Jeden z bardzo wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i
mojewypiekiinietylkoMyślę, że należy Wam się kilka słów wyjaśnienia. Po pierwsze i NAJWAŻNIEJSZE diety nie zmieniają podejścia do odżywiania! Nie uczą nas, dlaczego dany produkt jest zły, a inny dobry. Nie uczą jak czytać etykiety, jak wybierać te najlepsze i najbardziej odżywcze pokarmy, jak dbać o ciągłe dostarczanie organizmowi najlepszego paliwa. Wyrobienie zdrowych nawyków to podstawa, bez tego daleko(...)się chudnąć i nie śnić po nocach o pizzy - grunt to znaleźć kompromis :) Uczą nas myślenia o jedzeniu tylko i wyłącznie w kategoriach kalorii . Śniadanie - 200 kcal obiad 500 kcal...A co z jakością jedzenia? Ze składnikami odżywczymi, z witaminami, minerałami? Tak naprawdę to one są najważniejsze, kalorie to sprawa drugoplanowa (choć też istotna). Uruchamiają mechanizm błędnego koła
Powiedz dietom nieJak lubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie.Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania.Typowo włoska propozycja, tam
Pasje Jolkikontekście świętowania. Że nareszcie będzie czas na rodzinne biesiadowanie, rozmowy, które faktycznie dość naturalnie zawiązują się przy wspólnych posiłkach. Tyle, że ta formuła okazjonalna jakoś mi trąci fałszem. Nakazem dobrego humoru i rzeki słów. Nierzadko niestety finałem takich spotkań bywają kłótnie albo tylko przykre wrażenia, zakończone westchnieniem ulgi, kiedy się kończą. Dlatego uważam, że dużo wartościowsze jest(...)jedna z wielu zupa nasza codzienna. Tak samo dobrze smakuje też na drugi dzień po odgrzaniu. Porządna, sycąca porcja. I tak codziennie, zjednoczeni nad zupą ;) SMACZNEGO! #zupaselerowa #zupa #seler #obiad #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie tenotce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą. Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo - wzmacniać naszą motywację i eliminować to co zniechęca do podjęcia działań. Ja na przykład(...)pomocą aplikacji w telefonie . Ja czasem używam appki Listonic, która informuje Cię też o promocjach w danym sklepie. Oprócz tego sama grupuje produkty kategoriami. Inne wyjście, moim zdaniem bardzo dobre, to zamówić zakupy z dowozem do domu . Niestety najczęściej jest to możliwe tylko w dużych miastach. Na koniec, jeśli to możliwe, a w większości przypadków tak jest, zrób zakupy dzień
W kuchni wieczoremRobiąc dzisiaj porządki w proszkowych zapasach z Polski, natknęłam się na czerwony barszcz. Nabrałam ochoty. Nauczona doświadczeniem zawsze czytam opis wykonania (nawet najprostszego sosu w proszku
bastalenaSłów kilka o słowach mojego synka.... i grzybowe wspomnienie... zapiekanka z maślakami. Bąbelek pierwsze swe słowa wypowiedział już bardzo, bardzo dawno temu.
MiksturownikWprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w
My Culinary Arthistorią wzbudzał we mnie lekki strach i podniecenie. Samą wizytę w zamku rozpoczęliśmy dość późno, bo dopiero po godzinie 20, więc nawet nie mieliśmy ochoty na późny obiad czy kolację (szczególnie, że w Oświęcimiu w którym byliśmy kilka godzin wcześniej zostaliśmy obdarowani przez jedną z rodzin tradycyjnymi przysmakami regionu - wybaczcie za brak zdjęć, ale trochę nie wypadało pstrykać(...)pięknym i malowniczym kraju. Chyba odpowiedź jest prosta, prawda?Knajpki polecane przez blogerów:Wrocław - 'Nigdy nie zapomnę', 'od Koochni', 'Piec na Szewskiej' i 'Bulke z maslem' 'Polish lody naturalne' Dobra Karma
Słodkie Przyjemnościjuż wspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym(...)góra i dół, bez termoobiegu) na ok 20 minut. Tuż przed podaniem możemy posypać parmezanem. Przepis wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować w międzyczasie makaron. Danie zgłaszam
Zawsze głodna!Od 11. do 13. czerwca przebywałam w Londynie, na warsztatach u Jamie Olivera. Była to nagroda - wyróżnienie, jakie otrzymałam w konkursie Blog Roku 2014. Fundatorem tej
Codzienna kuchnia niecodziennaświęta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego, że ja suszyłam pomidory kilka dobrych lat, na tarasie, na słońcu słonecznej Sycylii. Od A do Z. Sama. A pomidory suszone OLE, każdej formy i gramatury są IDENTYCZNE jak te, które robiłam z teściową osobiście.. Zawsze(...)malutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona na 15-20 minut bez opieki na gazie, nie spali Wam obiadu. Przekonałam się o tym na własnej skórze,kiedy ją wstawiłam na gaz..i poszłam przygotowywać Wam ten wpis oddając się wspomnieniom na długie minuty... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniNie nazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę
Blondynka Gotujewykonania, który kompletnie zmienia smak podstawowego przepisu lub dodaje do niego tę tajemniczą nutkę. Bardzo podobnie było z przepisem na pasta alla puttanesca, który, zaintrygowana, przyrządziłam kiedyś na obiad, oczywiście, nie próbując tak zwanego oryginału. Kilka miesięcy później zamówiłam pastę o tej samej nazwie w restauracji, chcąc porównać ją z moją. Sama nie wiem, czy byłam zawiedziona czy raczej(...)delikatnie, zrumieniona. Jak bardzo chciałabym używać ekologicznego wywaru z wołowiny, niestety nie miałam czasu na jego ugotowanie, poza tym mam grzeszną słabość do tego z kostki. Połączyłam więc niedobre z najlepszym i użyłam domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli macie czas i ochotę na zrobienie własnego wywaru- gorąco Was do tego zachęcam! FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki
Gotowanie to kochanieDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla
mojewypiekiinietylko