Pierożki z dynią hokkaido i szpinakiem 113ciasto pierogowe; 400 g mąki 300 ml wrzątku pół łyżeczki soli 1 łyżka oleju nadzienie; 300 g dyni hokkaido 2 garście świeżego szpinaku pół opakowania serka sałatkowego tolonis sól pieprz 2 ząbki czosnku pół cebuli Mąkę mieszamy z solą i olejem, zalewamy wrzątkiem i mieszamy przez chwilę łyżką, potem zagniatamy ciasto. Nadzienie . Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy(...)przykryciem podduszamy jeszcze ok 10 min. Pod koniec wrzucamy pokrojony drobniej szpinak. Po przestudzeniu rozgniatamy dynię widelcem, dodajemy serek i mieszamy nadzienie. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzątku i podajemy z cebulką przysmażoną na maśle
Gotowanie jest łatwe
Napoleonka 369Napoleonka to przepyszne ciasto pieczone na kruchym spodzie, z idealnym kremem budyniowym, który nie wymaga użycia miksera. Zapraszam po mój sprawdzony przepis. - ciasto na każdą okazję - bardzo dokładny opis wykonania - ciasto, które długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.pl
Pizzerinki bianco. 121wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 7 części. Następnie z każdej części uformować kulkę. Nakryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do napuszenia. W czasie(...)kiedy ciasto rośnie, zetrzeć ser na tarce, pokroić dodatki i przygotować sos. Do miseczki przełożyć śmietanę i ser. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wyrośnięte kulki ciasta spłaszczyć i rozciągnąć na kształt koła. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem śmietanowym pozostawiając wolne brzegi. Na sos wyłożyć
Agusiowe smakołyki
Ciastka Pająki 125pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy jeszcze 2 minuty. Wlewamy jajko, wanilię w proszku (ekstrakt waniliowy) i suche wcześniej przesiane składniki. Miksujemy do połączenia składników. Wyciągamy ciasto z misy miksera (powinno mieć konsystencję nie lepiącą się do rąk) Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, a z drugiej części ciasta robimy
RITA food channel
Ranty cukiernicze – 3 powody, dla których powinieneś ich używać 121cenione przez rzesze profesjonalistów. Z jakich powodów warto z niego korzystać? 1. Postaw na wielofunkcyjność Pierwszą i najważniejszą zaletą rantów cukierniczych jest ich wielofunkcyjność. Kupując jeden produkt, możesz piec ciasta o różnych średnicach czy kształtach. Przy tym taki artykuł pozwoli Ci nie tylko na pieczenie, ale również przygotowanie wspaniałych deserów na zimno. Ranty są także nieocenione, jeżeli chodzi o przekładanie(...)tortów. Dzięki nim sprawisz, że Twój przekładany kremem wypiek będzie idealnie równy. 2. Pożegnaj kuchenne wpadki Podczas wyciągania ciasta z tradycyjnej blaszki stresujesz się, że Twoja praca pójdzie na marne? W końcu w tym momencie całość może rozwalić się na drobne części, o ile wypiek przywarł do boków lub dna. Używając rantów cukierniczych, zapomnisz o tym problemie. Wystarczy, że otworzysz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wiewiórka - czekoladowe ciasto z jabłkami i bakaliami 205Idealne ciasto na osłodę jesiennych dni. Czekoladowe, pełne rozgrzewających przypraw, chrupiących orzechów oraz tego co jesienią najpyszniejsze czyli soczystych jabłek. Do tego bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Nie będę się tutaj rozpisywać, bo ciasto jest pyszne i nie trzeba go zachwalać, dlatego zapraszam na przepis. Składniki (blaszka 23x33 cm): 6 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru(...)Mieszamy tylko do połączenia. Wrzucamy posiekane orzechy, odsączone z wody rodzynki oraz obrane i pokrojone w plasterki jabłka i mieszamy wszystko. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka
Cynamonowe szczęście
Ciasto Cassis 230Słodko-kwaśne smaki, to jedne z naszych ulubionych, dlatego na naszym blogu często możecie znaleźć przepisy na ciasta z dodatkiem dżemu porzeczkowego – tak też było i tym razem – Ciasto Cassis to nic innego jak pyszny czekoladowy biszkopt The post Ciasto Cassis appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Dyniowe kluski leniwe z pesto 79szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli dodatkowo: pesto świeżo mielony pieprz natka pietruszki Twaróg ucieramy z jajkami i puree z dyni. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki, by ciasto się nie kleiło i dało się formować. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 3 cm. Nacinamy je delikatnie nożem, by stworzyć kształt przypominający
Mienta blog
Słodkie i kolorowe – 4 sposoby na udekorowanie ciasta 127Wpis gościnny, sponsorowany] Kolorowe i atrakcyjne wizualnie wypieki z pewnością smakują lepiej. W jaki sposób udekorować ciasto, żeby przyciągało uwagę swoją kolorową stylizacją? Poniżej znajdziesz cztery proste sposoby, które pozwolą Ci stworzyć wyjątkowo efektowne i barwne dekoracje. Kolorowe sposoby na oryginalne wypieki Chcesz przygotować magiczny … Artykuł Słodkie i kolorowe – 4 sposoby na udekorowanie ciasta pochodzi z serwisu
Flymetothespoon
Puszyste muffiny z czekoladą wg Aleex 108ekstrakt z wanilii (Uwaga: Jeśli używamy cukru wanilinowego, dodajemy go do składników sypkich). 3. Czekoladę posiekać na kawałki. Odłożyć. 4. Do składników sypkich wlać płynne. Wymieszać rózgą na jednolite ciasto tylko do połączenia składników. 5. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. 6. Formy papierowe do muffinek umieścić w zagłębieniach blaszki. Wypełniać je ciastem do ¾ wysokości. 7. Wstawić babeczki
W mojej kuchni
Ryba w sosie śmietanowo-grzybowym. Tak dobre, że zajadają nawet ci, którzy na rybę zwykle kręcą nosem. PRZEPIS 500kręcą nosem. Przepis na dorsza w sosie śmietanowo-grzybowym Składniki: Filet z dorsza lub innej ryby morskiej – około 300 gramów, 1 jajko, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej do ciasta plus łyżeczka do zagęszczenia sosu, ćwierć szklanki mleka, 1 cebula, około 200 gramów grzybów leśnych – podgrzybki lub podobne, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc, pół pęczka posiekanej natki pietruszki(...)Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajko, wlej mleko, wsyp 2 kopiaste łyżki mąki, szczyptę soli, wymieszaj trzepaczką na jednolite i bardzo gęste ciasto. Kawałki ryby najpierw obtocz w mące następnie zanurz w cieście i przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor, zdejmij i odstaw. Teraz na patelnię
Kulinarna Polska
Najłatwiejsza drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką 115Drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką to moja kolejna wersja ciasta drożdżowego dla leniwych. Chyba nie ma łatwiejszej drożdżówki niż ta. Piekę ją naprawdę często, bo moja rodzina uwielbia to ciasto. Dla urozmaicenia zmieniam dodatki np. na jabłka , truskawki oraz inne owoce i nie tylko, które zazwyczaj Czytaj więcej
Di gotuje
Słonecznikowiec z kajmakiem 215Pyszne ciasto, wprost rozpływa się w ustach, do tego dużo chrupiących nasion słonecznika i kajmak... Czego tu nie kochać w tym cieście? Dla mnie bomba... idealne do kawy na każdą okazję. Bez pieczenia na herbatnikach, bita śmietana i mascarpone, mniam... Nie można przestać jeść, polecam gorąco
Swojskie jedzonko
Prosty przepis na ciasteczka z nutellą 117uzyskać gładką masę. Następnie dodać 2 jajka. Potem należy wymieszać z mąką i dalej miksować. Dodać proszek do pieczenia i sól. Czekoladę należy posiekać na tarce i pomieszać z ciastem. Mamy uzyskać elastyczne ciasto. Ciasto nabierać na dłoni na cienkie ,płaskie placuszki ,do środka nakładać nutellę. Następnie zlepić brzegi i uformować w kulkę. Kłaść na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piec
Olcia gotuje!
Sezon na jabłka 114lepiej by nie były to owoce sklepowe aby nie trzeba ich było myć. Jabłka można też ususzyć lub przechowywać duszone w słoikach. Jabłka są idealnym wkładem do wszelkich ciast, biszkoptów i drożdżówek. Wypełniamy nimi domowe słodkie bułki do szkoły czy na wycieczkę. Na same szarlotki powstało zbyt wiele przepisów by zebrać je w jednym miejscu. Kruche ciasto(...)wykonaniu nawet przez dziecko. Z prostego biszkoptu, gdy dodamy jabłka pokrojone w kosteczki, otrzymamy pyszny deser. Kilka przepisów z jabłkami: Pieczone jabłka , Ocet z młodych jabłek , Kruche ciasto z jabłkami , Pierogi z jabłkami , Strucla z jabłkami , Jabłka na zimę
prawdziwe jedzenie