ciasto - 164325 przepisów (strona:5176/10955)

Karmelowiec ciasto bez pieczenia 182

kolejną warstwą krakersów. Na tę warstwę wylać mleko skondensowane i ponownie przykryć krakersami, całość pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto i żelatyna będą zimne, ubić śmietanę na sztywno z cukrem dodając na koniec żelatynę. Śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać czekoladą

Pychotkaaa
Snickers ciasto bez pieczenia 428

Ciasto snickers, jest bardzo łatwe w przygotowaniu więc polecam każdemu. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.  Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe jeżeli bez cukru to dodać 4 łyżki 800 ml mleka 1,5 kostki miękkiego masła mała puszka kajmaku orzechy włoskie Wykonanie: Ugotować budyń, odstawić go do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać(...)najmniej jedną warstwę folii aluminiowej a na nią jedną warstwę herbatników, 1/3 masy, przykryć herbatnikami następną 1/3 masy przykryć herbatnikami i pozostałą masą wszystko zakryć herbatnikami. Na wierzch ciasta wylać kajmak i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce

Pychotkaaa
Pani Walewska, Pychotka ciasto bez pieczenia 291

Dziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka 1,5 kostki miękkiego(...)masy, przykryć herbatnikami, posmarowanymi cienko dżemem i kolejną 1/3 masy przykryć herbatnikami wysmarować wierzch pozostałą częścią masy. Migdały uprażyć na patelni, bezy rozkruszyć w rękach i posypać nimi wierzch ciasta, a następnie wyłożyć na nie zimne migdały

Pychotkaaa
Wilgotne ciasto migdałowo-jabłkowe 158

mąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów - takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom. To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących słodyczy

Milion Smaków
Ciasteczka „Kawowe całuski” 255

jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody     Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę, kawę, proszek i wymieszać mikserem(...)powstaną okruchy. Następnie odłożyć mikser i rękoma zagnieść ciasto. 2. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-4mm i wycinać z niego ciasteczka. 3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (proszę zachować między ciasteczkami odstępy) i piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut. 4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 214

Przepisy na pyszne wypieki warto zacząć gromadzić kilka tygodni przed świętami. Można wtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny(...)słoiczek powideł śliwkowych  skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy  100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego

Chocolate Muffin Blog
Wileński placek ziemniaczany z kiszoną kapustą 222

miękkości . Na koniec odparować kapustę by nie było w ogóle płynu na dnie. doprawić w razie potrzeby do smaku. solą i pieprzem. Z ziemniaków mąki i przypraw zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Na dnie tortownicy ok 26 cm śr. rozłożyć papier do pieczenia. Rozklepać połowę ciasta. Wyłożyć kapustę, wyrównać i przykryć resztą ciasta. Przed pieczeniem placek posmarować śmietaną. Piec

Gotowanie jest łatwe
Chleb razowy pszenno - orkiszowy 158

żytniego razowego lub pszennego 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej  typ 2000 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej  (pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek(...)płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 1/2 szklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej

Przepisy na domowy ser i chleb
Piernik staropolski, część pierwsza 215

zawsze mnie zastanawiało, dlaczego wybrał aż dwa nazwiska...?), na wielu blogach kulinarnych, a także... Wśród kulinarnych zapisków mojej Babci. Zrobiłam więc, jak oni nakazują; póki co, oczywiście, tylko zagniotłam ciasto. Nie zabiera to zbyt wiele czasu; miód z cukrem może być ciepławy, gdy będziemy go łączyć z jajkami. Potem wszystko razem zmiksować, przykryć miskę, odstawić do lodówki lub spiżarki(...)opcja dla szczęśliwców posiadających takową) i... Zapomnieć. Na całe, długie sześć tygodni. Choć podobno i dwa wystarczą, żeby piernik nabrał mocy.  Swoje ciasto zagniotłam przedwczoraj, i codziennie zaglądam pod przykrywkę, żeby je powąchać. Użyłam własnoręcznie przygotowanej przyprawy piernikowej; jeśli użyjecie takiej ze sklepu, warto dodać odrobinę więcej.  Jak potoczą się losy pierwszego piernika staropolskiego w moim domu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 163

pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki mleka 16 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie(...)pozastawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości), rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę wzdłóż dłuższego brzegu. Pokroić w plastry szerokości

MyCookBook.pl
Sernik ze śliwkami 194

przepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne

MyCookBook.pl
Tarta "Oreo" 543

zbyt mocne słowo) :) Jednak ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy :) Tartę „Oreo” „poznałam” dzięki mojej przyjaciółce, która pokazała mi kiedyś ulotkę z pewnej kawiarnianej sieciówki właśnie ze wspomnianym ciastem. Od razu zaznaczam, że tarty wcześniej nie jadłam, ale od tamtego czasu chodziła za mną myśl, aby spróbować zrobić ją w domu. Po mniej więcej roku wreszcie mogę podzielić się(...)tarcie znajduje się ponad 400 g ciastek Oreo! Do tego jest jeszcze kremówka, mascarpone, kajmak i krówki. Tak… To prawdziwa bomba kaloryczna ;) Na jej „usprawiedliwienie” dodam, że takich ciast nie jada się codziennie, zawsze też można zaprosić rodzinę i przyjaciół na mały poczęstunek, którzy przy okazji wybawią nas od zjedzenia większej ilości, bowiem tarta działa uzależniająco :D Jest bardzo słodka

MyCookBook.pl
Oładki z owocami 206

ewentualnych szypułek, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, jajka. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo zsiadłe mleko lub kefir. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy porcje ciasta

MyCookBook.pl
Brownie pomarańczowe 199

Ciasto brownie zagościło u mnie w domu już dawno temu. Jest to ukochane ciasto mojej córki. Brownie wygląda jak zakalec ale to jest urok tego ciasta. Tym razem trochę udoskonaliłam je dodając sok i skórkę z pomarańczy. Efekt jest taki, że czuć delikatną nutkę pomarańczową. Składniki:      2 gorzkie czekolady      30 dag cukru

Amatorka kuchenna
Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką 181

krwi do mózgu, co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć i poprawioną koncentrację. Przyspiesza przemianę materii co sprzyja oczyszczeniu organizmu. Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką Składniki na ciasto: 8 łyżek mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 120 gram masła pół szklanki cukru kryształu pół szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku(...)razem użyłam papieru do pieczenia i wprawdzie nic nie wykipiało ale kruszonka była mniej chrupiąca.) Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką Zdecydujcie sami :) Do przygotowanych foremek wkładamy czubatą łyżkę ciasta, na to smażone śliwki, kolejną łyżkę ciasta i kruszonkę. I tak do wszystkich 12-stu foremek. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego

Pyza i Surówka

Proponowane wyszukiwania