ciasto - 164325 przepisów (strona:5361/10955)

Drożdżowe rogaliki z powidłami 234

Mieszamy by się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia drożdży. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtko i łyżkę cukru, zagniatamy ciasto. Dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy dalej. Odrywamy kawałkami ciasto i wałkujemy, ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Wycinamy trójkąty, nakładamy powidła i zawijamy, sklejając dobrze boki

Aga w kuchni
Muffinki z colą 251

odstawiamy do ostudzenia, dodajemy roztrzepane jajka i szklankę coca coli. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz kakao. Miksujemy mokre składniki i stopniowo dosypujemy suche składniki. Ciasto ma konsystencję dosyć lejącą. Do blachy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy

Aga w kuchni
Pyzy z kurkami 198

zamrozić... a powiedzcie mi, kurki przed mrożeniem gotujecie?   Zawszę dostaję ochrzan, po co zrywam takie malutkie kureczki... ale mam to wytłumaczenie: "bo na zdjęciach ładnie wyglądają :)"  Składniki: ciasto: 5 większych ziemniaków, 1/2 łyżeczka soli, ok. 10 łyżek mąki pszennej, 1 jajko. farsz: 200 g kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, szczypta soli morskiej Specialite Kamis, szczypta pieprzu kolorowego(...)podsmażamy tak długo, aż odparuje cała woda z kurek. Na koniec przyprawiamy pieprzem, solą i chilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę

Aga w kuchni
Rudolfy z ciastek 213

żółtko, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli, do dekoracji: 60 g czekolady deserowej, czerwone m&m's Przygotowanie:      W mikserze montujemy hak do zagniatania ciasta i wsypujemy do miski wszystkie składniki: masło, mąkę, cukier, jajko, żółtko, olejek waniliowy i szczyptę soli. Uruchamiamy mikser na ok. 4 minutki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i owijamy w folię(...)Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Następnie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, szklanką wycinamy kółka. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem

Aga w kuchni
Chleb ze szpinakiem 179

łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 żółtko. Przygotowanie:       Do miski wsypujemy przesianą mąkę z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto mikserem z końcówką haka. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie liście szpinaku drobno siekamy i podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy

Aga w kuchni
Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami 193

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami(...)śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :))  Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione

Aga w kuchni
Rogaliki drożdżowe 195

czym odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże urosną. Ucieramy jajka z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy

Aga w kuchni
Piernik z marchewką 180

ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do puszystych jajek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą marchewkę i na końcu olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x10cm). Pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Ozdabiamy orzechami włoskimi

Aga w kuchni
Knedle ze śliwkami i miodem 200

tarta, masło. Przygotowanie:     Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy na placuszek. W środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę

Aga w kuchni
Dyniowe placuszki 214

ryżowy Oleje świata , szczypta soli, do posypania: cukier puder. Przygotowanie:    Miąższ z dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Ciasto musi być dosyć gęste. W zależności od soczystości dyni ilość mąki może trochę się różnić. Należy dodawać po trochu i mieszać, aż ciasto będzie gęste. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni(...)rozgrzewamy olej ryżowy i łyżką wazową wylewamy ciasto. Smażymy paluszki z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 324

bardziej gładką masę.   We wrzącej wodzie gotujemy oczyszczone i w mniejsze kawałeczki pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu tłuczkiem mielimy ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i zagniatamy miękkie ciasto, ciasto będzie się przylepiało do rąk, ale nie należy dodawać mąki.  Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy na oliwą posmarowanej ręce. Na środek łożymy łyżkę farszu, formujemy kartacz

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka z masłem orzechowym 296

zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy

Ratunku obiad
Bardzo proste karnawalowe kruche ciasteczka 250

migdałów Dodatkowo: 1  białko WYKONANIE  Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i masło posiekać na drobny piasek szerokim nozem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe schładzać ok. 1 godzinę w lodowce, może być dluzej. Ciasto najlepiej zawinac w folie spozywcza. Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. ( Ksztalt zalezy od naszej fantazji, albo

Z Kuchni Do Kuchni
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 249

olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy(...)ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor.  Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony

Z Kuchni Do Kuchni
Clafoutis czyli klafuti truskawkowe 210

Clafoutis  (wym. klafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować.  Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie(...)zmywania, robi się samo i wszystkim smakuje. Można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj! Składniki -3 jajka -70 g cukru -300 ml mleka -pół łyzeczki aromatu waniliowego -szczypta soli -70 g mąki -pół łyżeczki proszku

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania