Tarta LCHF ala pizza z salami | bezglutenowa, bez laktozy, fit, dietetyczna | 227coś naprawdę pysznego. Idealny posiłek na obiad czy też kolację. Prosta w wykonaniu, a zachwycająca. Dzięki mące kokosowej syci na bardzo długo i ma delikatny, kokosowy posmak. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki bazylii Farsz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego Chilli Papryka słodka Sól himalajska Bazylia Czosnek(...)granulowany Oregano 1 kulka sera mozzarella 1/2 papryki Garść oliwek Salami 1 garść kukurydzy 1/2 cebuli Przygotowanie: Ciasto ugniatamy (możemy wymieszać w maszynie) wykładamy silikonową formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 20min. Następnie pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Cebulę kroimy w "piórka", dusimy z solą i odkładamy na bok. W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy
Czarnawisienka
Idealne obwarzanki 247mąką, mlekiem, spirytusem (lub łyżeczka wó dki), skórką pomarańczową i jajkami . Na końcu do dajemy przestu dzone masło. Mieszamy dokła dnie mikserem (ok 5 minut) końcówką do wyrabiania ciasta droż dżowego (haczyk) lub wyrabiamy ręcznie (ok 15 minut) . Miskę po dsypujemy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu po d ściereczką do po dwojenia objętości (około go dziny). Kie dy ciasto(...)wycinamy śro dek kieliszkiem. Pozostałości ponownie zagniatamy i powtarzamy zabieg. Pozostawiamy obwarzanki do lekkiego wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz do 175 stopni (najlepiej aby był to rozgrzany smalec). Wrzucamy surowe ciasto i obracamy po zarumienieniu je dnej strony. Suszymy na papierze.Lukrujemy kie dy są ciepłe lub posypujemy cukrem pu drem po przestu dzeniu. Smacznego
ChilliJemy
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 950znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i dobra gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię te wymarzone, niesamowicie chrupiące gofry …. a teraz dotychczasowy sprzęt zyskał nowego konkurenta, któremu postanowiłam dać szansę(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie ale dokładnie mieszamy z ciastem. Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto. JAK SPISAŁ SIĘ SPRZĘT? Przyznam szczerze, że już po wlaniu ciasta na pierwszego gofra i podejrzeniu go podczas pieczenia powiedziałam
Ostra na Słodko
bułki na rano 206Dobrze jest zacząć nowy dzień w pachnącym chlebem domu :) Jak to zrobić ? Po prostu trzeba upiec chleb lub bułki. Wieczorem przygotowujemy ciasto i na rano jak znalazł :) Przesiewamy 1 kg mąki, gotujemy 2 ziemniaki, potrzebujemy jeszcze łyżkę soli, pół kostki drożdży, łyżkę cukru, dwie szklanki ciepłej wody. Zaczyn robimy z drożdży, cukru, czubatej łyżki mąki i szklanki ciepłej wody(...)przesianej mąki dodajemy ziemniaki, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto...i chowamy szczelnie zamknięte do lodówki. Rano lepimy bułki, wykładamy na papier, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś lubi posypuje przyprawami, nacinamy i już :) ... Tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25-30 min / 200 st.C Po upieczeniu wykładamy i chwilę studzimy :) Nadchodzi już godzina 7 rano, dzieci schodzą
chleba naszego
Pączki dyniowe 177szybkie pączusie na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Myślę, że jeszcze macie jakieś zapasy dyniowego musu w spiżarni. Robi się je błyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można to jednak sobie ułatwić wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz. Pączki dyniowe Składniki: 250g mąki 200g puree(...)skórkę i likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor ok. 2- 3min. Wyjmować łyżką
Wiem co jem
Najlepszy przepis na pączki 233przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wlać drożdże, pozostałe mleko, spirytus oraz roztrzepane żółtka z jajkami. Wymieszać, dodać rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć na oprószoną stolnicę i krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość(...)ciasta wycinać krążki szklanką o średnicy 6-7 cm. Odłożyć na oprószony blat, przykryć i pozostawić na kolejne 25-30 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu, pączki nadziać marmoladą, polukrować lub posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasi
Pączki cynamonowe nadziewane czekoladą 245dodaj masło. Teraz można mleko więcej podgrzać aby masło się rozpuściło ale zagotować. Wsyp mąkę do miski miksera, Dodaj mleko z drożdżami, mleko z masłem i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka i zagniataj przez 7 minut. W między czasie dodaj sól. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę(...)Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i złóż kilka razy. Podziel na 20 równych kawałków (ok. 60 g każdy) i zrób z nich okrągłe kule. Ułóż w odstępach na stolicy pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej smalec w wystarczająco dużym garnku do temperatury smażenia. Smaż pączki 5-6 minut odwracając
codojedzenia
Ekspresowe faworki 175żółtka 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 łyżeczka spirytusu szczypta soli cukier puder do oprószenia olej do smażenia Mąkę połączyć z żółtkami,śmietaną,szczyptą soli i alkoholem. Energicznie zagniatać ciasto przez około 10 minut. Gotowe ciasto bardzo cieniutko rozwałkować. Radełkiem ciąć 6-7 cm romby,każdy naciąć na środku i przewlec jeden koniec ciasta przez nacięcie. W garnku rozgrzać olej
Kolorowa kuchnia Elki
Donaty na Tłusty czwartek 172szklanki cukru 1/2 kg smalcu do pieczenia Przygotowanie : Ser zmielić, jajka utrzeć z cukrem Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać utarte jajka i pozostałe składniki i zagnieść ciasto Ciasto rozwałkować na dość cienkie placki ( u mnie ok. 0,5 cm) i wykrawać szklanką krążki Smażyć od razu na głębokim tłuszczu, po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Przepis z "Łęczyckiej Kuchni(...)smażenia zużyłam 1 kg smalcu, jeśli ktoś zdecyduje się na olej też wyjdzie go co najmniej litr. Garnek w którym smażyłam wkładałam na raz 8 donatów, z resztek wykrawanego ciasta można smażyć fantazyjne ciasteczka
Proste Potrawy
Oponki serowe. 208Pyszne, mięciutkie oponki serowe, dla tych którzy nie lubią pączków będą w sam raz. Bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na ciasto : 500 g zmielonego sera białego pół tłustego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Młynów Stoisław 1 łyżka spirytusu olej do smażenia Wykonanie : Na stolnicę przesiewamy m ąkę z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukier ,cukier waniliowy, jajka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, na podsypanej mąką stolnicy na około 1/2 cm. Foremką do ciastek lub szklank ą wycinamy krążki z dziurką w środku.W głębokim naczyniu roz grz ewamy olej, wrzucamy
Sama słodycz i szczypta chili
Rogaliki krucho drożdżowe 209słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce
Cynamonowe szczęście
Panierowane stripsy 232paski i wrzucamy do miski. Do tego dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne. Całość mieszamy ręką, aż w całości obtoczymy kurczaka. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski dodajemy jajko, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 2 szczypty słodkiej papryki, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę(...)miski w mięsem wlewamy przygotowane ciasto i dokładnie mieszamy żeby mięso dokładnie pokryło się masą. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Każdy paseczek mięsa w cieście obtaczamy w mące. We frytkownicy lub garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. Na rozgrzany olej partiami wrzucamy po kilka paseczków mięsa i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone stripsy odsączamy na papierze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Churros 198wanilii 3 jajka W garnuszku zagotować wodę, masło, cukier i sól. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Wystudzić. Do zimnej masy dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie ale gęste. Przygotować maszynkę do ciastek(...)końcówką w kształcie dużej gwiazdki, przełożyć do niej ciasto. Wyciskamy na rozgrzany do 175 stopni olej, churrosy długości dowolnej. Smażymy przekręcając kilka razy, do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Pączki pieczone nie smażone 194masy wsypać szklankę mąki - wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie dodać aromat waniliowy, łyżkę oleju, żółtka i jajko oraz pozostałe 1,5 szklanki mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby się bardzo kleiło podsypać mąką. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na około 1,5godzinki w ciepłe miejsce. Gdy już ciasto ładnie urośnie urywać porcje ciasta, formując okrągły placek około
W garach u Gosi
Wegańskie faworki 255uzyskania w miarę jednolitej, sypkiej masy. Następnie dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru oraz mleko (w temp. pokojowej). Całość bardzo bardzo dokładnie ugniatamy przez kilka minut - ciasto musi być sprężyste, dość zwarte oraz nie lepiące (ma ładnie odchodzić od rąk). Ugniecione ciasto odstawiamy na chwilę. Na posypanej mąką stolnicy/stole rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto (ale tak, żeby
Bananowe Pole