ciasto - 164325 przepisów (strona:5359/10955)

gotowanie z neoflam 214

Domowa pierogarnia - PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 0,5 kg mąka 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła 2 łyżki olej Sól truskawki cukier Etapy przygotowania CIASTO Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody  zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki. NADZIENIE Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi

Kuchnia Danusi
Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką 242

śmietanką SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg sól olej -2 łyżki jajko -1 szt woda ciepła -1 szkl brzoskwinie świeże - 0,5 kg cukier -3 łyżki śmietana -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO:  Z mąki, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe.  NADZIENIE:  Brzoskwinie wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Do brzoskwiń wsypać łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Ciasto

Kuchnia Danusi
Naleśnikowy cordon bleu 273

Naleśnikowy cordon bleu SKŁADNIKI: CIASTO jajko-2 szt mleko -2 szkl woda mineralna niegazowana -2 szkl mąka -2 szkl sól olej -1/2 łyżki tłuszcz do smażenia FARSZ ser żółty -7 plastrów szynka -7 plastrów polędwica sopocka -7 plastrów papryka czerwona -0,5 szt papryka żółta -0,5 szt keczup do dekoracji pietruszka do dekoracji. majonez -7 łyżeczek sól(...)pieprz Panierka: jajka -2 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,olej,wodę i mleko. Dokładnie mikserem trzepać,aż wszystkie składniki połączą się. Ciasto odstawić na kilka minut. Następnie smażyć naleśniki na tłuszczu. Z tego ciasta wychodzi 7 porcji. Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu,położyć po plastrze szynki,polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej

Kuchnia Danusi
Racuszki z gruszkami 181

olej smalec cukier puder cukier waniliowy proszek do pieczenia -1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć wolno na rozgrzanym

Kuchnia Danusi
Oponki wiedeńskie 1738

Fantazyjne oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartek Oponki wiedeńskie SKŁADNIKI: CIASTO jajka -6 szt mąka -240 g sól-szczypta masło-100 g mleko -0,5 l cukier -1 łyżeczka tłuszcz roślinny do smażenia LUKIER 3 łyżki woda, 300 g cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki rum, olejek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier(...)zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu

Kuchnia Danusi
Naleśniki z serem i kaszą gryczaną 190

odmiany pyszne naleśniki z serem i kaszą gryczaną Naleśniki z serem i kaszą gryczaną SKŁADNIKI: CIASTO: jajka -2 szt mleko -0,5 szkl woda -0,5 szkl sól mąka-1,5 szkl FARSZ: ser biały -250 g kasza gryczana biała-0,5 szkl cebula -1 szt wegeta sól i pieprz jajko -1 szt tłuszcz do smażenia naleśników jogurt naturalny gęsty(...)łyżki PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli,wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.  FARSZ  Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą

Kuchnia Danusi
RÓŻE KARNAWAŁOWE 178

kwaśna -1 szkl cukier -2 łyżki żółtka -6 szt masło -1 łyżka proszek do pieczenia-0,5 łyżeczki spirytus -0,5 kieliszka mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto) marmolada olej do smażenia cukier puder do obsypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę na stolnicę,zrobić wgłębienie,dodać żółtka,cukier,roztopione masło,spirytus i śmietanę. Wszystko(...)zarobić,aby ciasto było miękkie. Ciasto rozwałkować bardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Romantyczne naleśniki 201

Najlepsze danie na romantyczną walentynkowa kolację Romantyczne naleśniki SKŁADNIKI: CIASTO mąka -2 szkl jajka -1 szt sól-szczypta mleko -1,5 szkl odrobina barwnika spożywczego czerwonego soda -0,5 łyżeczki NADZIENIE: ser biały -250 g śmietana -2 łyżki cukier waniliowy -1 opak cukier -2 łyżki olej do smażenia śmietana do napisu PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą(...)dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej śmietany.  NADZIENIE  Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą noża serduszka, lub specjalną foremką. Serduszka smarować serem, układać po 3 serduszka. Gotowe naleśniki udekorować śmietaną napisem Kocham Cię

Kuchnia Danusi
Pierogi z truskawkami 217

desery Pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka, 1 szt jajko, 1 szkl woda ciepła, 2 łyżki olej, 1 szczypta Sól, 400 g truskawki, 4 łyżki cukier PRZYGOTOWANIE CIASTO  Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki.  NADZIENIE  Truskawki wymieszać z cukrem

Kuchnia Danusi
Roladki z makiem 237

mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Rogaliki krucho-drożdżowe 230

ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem

Kuchnia Danusi
Rolada makowa z kremem budyniowym 183

oddzielić od żółtek.  Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką

Kuchnia Danusi
Torcik śmietankowo- orzechowy 203

Lubię gotować, ale jeszcze bardziej uwielbiam piec ciasta. Torcik śmietankowo- orzechowy SKŁADNIKI: Biszkopt 9 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz(...)żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany , ostrożnie wymieszać. Spód tortownicy, o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do tortownicy, włożyć do piekarnika, piec około. 35 stop.w 180 stop. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki.  PONCZ   Składniki ponczu połączyć i wymieszać.  Ponczem nasączyć

Kuchnia Danusi
Tort błękitna laguna 229

cukier -4 łyżki margaryna -210 g mąka -5 łyżek PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT  Białka ubić na sztywno.  Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.  Mąki wymieszać(...)proszkiem do pieczenia.  Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy,  o wymiarach, 27 cm,   włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop.  MASA BUDYNIOWA  Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka

Kuchnia Danusi
Babeczki ze śmietaną i kwiatkami 199

Pyszne babeczki na każdą okazję Babeczki ze śmietaną i kwiatkami SKŁADNIKI: CIASTO proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 0,5 szkl mąka ziemniaczana -2 łyżki jajka -4 szt cukru - 0,5 szkl 2 łyzki wody KREM 200 g śmietany kremówki, 36% cukier puder -2 łyżki DODATKOWO srebrne perełki cukrowe kwiatuszki  PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka(...)sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem śmietanowym, udekorować różowymi kwiatuszkami i srebrnymi perełkami (function

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania