ciasto - 164325 przepisów (strona:5044/10955)

Cynamonowe drożdżówki 148

mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut. Mąkę, cukier oraz sól umieścić w dużej misce. Dodać masło i utrzeć. Następnie wlać drożdże z mlekiem i ugniatać ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto będzie się lepić, więc można dosypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie można przygotować nadzienie. Masło roztopić, wymieszać(...)cukrem i cynamonem. Wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta. Posmarować cynamonowym nadzieniem i zrolować. Kroić ostrym nożem i układać drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 190 º C. Całość można ozdobić lukrem

wysmienity
Tarta odtłuszczona z borówkami 165

Reszta składników: jogurt naturalny (900ml) żelatyna (5 łyżeczek) borówki amerykańskie (300g) pół łyżeczki cynamonu laska wanilii Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło, żółtko oraz mleko i zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to bardzo sprawnie i nie za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Wałkujemy ciasto bardzo cienko (nie dosypując mąki) i wykładamy do foremki wysmarowanej masłem. Dociskamy

wysmienity
Pełnoziarnista tarta z fasolką szparagową, szynką i kozim serem 214

wykorzystanie różnych składników, które zalegają w lodówce czy szafce. Ja tym razem myślałam jak wykorzystać fasolkę szparagową. Efekt całkiem niezły:-) Składniki podane są na małą tartę. Składniki na ciasto: szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki masła żółtko 3 łyżki mleka szczypta soli Składniki na wypełnienie: 200g fasolki szparagowej 50g szynki dobrej jakości mała cebula 2 jajka pół szklanki mleka 100g koziego(...)sera łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz żółtko i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika (180 ºC) i piec przez

wysmienity
Bakewell tart 148

Składniki na nadzienie: 6 łyżek dżemu truskawkowego 100g masła 100g cukru 3 jajka 150g zmielonych migdałów pół łyżeczki ekstraktu migdałowego 30g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Mieszamy mąkę z cukrem pudrem, masłem i żółtkiem. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy cienką warstwę ciasta i układamy w formie do pieczenia. Widelcem nakłuwamy

wysmienity
Coffee and walnut cake, czyli kawowy tort orzechowy. 191

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przekładamy w do wysmarowanej masłem blaszki do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 º C. Możemy sprawdzić czy ciasto się upiekło używając drewnianego patyczka. Jeżeli jest suchy – ciasto gotowe. Krem: masło ucieramy dodając cukier puder. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i dodajemy do ubijanego kremu. Wystudzone ciasto

wysmienity
Zaskakujące oraz wyśmienite ciasto buraczano – czekoladowe z cynamonową kruszonką 209

Bardzo lubię wykorzystywać warzywa w ciastach. Mam wtedy mniejsze poczucie winy jedząc takie rarytasy. Cały czas jednak należy uważać by nie przesadzić – a można bo ciasto jest pyszne. Składniki: 250g ugotowanych buraków 200g gorzkiej czekolady 150ml oleju rzepakowego 2 jajka 150g cukru brązowego 300g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu Na kruszonkę: 100g masła 100g cukru(...)masę wlałam do natłuszczonej blaszki i piekłam 15 minut w 180 º C. W tym czasie przygotowałam kruszonkę. Masło utarłam z mąką, dodałam cukier, kakao oraz cynamon. Lekko podpieczone ciasto posypałam równomiernie kruszonką i piekłam jeszcze kolejne 30 minut aż góra była ładnie zarumieniona

wysmienity
Kruche ciasto z bezą, truskawkami i bitą śmietaną. 164

może być lepszego od bitej śmietany z truskawkami okruszonymi bezą? Może wszystkie wymienione ułożone na kruchym cieście tworzące wyśmienitą tartę? Składniki na spód: 150g masła 280g mąki 3 łyżki schłodzonej śmietany (36%) 3 łyżki cukru Dodatkowo: 500ml śmietany (36%) 150g truskawek bezy (50g) 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować kruchy spód mieszamy wszystkie składniki(...)dużej misce i dokładnie ugniatamy. Pamiętaj by nie ugniatać zbyt długo by nie ogrzać ciasta. Następnie podsypując mąką ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia. Spód nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie upiecz w temperaturze 180 º C przez pół godziny.  Śmietanę ubij na sztywno z cukrem a truskawki pokrój na mniejsze

wysmienity
Tarta warzywna 251

wylatywało mi to oczywiście z głowy, kupiłam je przez przypadek i już wtedy musiałam spróbować je zrobić.  Wyszły myślę całkiem niezłe - dzieci się zajadały. Spód z gotowego ciasta francuskiego i dodatki jakie tylko mamy ochotę. Zakupy: - ciasto francuskie - pieczarki - pomidor - cebula - ser żółty - mięso mielone Przygotowanie: Foremki wykładam ciastem francuskim i na to wkładam wszystkie dodatki według uznania

Tanio smacznie i prosto
Domowe drożdżówki (serduszka z serem) 236

małej miski wrzucamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy resztę składników i przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Poniżej zdjęcia co zrobić dalej, krok po kroku. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pączki pieczone 236

ostygnięcia. Mleko podgrzewamy z cukrem. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy jajko i masło. Mieszamy za pomocą haków, do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta tworzymy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny. Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy

NiePieprz.pl
Afrykańskie pączki. Kokosowe! 227

najważniejszy w roku czwartek, ale też w jego okolicach w domu mnie nie będzie, popadł w odrętwienie. W weekend zakasałam więc rękawy, i zabrałam się za wyrabianie ciasta. Drożdżowe zawsze mnie uspokaja; postanowiłam i tym razem zawierzyć jego terapeutycznym możliwościom.  Przepis z bloga Hello morning przypadł mi do gustu od pierwszego wejrzenia. Nietradycyjne, bo trójkątne, w dodatku pochodzące(...)łyżki mąki. Wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Do rozczynu dodać mleczko kokosowe i resztę wody, wymieszać. Następnie dodać przesiane mąki, pozostały cukier, wiórki kokosowe i kardamon. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na okrąg o grubości 5 mm. Każdą część

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką) 178

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) (*).  Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.  (Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.)  Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką.  Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do momentu(...)podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić i uformować z niego owalny bochenek. Chlebek przełożyć na blachę oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości. Po tym czasie wierzch chleba posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą, delikatnie ponacinać i następnie posypać mąką. Pieczywo

Di gotuje
Sernik Królewski 236

Prawdopodobnie jeden z najlepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Ciasto jest cudownie kremowe aż nie chce się przestać jeść.  Nie będę tym razem zamieszczała tu przepisu, ale wstawiam link  http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_krolewski/przepis.html Zamiast marmolady pomarańczowej użyłam dżemu porzeczkowego. Oczywiście w mojej wersji nie było mowy o rodzynkach ;)  Myślę, że jeszcze kiedyś wrócę

Emskie Smaki
Bułeczki pszenno-razowe 349

szklanki wody zrobić zaczyn. Ostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Najlepiej użyć robota z końcówką hak. Gdy ciasto wstępnie zarobimy dajemy stopniowo olej kokosowy i dalej wyrabiamy. Robotem ok. 7 minut ręcznie ok 12. Ciasto dość się klei, ale nie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia(...)godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki każda ok 70-80 g, aby ciasto nie kleiło się zbyt do rąk warto je natłuszczać podczas formowania bułek. Odkładamy na papier do pieczenia i posypujemy mąką. Ostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 190 C na 20 minut. Bułeczki lekko się zrumienią

Delicious Titbits
Pączki 171

Pączki Składniki – 24 sztuki: Mąka – ½ kg Mleko 2% - 1 szklanka Drożdże – 75g Cukier – 40g do ciasta + 10g na zaczyn 4 żółtka jaja Szczypta soli 3 łyżki masła Cukier waniliowy – 1 opakowanie lub 1 laska wanili 1 kieliszek spirytusu 1 słoiczek konfitury z płatków róży Olej do smażenia (1-2l) ½ ziemniaka Cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Mleko zagrzać delikatnie(...)rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Następnie przesiać mąkę i dodać gotowy zaczyn z drożdży. Dodać cukier waniliowy, szczyptę soli i spirytus. Ciasto zagniatać przy użyciu miksera lub ręcznie, do czasu, aż będzie „odchodziło od ręki”. Przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania