co zrobic z udek - 500 przepisów (strona:16/34)

Szybki obiad 342

myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce

NA MOIM TALERZU
Kwaśny kapuśniaczek 200

przygotowuję już drugiego dania.Składniki:pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej3-4 ziemniaki1 cebula2 marchewki2 ząbki czosnku200 g kiełbasy np. zwyczajnejziele angielskieliść laurowypieprz, sól, vegeta, majeranek*ewentualnie udko z kurczaka lub żeberkaNastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy

NA MOIM TALERZU
Sałatka z makaronem ryżowym 468

Sałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji.Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok.Składniki:-szklanka makaronu ryżowego-jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka-groszek lub kukurydza konserwowa-kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 )-papryka-3 duże liście kapusty pekińskiej-kawałek pora(...)łyżki posiekanego świeżego koperku-majonez-przyprawa warzywna-pieprz   W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy.Przelewamy zimną wodą i odsączamy.   Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.Groszek odsączamy.Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy.W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory.Na drobno kroimy kapustę pekińską

Maminek kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 403

niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry3 łyżki oliwysól

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 240

zupki jarzynowe. Często je więc przyrządzam i lubię patrzeć jak pałaszują ze smakiem do pustego talerzyka :) Dziś u mnie zupa kalafiorowa dla odmiany z makaronem.Składniki:3 litry wody2 udka kurzeszklanka marchewki kostka - ja użyłam mrożonej1/2 kalafiorapor- zielona częśćsól, pieprz4 łyżki suszonych warzyw10 dag makaronu nitka walcowana Czanieckie MakaronyWykonanie:Do gotującej się wody, wkładamy udka, kiedy zaczną się gotować łyżką

Z Majeczką w kuchni
GALARETKA DROBIOWA 316

Ciekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie.Składniki:3 udka kurze4 marchwiepuszka groszku1 pietruszkaselera kawałek1 cebulasól morska  z pieprzem młynek Kamis3 litry wody3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl2 liście laurowe3 ziela angielskieSkładniki:Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki

Z Majeczką w kuchni
Kurczak z mleka - pieczony 222

Tego kurczaka robiłam jakiś czas temu..no i zapomniałam jak jego robiłam..pamiętałam tyle, że kurczak -pałki , udka były zalane mlekiem..a co dalej? ..no, ale znalazłam karteczkę ze składnikami...niby składników nie wiele, ale jak się ma krótką pamięć...takie są skutki ...Tak więc od razu podaję co i jak bo znów zapomnę..Taki kurczak był naprawdę pyszny(...)udka , pałki  2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey1/2 szkl.mlekasólprzyprawa do kurczaka Knorr3 łyżki mąki1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki curryMleko wymieszać z solą , przyprawą , musztardą i czosnkiem.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do mleka i odstawić na kilka godzin do lodówki.[ u mnie kurczak marynowany był w misce Tupperware].Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, u mnie

Moje domowe kucharzenie
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 208

zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak... Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik  soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 243

śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie(...)sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i  włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz

Walijskie Pichcenie
Kurczak w jesiennych warzywach 267

nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu moja dzisiejsza propozycja, prosta i smaczna.  Jako dodatek proponuję puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku wykonanie: Umytego

Przysmaki Karolki
Zupa PHO z kurczakiem 453

zagotowania, z wywaru wyjmujemy kurczaka, by nie był zbyt suchy i bez smaku (mówiąc wprost wiórowaty). Kurczaka "obieramy" z mięsa, czyli na bok odkładamy mięso z piersi i udek, a kości, skórę i resztę części naszego kuraka wrzucamy do garnka i dalej gotujemy. Gotujemy na wolny ogniu ok godzinę / półtorej godziny, po czym odcedzamy i zdejmujemy tłuszcz, jaki pływa

Taste Of My Day
Zupa kalafiorowa 241

Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1 kalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały korzeń selera2 liście pora3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka)pół pęczka koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaMarchew, pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować

Złote przepisy
Pasztet z żurawiną i pistacjami 185

przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych pistacji  3 garści suszonej żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju 2 łyżki masła 1 marchewka

Apetyczna babeczka
Opowiem Wam jak ja gotuję rosół... 23410

jest to największa filozofia ale przynajmniej mam pewność, że zawsze się uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka(...)kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał". W tym czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso

Mango Papaja
Kurczak w stylu Chilindron 191

pikantnym sosem tzatziki. Kurczak w stylu Chilindron przepis z książki "Kulinaria Europy" z moimi modyfikacjamina 4-6 porcjiczas przygotowania: 1,5 godz.Składniki: 1 kg kurczaka, ja użyłam udek i pałek 80 g szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pomidory 5 łyżek oliwy  1/4 l. wytrawnego czerwonego wina opcjonalnie

Chilli Czosnek i Oliwa