Sernik z wiaderka 113międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Mikser wyłączamy, dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni, sernik przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy kolejne 40 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik
Wasze Przepisy
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI- BEZ PIECZENIA 177warstwę herbatników. 4. Pozostawioną galaretkę miksujemy aż maliny się rozpadną, dodajemy odłożony krem śmietanowy. Miksujemy do połączenia. Krem malinowy wlewamy na herbatniki, wyrównujemy i dekorujemy np. startą białą czekoladą. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego
Pani na deser
Domowe misie Lubisie 116wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy aby się całkowicie rozpuścił. Wtedy dodajemy kolejno żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek d pieczenia i delikatnie mieszamy. Ok 1/3 ciasta przekładamy do miseczki, dodajemy do niej kakao i mieszamy. Teraz tylko napełniamy silikonowe foremki (jeśli nie macie foremek w kształcie misia, mogą być klasyczne foremki do muffinek). Ja na łapki(...)dawałam ciemne ciasto, a resztę foremki do 3/4 wysokości uzupełniałam jasnym ciastem. Gotowe misie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 15 minut. Do misiów możecie dodać kawałki czekolady, lub ulubione owoce, czy np jak moja Zuzanna sobie zażyczyła suszoną żurawinę, albo orzechy. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Ciasto jogurtowe z mandarynkami 121Ciasto owocowe z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego puszyste dzięki dodaniu ubitej piany z białek jajek wzbogacone mandarynkami. CIASTO JOGURTOWE Z MANDARYNKAMI SKŁADNIKI 320 g mąki 170 g cukru 230 g jogurtu Dwa jajka 50 g roztopionego masła Zesty z dwóch mandarynek Łyżeczka proszku do pieczenia Pół łyżeczki sody 6-7 mandarynek POTRZEBNE PRZYBORY KUCHENNE Okrągła forma... Artykuł Ciasto jogurtowe
Kuchnia Tomka
Śmietankowy ciasteczkowiec 108Ciasto bez pieczenia, które smakuje jak lody ciasteczkowe Co nam trzeba? 500 g herbatników maślanych 300g biszkoptów 300 ml śmietany 36% opakowanie mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru tabliczka czekolady deserowej łyżka masła, ewentualnie kakao do posypania Robimy! Najpierw policzcie ile trzeba Wam będzie herbatników by ułożyć na powierzchni blaszki i odłóżcie 250ml śmietanki ubijamy z cukrem na bitą śmietanę(...)mieszamy z masą mascarpone. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by stężała nam trochę. Po tym czasie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami (używamy te co pozostały po liczeniu) W formie do ciasta (kwadratowa około 25/27) układamy biszkopty obok siebie. Wykładamy naszą masę i przykrywamy wyliczoną porcją herbatników 50ml śmietanki podgrzewamy mocno i dodajemy tabliczkę czekolady. mieszamy aż powstanie nam polewa, dodajemy łyżkę
Latosiowydom
NALEŚNIKI Z SEREM + FILMIK 105Dodaję również 3 jajka. 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 1 cukier waniliowy. Do tego 3 szklanki mąki pszennej tortowej i wszystko wymieszam, gdyby ciasto było za rzadkie dosypię jeszcze mąki. Ciasto jest trochę za rzadkie więc dosypię jeszcze 1/2 szklankę mąki, miksujemy. Ciasto na naleśniki mamy gotowe. Na lekko nalowionej patelni smażę naleśniki
Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb z garnka. Najprostszy sposób na zrobienie własnego pieczywa w domu. PRZEPIS 135łyżki mąki pszennej, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Odstaw na 15 minut, aby drożdże „ruszyły”. Dodaj mąkę pszenną i żytnią oraz sól i olej, wymieszaj, przełóż ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiaj dłońmi przez około 8 minut, uformuj kulę, oprósz ją mąką, przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. Wyrośnięte ciasto(...)chleb. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieć, ponownie uformuj kulę i włóż do oprószonego mąką dużego garnka. Chleb można od góry naciąć ostrym nożem na głębokość około 1 cm. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Chleb gotowy to pieczenia. Piecz w temp. 250 stopni przez 15 minut, zmniejsz temp. do 220 stopni i piecz jeszcze około 20 minut
Kulinarna Polska
Ciacha z masłem orzechowym i czekoladą 91wsypujemy cukry, szczyptę soli i mieszamy wszystko energicznie trzepaczką lub miksujemy mikserem. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość łyżką, do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Wsypujemy pokrojoną drobno czekoladę ( można użyć oczywiście groszków czekoladowych ). Mieszamy łyżką. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i bezproblemowo poddawać się formowaniu w kuleczki. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem(...)podkładką silikonową i rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Odrywamy kawałeczki ciasta wielkości średniej śliwki, kulamy kuleczki, rozpłaszczamy delikatnie i układamy w niewielkich odstępach na blaszce. Z podanych proporcji upiekłam 17 sporych, wysokich, miękkich ciasteczek. Pieczemy około 13 minut, powinny majestatycznie popękać i tylko troszkę się zarumienić. Wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia, oczywiście po zjedzeniu jednego ciepłego
Kronika Piekarnika
Ciasto jogurtowe z mandarynkami 211Ciasto owocowe z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego puszyste dzięki dodaniu ubitej piany z białek jajek wzbogacone mandarynkami. CIASTO JOGURTOWE Z MANDARYNKAMI SKŁADNIKI 320 g mąki 170 g cukru 230 g jogurtu Dwa jajka 50 g roztopionego masła Zesty z dwóch mandarynek Łyżeczka proszku do pieczenia Pół łyżeczki sody 6-7 mandarynek POTRZEBNE PRZYBORY KUCHENNE Okrągła forma... Artykuł Ciasto jogurtowe
Kuchnia Tomka
Gofry chlebowe 135Chlebowe gofry z pastą z pieczonej papryki i fety, z ogórkiem, fetą, rukolą i kiełkami brokuła Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 2 łyżki siemienia lnianego 200 ml wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży lub proszku do pieczenia ( jeśli chcemy mieć gofry od ręki ) Pasta z pieczonej papryki: 1 opakowanie fety(...)pieczona papryka z zalewy naturalnej szczypta paptyki mielonej wędzonej Przygotowanie: Skałdniki na ciasto mieszamy w misce. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli wybierasz wersję z proszkiem do pieczenia piecz od razu. Wersja w drożdżami wyratsa przynajmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto przelwamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Piecz 10-15 minut. Fetę i paprykę zmiksuj na pastę i dopraw wędzona papryką. Nałóż
AZgotuj!
Deser Porzeczkowiec 417Deser porzeczkowiec to słodka przekąska, do której przygotowania zainspirowało mnie ciasto porzeczkowiec , które z pewnością mieliście okazję jeść. Porzeczkowiec w pucharku jest bardzo szybki do zrobienia a co najważniejsze, świetnie smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które możecie zakupić w każdym sklepie. Deser porzeczkowiec fenomenalnie prezentuje się w pucharkach czy kieliszkach. Do jego przygotowania
Przepiski.pl
Kopytka pełnoziarniste z palonym masłem 108przez praskę ziemniaków jajko 2 łyżki kaszki pełnoziarnistej orkiszowej lub orkiszowe otręby 2-3 łyżki mąki orkiszowej + do podsypywania sól do smaku Przygotowanie: Składniki na kopytka zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki a z ciasta formujemy wałek lekko spłaszczamy od góry i tniemy na małe kopytka. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta. Gotujemy
AZgotuj!
Kluski łyżką kładzione 4399mleka duża szczypta soli Do miski wbić jajka dodać mąkę i sól, całość wymieszać łyżką następnie wlać wodę lub mleko i ponownie całość wymieszać aż powstanie gęste gładkie ciasto. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta i wrzucać na wrzątek. Za każdym razem łyżkę zamaczać we wrzątku ciasto nie będzie się kleić
Andzia Pichci
Brownie czekoladowe 87Wsypujemy oba cukry i mieszamy energicznie rózgą do połączenia. Następnie wlewamy wcześniej rozbełtane jajka i ubijamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Przesiewamy mąkę, sól i mieszamy - ciasto powinno być gęste, gładkie. Przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 minut(...)wierzch powinien popękać, ciasto troszkę wyrosnąć. Po wyłączeniu piekarnika powierzchnia nie zapada się, jak w przypadku wielu innych przepisów na klasyczne brownie. Studzimy około 5 minut w piekarniku i wyciągamy do zupełnego przestudzenia. Kroimy na niewielkie porcje. Szczerze przyznaję, ja najbardziej lubię brownie jeszcze lekko ciepłe. Po przestudzeniu i lekkim stwardnieniu, miewam zazwyczaj wrażenie
Kronika Piekarnika
BABKA Z KREMEM O SMAKU KRUCHYCH CIASTECZEK 113smaku kruchych ciasteczek i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto po wystudzeniu
Ciastka - domowe słodkości