ROZMARYNOWE FOCACCIE Z PIECZONĄ ŚLIWKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEREM 212sól, pieprz, czaruszka * masło * jajko do posmarowania + czarnuszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę . Ser trzemy na grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy(...)przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąką stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy formując okrągłe focaccie. Dodajemy świeży rozmaryn, czerwoną cebulkę, śliwki oraz tarty ser. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką
Ostra na Słodko
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 175Od wielu lat kuchnia japońska ma w Polsce liczne grono wielbicieli. Zaliczana do grona najzdrowszych kuchni świata fascynuje bogactwem smaków i aromatów. Japoński kucharz jest nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką 216dalej smażymy do zrumienienia składników. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wodę. Solimy. Łyżką ucieramy składniki na gładkie ciasto (powinno być gęste). Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na patelnię
Qchnia po prostu
Placuszki z cukinii – pomysł na lekki obiad 205można też smażyć, piec czy grillować. Smaczne są również marynowane. Cukinia stosowana jest także jako zagęszczacz do potraw typu strogonow leczo czy ratatouille. Kwiaty cukinii można smażyć w cieście lub zapiekać nadziewane. Cukinię można zerwać, gdy osiągnie długość 10- 20 cm. Placuszki z cukinii czy kabaczka to idealny lekkostrawny obiad. Dlaczego warto jeść warzywa dyniowate? Warzywa dyniowate zawierają witaminy(...)oczkach. Posól i odczekaj ok. 20 minut, żeby puściła sok. Warzywo lekko odciśnij i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, jajka, mąkę, jogurt, koper i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie rzadkie dosyp mąki. Smaż na oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone wyjmuj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym. Składniki
Strefa Zdrowego Żywienia
Muffinki maślankowe z porzeczkami 207pieczenia oraz maślankę. Do utartej masy dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Do foremek na muffinki dodajemy porcję ciasta ciemnego a na nią ciasto jasne. Muffinki pieczemy około 25 minut
Zainspirowana w kuchni
Najlepsze brownie bananowe bez mąki. Ciasto czekoladowe FIT. 192oraz przestudzoną czekoladę z olejem kokosowym i dokładnie wymieszać. 4) Na koniec dodać kakao wymieszane z sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie wymieszać, tym razem do połączenia składników. 5) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć plasterki banana. 6) Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł Najlepsze brownie bananowe(...)mąki. Ciasto czekoladowe FIT. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me
PLACKI NA KEFIRZE Z JABŁKAMI 197podstawowych składników. Bez wyciągania miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy cieniutko pokrojone jabłka i łączymy je z ciastem. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się i zezłocą. Podajemy oprószone z cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą lub dżemem. Polecam szczególnie dla wiecznie głodnych nastolatków. Warto zadbać(...)miski z mąką i krótko, zgrubnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy łyżką. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy około 4 łyżki oleju. Wykładamy po 1 czubatej łyżce ciasta na jednego placka i smażymy na dużym ogniu, przez 1 i 1/2 minuty, do lekkiego przyrumienienia. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Podajemy z cukrem pudrem i dżemem
cool and minty
Sernik na biszkopcie makowym z owocami 265przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce
Ala piecze i gotuje
Sałatka obiadowa do słoików na zimę 275Witam Kochani lato w pełni, więc możemy do woli cieszyć się jego darami-owocami, warzywami. Jednak lato kiedyś się skończy i aby zachować jego cząstkę zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pizza ze szparagami i białym sosem 209pół czerwonej cebuli Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i połową szklanki wody. Całość wlać do pozostałej mąki. Dodać sól i resztę mąki oraz łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z serem, można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem. Ułożyć warzywa. Całość posypać startą mozzarellą. Piec 15 minut
Magiczne Życie Marty
Pszenny chleb powszedni 172Piekłam już wiele chlebów, ale chyba ten odpowiada mi najbardziej. Jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet osobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część(...)składniki poza mąką wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. 2. Do zaczynu wsypać 1 kg mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. 3. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych keksówek posmarowanych olejem i oprószonych bułką tartą. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik na 200 st.C góra-dół i piec 1 godzinę. Bochenki ostudzić na kratce
Kuchnia domowa Ani
Tarta na cieście orkiszowym z warzywami i serem gorgonzola 200spód orkiszowy. W misie miksera połączyć ze sobą miękkie masło oraz twaróg. Gdy składniki połączą się ze sobą to dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ponownie połączyć. Ciasto będzie lekko się kleić, dlatego należy je delikatnie oprószyć mąką i wstawić na co najmniej 30-60 minut do lodówki. Po upływie czasu ciasto rozwałkować na omączonym blacie
Ugotować
Kieszonki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z serem pleśniowym 400Pieczone kieszonki z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych i nadziewane serem lazur. Rewelacja! Oczywiście jak ktoś lubi śmierdzące sery Do tego młode ziemniaczki, ulubiona sałatka i
Oryginalny smak
Naleśniki zapiekane z serem i karmelizowanymi jabłkami 191Połowę śmietanki wlewamy do jajek i dosypujemy 1/3 mąki. Ubijamy kilka minut po czym powtarzamy zabieg, również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstania pęcherzyki powietrza. O dstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Smażymy (najlepiej na suchej patelni) z obu stron. Sery wykła damy do miseczki i mieszamy
ChilliJemy
Zdrowe odżywianie i gotowanie 169glukozowo-fruktozowy wiedzie prym. Z cukru całkowicie nie zrezygnowałam, ale staram się do bezpośredniego użytku stosować cukier trzcinowy lub kokosowy i miód. Zwykłego cukru używam zazwyczaj tylko przy wypiekaniu ciast i to w nieprzesadzonej ilości. Unikam sklepowych słodyczy, ale nie bez przesady, zdarza się coś do kawy i ze sklepu. Zwracam teraz już tylko większą uwagę na skład(...)opakowaniu, jeśli lista jest tak długa, że nie da się zapamiętać wymienionych składników, to omijam. Ciasta i desery staram się przygotowywać w domu, gdyż te ze sklepu przestały mi już smakować, po prostu są zbyt słodkie. Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to wybieram owoce, które zaspokajają mój apetyt na słodycze. Przypomnę tylko, że owoce zawierają cukier i najlepiej
Kuchcik gotuje