serduszko, kwiat, a nawet kontur zamku księżniczki - ostrymi nożyczkami wycinamy szablon. Kładziemy kartkę na posmarowanym wierzchu tortu i przez siteczko, delikatnie, aczkolwiek dokładnie, posypujemy otwór kakao. Gotowe szablony z ciekawymi elementami można kupić w specjalistycznych sklepach z artykułami dla cukiernictwa. Warto także, rozejrzeć się w sklepach z zabawkami dla dzieci. Często można znaleźć książeczki z gotowymi szablonami lub pojedyncze
kolorowotorcikowoZaciekawił nas także piróg jaglany, więc i on dołączył do naszych zakupów. Na koniec spróbowałam jeszcze kieliszeczek Krupnika Pszczelowolskiego i zdecydowałam, że buteleczkę musimy kupić do domu. Wydarzenie ciekawe i z pewnością warte uwagi , ale mam nadzieje, że następnym razem będzie jeszcze lepiej rozreklamowane i ściągnie więcej zarówno uczestników, jak i wystawców. po więcej zdjęć zapraszam
Pasja Smakusię być na kilku ciekawych wydarzeniach kulinarnych , opisać kilka restauracji i uczestniczyć w dwóch edycjach Food Blogger Fest. Brałam udział także w warsztatach kulinarnych i poznałam wiele ciekawych osób. Uważam, że rozwój mojego bloga dopiero się tak naprawdę zaczyna. Od niedawna poświęcam mu tyle uwagi na ile zasługuje i staram się, by był coraz lepszy. I wierzcie
Pasja SmakuDługo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią , wprowadzając jednak pewne modyfikacje. Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 2 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi
Grunt to przepis!Powyższe zdjęcie stanowi mały rebus. Patrząc na deskę pełną warzyw można wymyślić wiele ciekawych potraw. Traf chciał, że padło na warzywny krem. Skusiła mnie do tego propozycja mojej siostry, która poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy(...)niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem w garnku, po czym doprawiamy i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy na talerz
Sajkofanka smakuktóre często wykorzystuję, jeśli planuję jakieś rodzinne obiadki. Dlaczego? Po prostu są smaczne i sprawdzone. Tym razem wybrałam przepis, który bardzo mnie zaskoczył - pierniczki z miętą. Bardzo ciekawe połączenie - nie sądzicie? Z wielką niepewnością zabrałam się do dzieła. Do miski powoli wędrowały składniki, a zapach mięty rozchodził się po całej kuchni. Akurat miałam zapasy mięty ususzonej(...)ciasteczka, które w żaden sposób nie przypominały pierników, które dotąd znałam! Amoniak sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :) Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty
Sajkofanka smakuCiekawe co Amerykanie mięli na myśli nazywając tę tartę Cherry pie: tartę z czereśniami czy z wiśniami? Czyżby posiadali “tylko” jedno słowo na nazwanie obu owoców? A może cherries to czereśnie, a sour cherries to wiśnie? Jak zwał tak zwał, a ja zapraszam na obłędną tartę z czereśniami. Tarta wyszła pyszna: bardzo aromatyczna(...)mocno owocowa, z cudownie gęstym nadzieniem, o lekko cynamonowym smaku. W oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam spód mączką migdałową zmieszaną z brązowym cukrem, co dało baardzo ciekawy efekt. Natomiast ciasto, być może przez dodanie lodowatej wody wyszło nieziemsko kruche, wprost rozpływajace się w ustach. Na koniec powiem jeszcze: jedzcie czereśnie zawsze i wszędzie, ponieważ są naprawdę zdrowe
Mia Cucina SofietaKarambola..... owoc, którego byłam bardzo ciekawa, owoc, który strasznie podobał mi się z wyglądu. No i w końcu trafił w moje ręce i co? I wielkie rozczarowanie. Smak, według mnie jego brak, wzbudził we mnie jedynie rozczarowanie. Po tak bajecznym kształcie spodziewałam się dużo dużo więcej. Po raz pierwszy rozłożyłam ręce, nie wiedziałam co z nim zrobić, smak(...)uważany jest za warzywo - i tu szału nie było. Jednak przyznacie, że taka woda wygląda bardzo ładnie :) A jakie są wasze doświadczenia związane z tym owocem? Jestem strasznie ciekawa Waszych opinii na temat karamboli. Piszcie śmiało, z przyjemnością poczytam o Waszych doznaniach związanych ze smakowaniem tego owocu. SERDECZNIE pozdrawia BLONDYNKA
Blondynka GotujeBardzo ciekawe połączenie pieczarek i kurczaka podane na kapuście pekińskiej z dodatkami innych warzyw oraz aromatycznym sosem na bazie oliwy. Kto lubi takie połączenia albo jest ciekawy jak smakują przesmażone pieczarki w sałatce to zapraszam do spróbowania. Składniki : * kawałek kapusty pekińskiej * ogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony
Magiczne Życie MartyOstatnia niedziela lutego. * nowy żarski ryneczek * stary Pałac * czerwone jabłuszka * będą pijane misie * kawa z żabą czy z krokodylem ? * cukiereczki * kuracja arganowa do włosów - ciekawa jestem co to za wynalazek * sobotnie wędzenie * wędzony schab i karkówka * przygotowania do urodzin - już 4 marca ale jeszcze 29 lat * nowa deseczka do zdjęć(...)słodkiego szykuję. Zaglądajcie jeśli macie ochotę. Chcę się też podzielić informacją o wyróżnieniu w konkursie ze Smakowitą Pajdą . Dostanę torbę COOKie na którą już czekam, bo jestem bardzo ciekawa co to za torba warta 150zł? Jeszcze kilka słów na temat podjętych przeze mnie współpracy na blogu. Z dwóch musiałam definitywnie zrezygnować. Usunęłam też wpisy. Nie widzę sensu reklamowania
Magiczne Życie MartyAkcja z pokazaniem blogerskich torebek trochę nie wypaliła, kilka zgłoszeń tylko dostałam. Gdybyś się jeszcze Ty zdecydowała to czekam do końca jutrzejszego dnia! Pięć ciekawych zgłoszeń już dostałam do rozdania . Dziękuję! I chcę więcej! Zobaczycie już dwie nagrody jakie dodałam do pudełka. Może macie ochotę przygotować coś na piknik? Czekam na Wasze propozycje do końca(...)Pana Makłowicza * pyszna sałatka z awokado * nowe kwiaty w doniczkach * posiane i posadzone * tutaj będzie fasolka, ogórki , kukurydza i słonecznik * moje ziółka * ciekawa wystawa w mieście * tak, wiem że to zło i skład ma do bani, ale znalazłam w Kauflandzie a smak tego sosu chodził za mną od dawna! Mama
Magiczne Życie Martymusli. Będzie to prosta wersja, ale można ją wzbogacić o co tylko się chcę. Ciastka są bardzo sycące i jeden taki kawałek z pewnością wystarczy. Co też jest ciekawe ciastka nie są twarde, bardziej przypominają cukierki krówki, a przez to dłużej cieszymy się chwilą i nie jemy w pośpiechu. Do ich wykonania zostały wykorzystane dwa produkty Fitella : płatki
Pora coś zjeśćprzygotujecie kawę, zamrozicie i będzie w sam raz na gorący dzień. Kawa dzisiaj z nietypowym dodatkiem (podpatrzyłam u Klaudyny ). Kawa ma delikatny aromat lawendy, zdecydowanie nie jest dominujący, jest ciekawym dopełnieniem. Jeśli nie macie dostępu do lawendy możecie zaparzyć ją z kardamonem, laską cynamonu czy wanilii(...)każdy znajdzie smak odpowiedni dla siebie. Kiedy nie mam czasu na mrożenie kostek, zaparzam kawę w małej ilości wody, dopełniam zimnym mlekiem i też jest fajnie ;-). Kostki zamróźcie w ciekawych formach np. serduszkach, na pewno zachwycicie swoich gości kawą w takiej formie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćKilka dni temu pisałam Wam o bardzo ciekawym spotkaniu, na którym dowiedziałam się dużo ciekawych rzeczy na temat wieprzowiny . W planach mam zakup specjalnego termometru do pieczenia, ale nie jest on znowu taki niezbędny. Bez niego też da się upiec świetną pieczeń co właśnie uczyniłam. Jak radził szef Adam Michalski na początek zwyczajnie zjechałam z temperatury a mięso
Smaczna Pyzasmaków, których wcześniej nie znałam. Teraz coraz chętniej się nimi bawię, tworzę własne potrawy. Do wielu smaków także wróciłam po latach, jak np. szpinak lub miód. Poznałam również wielu ciekawych ludzi, z którymi utrzymuję kontakt. Przede wszystkim odkryłam wiele interesujących blogów z pasją, które są dla mnie inspiracją, gdyż nie mam zwyczaju korzystać z książek kucharskich, a przepisy głównie(...)mistrza i mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej! Podsumowując, po roku czasu, śmiało mogę Wam powiedzieć, że początki są trudne, ale grunt to być wytrwałym. Blog daje wiele ciekawych możliwości i znajomości. Przy okazji też rozwiązałam swój odwieczny problem - karteczki z pomysłami lub przepisami gubiłam albo wcale danej receptury nie zapisywałam. Od roku natomiast mam swoje własne
Fabryka pomysłów