ciasto - 164325 przepisów (strona:5181/10955)

Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 211

taki słodki przyjaciel. Na wyciągnięcie ręki. Jeśli tak samo jak ja, uwielbiasz połączenie pomarańczy z gorzką czekoladą, to ten kawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (x 2)* Sposób wykonania: Żółtka ucieramy(...)tortownicy (28cm) w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 30 minut. * Przepis przewidziany jest tylko na dwa blaty tortu o wysokości ok. 1,5 cm. Dlatego po upieczeniu pierwszego ciasta czynność powtarzamy. Nie pieczemy od razu z podwójnej liczby składników, żeby ciasto lepiej się upiekło. 150 ml metaxy Po upieczeniu i schłodzeniu tort kroimy na blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy

Kuchnia Pani Wiosny
ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM – BEZ PIECZENIA 439

zarazem niesamowicie delikatna … rozpływająca się w ustach … obłędna! Jest fantastycznym pomysłem do kawki. Zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * herbatniki zwykłe – ok. 100 g * ciastka kruche w czekoladzie – ok. 100 g * pierniczki – 50 g * kokos – 50 g * kakao – 1 łyżka * marmolada np. truskawkowa(...)ułatwić wałkowanie możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej. KREM KOKOSOWY: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem smarujemy ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwijamy roladę. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej noc! ). Smacznego

Ostra na Słodko
Chrupiące wegańskie bułeczki 167

ciepłe miejsce aż rozczyn zacznie rosnąć. Do miski przesiać mąkę, olej,dodać sól , wodę i  wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na stolnicy. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto , zrobić wałek, podzielić na części

O kuchni z uczuciem
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 162

robota kuchennego z opcją miksowania pulsacyjnego. Następnie żółtko wymieszać z trzema łyżkami zimnej wody i znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy(...)upodobań. Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec paluszki 10-13 minut, muszą się lekko zarumienić. Zostawić, żeby ostygły. Zimne włożyć do szklanego naczynia, gotowe. Są pyszne, mój mąż mi prawie wszystkie wyjadł, musiałam kilka schować na drugi dzień. Porcja nie jest

Kuchnia Pokoleń
Babeczki dyniowo-pomarańczowe z powidłami 173

jajka i zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć suche i mokre składniki i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Rozłożyć masę pomiędzy silikonowe lub papierowe foremki nakładając po 1 łyżce ciasta. Na środek każdej babeczki nałożyć 1/2 łyżeczki powideł. Przykryć resztą ciasta. Piec 20-30 minut

Chocolate Muffin Blog
Chleb żytni litewski z kminkiem 243

mąki żytniej 1150 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżeczka kminku mielonego 200 ml wody (wrzątku) Zaparzyć składniki wrzącą wodą i zostawić na 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Ciasto: cały zakwas cała zaparka (wystudzona) 2,5 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki  mąki żytniej 1150 3 łyżeczki cukru (miodu) 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Wyrobić ciasto(...)zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez 4 godz. Ciasto po wyrobieniu Przełożyć do formy 30x10 cm. Wyrastanie w formie ok. 1 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 250oC. Piec 10 min. w  temp. 250oC, zmniejszyć temperaturę do 220-200oC i piec jeszcze 40-50 min. Studzić na kratce

Przepisy na domowy ser i chleb
Halloween Oczy z galaretki 567

początku tego roku przywiozłam sobie z wakacji silikonowe foremki do cakepops czyli lizaków z ciasta, od tego czasu leżały zapomniane w jednej z moich kuchennych szafek z różnościami :) Całe szczęście przypomniałam sobie o nich z okazji Halloween, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam straaasznie pyszne oczy z galaretki! Składniki: owocowe galaretki (u mnie zielona i niebieska, ale równie dobrze na Halloween nada(...)się czerwona) 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżki cukru pudru aromat do ciasta (u mnie pomarańczowy) dropsy czekoladowe (nie draże jak na zdjęciach! przez draże musiałam robi oczy drugi raz :) ) Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (około 2 łyżek) i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach przekładamy ją do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy jest

Ciastkozercy
jogurtowe babeczki z bananem i dżemem malinowym... 199

wbić jajka, użyłam M, L wystarczą 3 sztuki wsypać cukier i mikserem wszystko utrzeć do połączenia składników wlać olej, jogurt naturalny i mikserem połączyć krótko składniki na dość gęste ciasto do foremek włożyć papilotki 12 sztuk, na dno położyć grubsze plastry banana, 1 łyżkę ciasta nałożyć do foremek dżem malinowy po 1 łyżeczce i nakryć łyżką ciasta piec

W Mojej Kuchni Lubię
Chrusty na śmietanie . 211

cukru pudru olej do smażenia  cukier puder do posypania   Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , cukier waniliowy , cukier puder , spirytus i żółtka zagnieść ciasto . Ciasto będzie miękkie , dzięki temu po upieczeniu chrusty będą puszyste. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , wycinamy około 1.5 cm szerokości paski , następnie wycinamy romby, w każdym robimy na środku

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki zapiekane z brzoskwiniami i malinami 247

minut dla 1 osoby Składniki: * mleko * mąka * jajko * cukier * sól Nie podaję dokładnych proporcji gdyż ich nie znam, ja zawszę robię ,,na oko" * brzoskwinia * maliny * cukier puder Przyrządzamy ciasto ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki, następnie na połowę każdego naleśnika nakładamy owoce (brzoskwinia obrana i pokrojona), posypujemy je cukrem pudrem i składamy na pół. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem

sierotka maRysia w kuchni
Magdalenki zwane Ufinkami 244

Przepis na te przepyszne ciasteczka znalazłam w Poradniku Domowym i pierwszy raz zrobiłam je na Boże Narodzenie 2009. Odkąd zaczęłam gotować i piec na każde święta robię ciasto dla każdego z moich domowników - a raczej dla tych którzy kiedyś domownikami byli a teraz są świątecznymi i urlopowymi domownikami :-). Mówię tutaj głównie o moich siostrach. Te ciasteczka zostały pierwszy raz upieczone(...)Ufinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Jedni twierdzą, że ciasteczka te przywiózł do Francji Stanisław Leszczyński - król Stanisław Leszczyński. Inni że były już

sierotka maRysia w kuchni
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 293

naprawdę pysznego to przepis ten w mej głowie - nawet aby nie wiem jak był dobry - jest stracony. Bo już wypróbowany... identyczna sytuacja jest z daniami obiadowymi jak i z ciastami. Dobra... ciasta zdarza mi się powtarzać, ale dania obiadowe to chyba nie. Z ciastami to jest tak, że jak któraś z sióstr przyjeżdża do domu to zawsze dostaje ode mnie

sierotka maRysia w kuchni
Tandori rybka 289

cytryny 2 łyżeczki przyprawy tandorii masala jajko mąka mleko - 3/4 szklanki sól pieprz Rybę skropić sokiem z cytryny i posolić. Z mąki, mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe  dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Z pozostałego ciasta smażymy naleśniki. Sos pól puszki kukurydzy 2 plastry ananasa puszka pomidorów

sierotka maRysia w kuchni
Pszenno-żytnie pizzerinki z pieczarkami 204

rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąk dodajemy sól, jajko, resztę ciepłego mleka, oliwę i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy(...)drobną kostkę, cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Kiedy trochę przestygną, mieszamy je z jajkiem, jogurtem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (ja zrobiłam 6 wielkich pizzerinek, można zrobić 10 mniejszych). Formujemy w koła, czy jak w moim przypadku łódki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Migdałowe placuszki z musem malinowym 182

panceksów. Obecność mrożonych malin w zamrażarce sprawi, że w okamgnieniu przygotujesz do nich pyszny mus, a banany pokrojone w cienki plasterki będą miłym owocowym dodatkiem. Składniki na 2 porcje: Ciasto: ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki mielonych migdałów 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli ¾ szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) 1 łyżka masła migdałowego 2 łyżki syropu klonowego Mus malinowy(...)pieczenia oraz sól, całość zamieszaj.  W osobnym naczyniu połącz ze sobą mokre składniki - mleko, masło migdałowe oraz syrop klonowy, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie zamieszaj. Ciasto na moment odłóż na bok.  W międzyczasie przygotuj mus: do rondla przełóż maliny, skrobię oraz syrop klonowy. Wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, poczekaj aż zawrze

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania