI: 1 wędzone udko z kurczaka 200 g makaronu drobnego (u mnie gwiazdki) sól 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka pieprz łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej Przygotowanie : Makaron(...)gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wędzone udko obieramy ze skóry i kości i mięso kroimy na drobne kawałki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś z różnych wyższych racji, danie które opisuję jest wykonane na cztery ręce. Ja przygotowałem, małżonka wykonuje. Uwielbiam udka z kurczaka; tylko co do tego? Poszedłem do sklepu, patrzę bakłażan, a że ten fioletowy pan ktoś mało kiedy gości na naszym stole i w warzywniaku tak ładnie się do mnie uśmiechał, został dodatkiem do dania głównego.Czego potrzebujemy?-udka(...)papryka ostra, papryka słodka, kolendra, kminek, majeranek, gorczyca. Wszystkie składanki łączymy w moździerzu.-olej rzepakowy-pół nieobranej cebuli-dwa ząbki czosnku nieobrane-bakłażan-oliwa-tymianek-ziemniaki puree na mleku Udka umyte i osuszone nacieramy marynatą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem i układamy na nim czosnek i cebulę.Przygotowane mięso kładziemy na cebuli i czosnku.Pieczemy
BaRepaspolskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI:2 udka z kurczaka1 główka młodej kapusty4 marchewki1 pietruszka1/2 selera1 średni por2 cebule szalotki1/2 cukinii3 pomidory4 liście laurowe4 ziele angielskie4 listki bazyliirozmarynsól, pieprz ziołowyoliwamasłoPRZYGOTOWANIE:Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw(...)Wstawiamy do gotowania udka z kurczaka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle podsmażamy posiekanego pora i cebulę dymkę. Gdy się delikatnie zeszkli, dodajemy posiekaną kapustę. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem. Wszystko razem dusimy ok 10 min. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.Na odrobinie oliwy podsmażamy
kulinarnyJakruche i soczyste. I z tej prostej przyczyny, bez niespodzianki, kolejne danie będzie właśnie z drobiu – siekane kotleciki drobiowe. Składniki: - 2 duże filety z kurczaka- mięso z 2 udek bez skóry- 10 dag startego żółtego sera- 2 łyżki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżki majonezu- 3 jajka- 1 cebula- 2 kolory papryki, po połowie- mały kawałek(...)ząbki czosnku- 3 łyżki natki pietruszki- przyprawy do smaku (sól, pieprz, chilli, papryka wędzona w proszku)- olej lub oliwa do smażenia- dodatkowo kilka krążków papryki Pierś i mięso z udek kroimy w kostkę, dodajemy starty żółty ser, pokrojone w kostkę papryki i cebulę, posiekany por, czosnek, natkę pietruszki, obie mąki, majonez, żółtka jaj, sól, pieprz, chilli, wedzoną paprykę suszoną
mojewypiekiinietylkokurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli(...)zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały sos przelewamy
mojewypiekiinietylkoniej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki ( na 1 kg mięsa)ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu1 płaska(...)łyżeczka cukru- pudru nie dałam3 ząbki czosnku- posiekanego drobno3 płaskie łyżeczki żelatyny2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszkiłyżka majerankuolej do posmarowania foliifolia srebrnaprzygotowanieMięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić
Stare GaryŚwietna, sycąca zupa. Możemy użyć udek kurczaka z kośćmi, lub, przed wrzuceniem do wolnowaru, kości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli(...)bulionu z kurczaka,+ w razie potrzeby więcej do rozrzerzedzenia1 puszka kukurydzy - 300 g po osączeniu1 puszka czarnej fasoli, ok 300 g po osączeniuok 1 kg - udek kurczaka zagrodowego, bez skóryśmietana kremówka (opcjonalnie)sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smakuPieprz cayenne, opcjonalnieolejdo podaniatarty ser cheddarśmietanachipsy tortillakolendraprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć, pozbawić
Stare Gary