Groszek ptysiowy 198całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do masy wbijać po kolei jajka, dokładnie mieszając/ucierając po każdym dodaniu ( ja robię to drewnianą łyżką ). Podczas mieszania/ucierania należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu pięknie urośnie w piekarniku. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub do mocnego foliowego woreczka z odciętym rogiem. Na blachę wyłożoną papierem
Opowieści z piekarnika
Walentynkowy torcik z Lusette 306piekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki ciasta od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem z wafelków Lusette: Wieczór wcześniej umieścić śmietanę kremówkę w garnuszku z grubszym dnem. Wafelki pokroić na mniejsze kawałki i dodać
Opowieści z piekarnika
Ciasto czekoladowe FIT z fasoli 194Ciasto bez mąki i cukru? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że TAK! Zachwyca smakiem oraz intensywnym kakaowym kolorem. Jeśli ktoś jeszcze nie wierzy, że z fasoli można zrobić ciasto - niech spróbuje tego poniżej, a nie będzie żałował! Składniki: (na małą keksówkę) 2 puszki fasoli czerwonej 2 średniej wielkości banany(średnio dojrzałe) 4 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki
Lena Gotuje
WILGOTNE CIASTO JAGODOWE 165niej roztopione masło, biały ser, dżem, skórkę z cytryny, imbir i dokładnie wymieszać. 2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając. 3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min. 5. Wyjąć ciasto
Marcepanowa kuchnia
Ciasto Pina Colada 352Ciasto świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnego biszkoptu i budyniowej masy z orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :) A przy okazji chciałam złożyć
Smakołyki Asi
Arbuzowiec 390przesiać odstawić. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać mąkę, kakao i proszek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Biszkopt z makiem: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka(...)masę śmietanową. Przykrywamy biszkoptem makowym. Dodatkowo: kawałek arbuza 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, studzimy. Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy, kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu ciasta i zalewamy zimną tężejącą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
WIŚNIOWA DELICJA 370Lekkie ciasto przypominające swoim smakiem popularne ciastka delicje, ponieważ jest lekkie jak chmurka, rozpływa się w ustach i ma w sobie warstwę wiśniową z galaretką. Ciasto w wykonaniu mojej mamy, które bardzo polecam !!! SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych
słodki bratek
Karmelowa rozpusta, czyli ciasto z musem karmelowym i borówkami (bez pieczenia, wegańskie, bezglutenowe) 225dzisiejszą pogodę poleca się ciasto bez pieczenia, bardzo proste do zrobienia - jego przygotowanie zajmuje tylko 20 min.! Niestety kilka godzin trzeba poczekać, aż stężeje, ale warto! Zapewniam, że to jedyny minus :) Spód kakaowy + obłędna masa karmelowa na bazie daktyli i nasion chia: słodkie, pyszne, uzależniające. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o średnicy 18 cm): Spód: 1,5 szklanki orzechów(...)uzyskania gładkiej masy. Przelać masę do miski, dodać nasiona chia i szczyptę soli, wymieszać łyżką i wylać na przygotowany spód. Następnie delikatnie powtykać (umyte i osuszone ręcznikiem papierowym) borówki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona chia napęczniały i zagęściły masę
Domowa Cookierenka Agi
Ciasto ryżowo pomarańczowe 203Kuchnia Szwajcarska jest zaczerpnięta z kuchni włoskiej, niemieckiej i francuskiej. Moją propozycją na deser jest ciasto z ryżu używanego to tradycyjnej i znanej dla wszystkich potrawy Risotto. #MyVictorinox Składniki: - 300 g ryżu Arborio - 1,75 l mleka - 0,25 l wody - 150 g cukru - 5 jajek - skórka z dużej pomarańczy lub dwóch małych - 3 łyżki likieru pomarańczowego(...)delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 1 godziny. Posypujemy cukrem pudrem i skórką z pomarańczy. Po wystygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce. Jeżeli w trakcie pieczenia góra szybko się przyrumieni przykrywamy papierem do pieczenia
Kulinarne życie
Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem 167Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Latem to doskonała alternatywa dla kanapek zabieranych na wycieczkę i pyszne urozmaicenie do potraw z grilla. Keks zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze cieeepły. Sezon na kurki jeszcze trwa, więc koniecznie(...)idealnie miękkie.) Ser zetrzeć na średnich oczkach tarki, a szynkę pokroić w kostkę. Jajka zmiksować z olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta wmieszać kurki z cebulą, ser i szynkę. Masę doprawić do smaku i przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. #MyVictorinox
Di gotuje
Ciastka ze skwarkami 229razem posiekałam je w szatkownicy, aż zrobił się piasek, dodałam jajka, cukier i śmietanę i zmiksowałam całość. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, z którego odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kulki układamy na blasze i każdą kulkę spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, tak uformowane ciastka(...)pieczemy w 170 stopniach ok. 15 -20 minut, aż ciasta będą złote, studzimy na kratce i zsypujemy. Jemy ze smakiem:) The post Ciastka ze skwarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
rolada malinowa 237Ostatnio z Mamą uwielbiamy piec rolady. Są delikatniejsze i szybko się robią. Piekarnik działa dosłownie kilka minut a mamy ciasto, które zadowoli każde podniebienie. Tym razem Mama przyszła do mnie z przepisem wyciętym z gazety. Wszystkie składniki w domu były, więc zajęłyśmy się tym od razu. Przepis w trakcie lekko modyfikowany, ponieważ masa nie była taka jakiej się spodziewałyśmy ;-) Mała(...)cukier puder do oprószenia Przygotowanie: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g cukru kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia ciasto delikatnie wymieszać łyżką przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem - stworzyć prostokąt (można też jak w przepisie przelać do blachy 32x39 cm) wstawić do piekarnika rozgrzanego
Gotowanie z pasją
CIASTO IMPREZOWE PAULI Z CHRUPIĄCYM SPODEM (BEZ PIECZENIA A'LA 3 BIT ) 1042CIASTO IMPREZOWE PAULI Z CHRUPIĄCYM SPODEM (BEZ PIECZENIA A'LA 3 BIT ) Pyszne ciacho, które było zrobione na szybko z gotowych składników. Nie zawsze mam czas, by robić wszystko od podstaw sama, dlatego czasami sięgam po gotowe produkty, bardzo rzadko ale jednak. Wszystko teraz kręci się wokół mojej malutkiej córeczki Jagódki, która jutro kończy 4 miesiące i nie zawsze pozwala(...)długie przesiadywanie w kuchni. Ciasto a'la 3 bit, ale napisze z czystym sumieniem, że lepsze, a wszystko za sprawą chrupiącego spodu, który nawet jeśli jest 3 dni w lodówce to nie mięknie i dalej jest chrupiący. ~~SKŁADNIKI~~ Spód suchary 230 g. ( 1 op. ) nutella 400 g. ( 1 mały słoiczek ) Suchary zetrzeć na tarce lub zmielić blenderem. Nutellę
Kuchnia Paulettes
Ciasto gruszki w czekoladzie 204Wracam do przepisów z mojego archiwum, stąd zdjęcia trochę przedpotopowe, ale ciasto pyszne, dlatego żal było mi go wam nie pokazać, a przy okazji jak zrobię je ponownie to i zdjęcia będą też nowe. Ciasto jest szybkie, proste, zaledwie kilka składników, w tym gruszki i czekolada, a efekt bardzo smaczny. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto ze śliwkami 240roztopić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Następnie dodać wystudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (ok. 25 cm x 30 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej umyte i przekrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 170*C ok 55 minut. Najlepiej(...)sprawdzić patyczkiem, gdy ciasto zarumieni się na złoty kolor. Smacznego
The Sweet Damsel