klasycznym połączeniu melona z szynką parmeńską ten drugi składnik zamieniłam na szczyptę chili i wyszło przepyszne połączenie. Słodkawy ryż o ostrym posmaku jest doskonałą propozycją na romantyczną kolację albo bezmięsny obiad. Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-3 Wartość kaloryczna(...)Składniki: 4 garście ryżu Arborio 2 łyżki oliwy 150 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego sól i pieprz Przygotuj: sporą
Bazując na smakusobie o tym, jak bardzo kocham gazpacho i jakoś tak za ciosem przygotowywałem w domu kilka różnych wersji. Jedną z nich, która wybitnie mi posmakowała, jest waśnie ta z melonem. Słodka, aksamitna i tylko delikatnie pomidorowa, o przepięknej żółtej barwie. Gazpacho podawane z krewetkową salsą i migdałami stało się daniem wykwintnym. Sam pomysł zaczerpnąłem z Kwestii Smaku . Jedyne czego(...)idealnie się skomponował z łagodną zupą. Zróbcie je koniecznie, póki sezon na pomidory trwa w najlepsze. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Gazpacho: 500 g pomidorów (u mnie żółte śliwkowe) 1/2 melona (u mnie kantalupa) 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sake lub wina mirin 1 ząbek czosnku 200 g bagietki 50 ml oliwy z oliwek sól himalajska do smaku Salsa krewetkowa
Food SquareWoda, mięta, cytryna - to połączenie każdy chyba zna. Ale jak dodamy do tego kawałeczek arbuza, trochę melona i szczyptę imbiru to powstaje wyjątkowo orzeźwiający napój. Pasujący idealnie do temperatur, panujących obecnie za oknem :-) Co więc potrzebujemy? SKŁADNIKI: - 2-3 garście mięty - 1 cytryna - plaster arbuza - plaster melona - pół łyżeczki imbiru w proszku - woda mineralna gazowana Do dzbanka wrzucamy cytrynę(...)pokrojoną w plasterki, pokrojony na kawałki plaster arbuza i plaster melona. Doprawiamy imbirem i wlewamy schłodzoną wodę. Powstaje smaczny i orzeźwiający napój, a obecność imbiru działa na nasz organizm w wyjątkowo pozytywny, a nawet zdrowotny sposób. A po orzeźwieniu się napojem pozostają smaczne owoce do zjedzenia
Wielopokoleniowochwilę przed podaniem. Kulki można sobie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Wafelek można też zabezpieczyć papilotką do muffinek. Zapobiegnie to mocnemu namoczeniu wafelka od soków z arbuza i melona. Składniki: arbuz (najlepszy będzie bezpestkowy) melon (najlepiej różne rodzaje) borówki mięta do dekoracji wafelki do lodów Z arbuza i melona powykrawać kulki specjalnym przyrządem. Do wafelków powkładać kulki melonowe
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1 pierś z kurczaka opakowanie rukoli winogrono kilka pomidorków koktajlowych 50 g fety pół melona sól, pieprz olej Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju. Winogrono przekroić na pół, pozbawić pestek. Pomidorki przekroić na pół. Melona obrać przepołowić na pół, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na talerzu ułożyć rukolę, na to melon, pomidorki
Moja Galeria SmakuKoktajl z melonem, mango i truskawkami. Zużyłam resztę mrożonych, już niedługo sezon na świeże :) Koktajl ten w konsystencji przypomina trochę granitę. Składniki: 200 g melona (waga po obraniu i zważeniu) 1/2 dużego mango około 10 truskawek mrożonych (lub świeżych) 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego Melon i mango obrać, wraz z pozostałymi składnikami umieścić w blenderze i zmiksować. Przelać
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający koktajl z kiwi i melona Składniki na 2 porcje: 350 g melona (waga po obraniu) 2 kiwi 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 1/2 szklanki wody Kiwi i melona obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera. Dodać 1/2 szklanki wody i syrop z agawy/miód. Zmiksować
Moja Galeria SmakuMój pierwszy własnoręcznie przygotowany dżem gotowy! Powstał z połączenia malin i melona. Jest bardzo winny i dosyć kwaskowaty. Konsystencja jest gładka i aksamitna, gdyż maliny wcześniej przetarłam przez sitko. Całość dopełnia mięta i skórka z limonki. Polecam! Składniki na 4 słoiczki o pojemności 250 ml: 500 g miąższu z melona 350 g malin 300 g cukru 3:1 1 limonka(...)kilka listków mięty 1. Zmiksować miąższ z melona z malinami i sokiem z limonki (skórkę zachować). 2. Puree przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z cukrem i zagotować. 3. Od czasu zawrzenia gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, do gorącego dżemu (będzie rzadki, ale po pasteryzacji i stygnięciu zgęstnieje) wrzucić drobną posiekaną miętę i skórkę z limonki. Wymieszać, zostawić
Moja Galeria Smakukoktajl za sprawą nasion chia i melona świetnie nawodni organizm. Awokado natomiast dostarczy nam zdrowych tłuszczy jednonienasyconych oraz omega-3. Taka szklaneczka to samo zdrowie! :) Składniki na 3 porcje: 2 plastry melona 1 banan 1/2 awokado 1 szklanka wody 1 łyżeczka nasion chia Awokado, banana i melona obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać wodę i chia. Zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuFantastyczny koktajl na upalne dni, pełen orzeźwienia i owocowej słodyczy. Mięta, melon, mango i sok jabłkowy idealnie się komponują, dając cudowne ukojenie :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 1/4 melona miodowego 1/2 mango 200 ml soku jabłkowego (najlepiej jednodniowego) sok z 1/2 cytryny 200 ml naparu z mięty (z dwóch torebek) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dwie saszetki melisy zalewamy wrzątkiem, parzymy(...)studzimy. W blenderze umieszczamy kawałki melona, mango, sok jabłkowy, lód, sok z cytryny oraz napar z melisy, blendujemy. Napój przecieramy przez sito, aby uzyskać klarowny napój. Dekorujemy ulubionymi owocami i podajemy z dodatkowymi kostkami lodu. Smacznego
DefinicjaSmakutruskawek i rabarbaru. Potrzebujemy 3 szklanki truskawek 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek 2 gałązki rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu ogórek zielony pół melona owoc granatu ½ szklanki liści bazylii ½ szklanki liści kolendry grubo mielony czarny pieprz kilka kropel kremu balsamicznego Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, otaczamy w cukrze lub miodzie i pieczemy(...)miksujemy na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy może przetrzeć przez sito. Dodajemy kilka kropel kremu balsamicznego, pieprz i odrobinę soli. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ogórka i melona obieramy i kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy zioła. Tatar z melona i ogórka doprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną miodu i kroplą kremu balsamicznego. Obieramy owoc granatu i dodajemy
ladykitchendobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :) Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1/3 szklanki drobnego cukru, szczypta soli, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny. Po tym czasie podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. Mus owocowy: 1 większa łodyga rabarbaru, 1 melon gala, 2-3 łyżki brązowego cukru. Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Melona umyć, obrać ze skórki i również rozdrobnić. Wszystko razem przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować
Codzienna kuchnia niecodziennapuszyste niż takie przygotowane z samej mąki. Przyznam szczerze, że smakują nawet z samym jogurtem, ale wersja na bogato jest bardzo kusząca :) W przepisie pojawia się kolejny, egzotyczny owoc - melon. Wybierając go należy pamiętać, aby był mocno żółty, a dla pewności pozostawić go na kilka dni w słonecznym miejscu. Niewykorzystany miąższ można mrozić :) Smacznego! Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej(...)pokruszonych chrupek kukurydzianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest
Chocolate Muffin Blogdeser proponuję orzeźwiający koktajl z owoców tropikalnych. Wykorzystałam w nim dojrzałego melona, który pozostał po sobotnim śniadaniu oraz banana i kiwi. Melon jest bogaty w betakaroten, kwas foliowy, a także witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , D, E, P oraz składniki mineralne - potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. W 90 % składa się z wody, dlatego wspaniale gasi pragnienie(...)Składniki: 1 dojrzały banan 1 dojrzałe kiwi 1 filiżanka małych kawałków melona 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie owoce umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładki mus. Dolać jogurt i ponownie zmiksować. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsosem (najlepiej wymieszać ją przed samym zjedzeniem), ponieważ już po godzinie (po wymieszaniu z sosem) sałatka może wyglądać nieapetycznie. Składniki na 2 porcje: 4 brzoskwinie paraguayo 1/4 melona 150 g borówek 1-2 banany sos kokosowy: 3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego 1-2 łyżki wiórków kokosowych miód do smaku mięta do dekoracji Borówki i brzoskwinie umyć(...)Banany obrać i pokroić w plasterki. Melona wydrążyć i pokroić w kostkę. Brzoskwinie przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić na plasterki. Do miski wrzucić banany, borówki, brzoskwinie i melona. W osobnym naczyniu, np. kubku wymieszać śmietanę lub jogurt naturalny z wiórkami kokosowymi. Gdy składniki się połączą dodać miód do smaku. Ponownie wymieszać i przygotowanym sosem polać sałatkę
Ugotować