Ciasto budyniowe z owocami. 93Dziś mam dla Was przepis, na proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem budyniu. Można do niego użyć dowolnych owoców. Wierzch wystarczy posypać cukrem pudrem, to w najprostszej wersji, ale z polewą z białej czekolady smakuje obłędnie. Składniki: 5 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 budyń waniliowy, lub śmietankowy(...)proszek). Wymieszać łyżką. Na koniec stopniowo wlewać roztopione masło i mieszać, aż wszystko ładnie się połączy. Można delikatnie zmiksować mikserem na najniższych obrotach, ale tylko chwilę. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce. Dałam zamrożone borówki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut. Śmietankę podgrzać
Agusiowe smakołyki
Rosół z kluseczkami z kaszy manny 117kaszę manną i sól* i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę odstaw na 30 minut lub dłużej, żeby kasza napęczniała. W rondelku zagotuj wodę. Łyżeczką układaj małe porcje ciasta na wrzątek, gotuj -32 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową. ROSOŁEK Z INDYKA Mięso obmyj wodą i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 1 godzinę(...)u0119cznia\u0142a.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/rosol-z-kluseczkami-z-kaszy-manny\/#wpzoom-rcb-direction-step-6405f60d1863a","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W rondelku zagotuj wod\u0119. \u0141y\u017ceczk\u0105 uk\u0142adaj ma\u0142e porcje ciasta na wrz\u0105tek, gotuj -32 minuty. Wy\u0142awiaj \u0142y\u017ck\u0105 cedzakow\u0105.","text":"W rondelku zagotuj wod\u0119. \u0141y\u017ceczk\u0105 uk\u0142adaj ma\u0142e porcje ciasta na wrz\u0105tek
ProstePesto.pl
Lekkie Warstwowe Ciasto Biszkoptowe 193Ciasto do szybkiego przygotowania, bardzo lekkie, przyjemne w smaku i w wiosennych kolorach ;) Składniki na blaszkę 20 x 20 cm Biszkopt: 2 jajka kl M 1/2 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia esencja waniliowa Masa budyniowa na soku: 300 ml soku pomarańczowego 2 i 1/2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)odstawiamy do całkowitego przestygnięcia a następnie aż zacznie tężeć. 5. Do jogurtu dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy krótko. 6. Kiedy masa zacznie tężeć wykładamy ją na wierzch biszkoptu. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny
Gotowanie...to proste !
Babka marmurkowa 120łyżeczki pasty z wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią pół szklanki mleka 3 łyżki kakao *wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta * zamiast cukru można użyć ksylitolu, by uzyskać zdrowszą wersję Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut do momentu otrzymania jasnej masy. Następnie dodajemy kolejno jajka(...)miksując przez chwilę po każdym dodaniu. Jeżeli masa po dodaniu jajek będzie nieco przypominać zważoną, to nie martwcie się ciasto i tak się uda. Po jajkach zmniejszamy obroty miksera i dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze 3 łyżki mleka i mieszamy
Cynamonowe szczęście
Salceson 117włoskich i 200 g pokruszonych maślanych herbatników. Wszystko delikatnie mieszam, wlewam do wcześniej naszykowanej, przeciętej i suchej butelki po wodzie. Deser wstawiam do lodówki na całą noc. Aby wyjąć ciasto, należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Autor przepisu: Helena Artykuł Salceson pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Drożdżówki z marmoladą różaną 149różana kruszonka: 50 gram masła 50 gram mąki 50 gram cukru Przygotowanie: Kruszonka: Składniki na kruszonkę, przekładamy do miski, ucieramy między palcami do połączenia się większe kawałki/grudki. Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie(...)ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt, wycinamy ringiem lub szklanką okrągłe kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku każdej robimy wgniecenie pięścią, smarujemy marmoladą różaną. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką
Życie zaczyna się w kuchni
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, słonecznikiem i żurawiną 110blenderem na mąkę (ja zmiksowałam tak średnio, żeby mąką nie była taka miałka, tylko miała kawałki płatków). Do mąki owsianej dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Dodajemy do ciasta i miksujemy do połączenia się składników. 3. Czekoladę siekamy nożem na mniejsze kawałki, żurawinę tak samo. Razem ze słonecznikiem dodajemy do ciasta i całość mieszamy łyżką. 4. Blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Pamiętajmy, żeby ciasteczka układać w odstępach, bo rosną. 5. Pieczemy w 200 stopniach (góra - dół) około 12-15 minut. 6. Ciasteczka po upieczeniu są dość miękkie, ale jak przestygną powinny być chrupkie :-) Smacznego
kruche babeczki
10 pomysłów na obiad z makaronem BEZ MIĘSA – przepisy 136cały dzień. Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy 10 pomysłów na obiad z makaronem BEZ MIĘSA – przepisy PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM – przekąska z ciasta francuskiego SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? Kokosowe ciasta, ciasteczka i desery – 15 PRZEPISÓW RISOTTO Z GRZYBAMI – przepis na risotto z suszonymi borowikami
Via Gusto
Naleśniki ruskie z farszem jak na pierogi. Podane z okrasą ze zrumienionej cebuli są przepyszne. PRZEPIS 120półtłustego, 2 duże cebule, sól, pieprz. Jak zrobić naleśniki ruskie? Do miski wsyp mąkę , wlej mleko i wodę, wbij jajka, dodaj olej i sól, zmiksuj na gładkie lejące się ciasto. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj ją olejem, wylej chochlę ciasta i natychmiast ruchami patelni rozprowadź równomiernie po dnie. Smaż przez około 30 sekund (aż naleśnik się przyrumieni), odwróć i smaż kolejne(...)sekund. Naleśnik zdejmij, powtarzaj aż do zużycia ciasta. Jeszcze gorące ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na oleju, dodaj do ziemniaków. Dodaj również twaróg, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na każdy naleśnik wykładaj 2 łyżki farszu, zwijaj ciasno w rulon, robiąc zakładkę. Naleśniki podawaj z okrasą ze zrumienionej na oleju cebuli. Artykuł Naleśniki
Kulinarna Polska
Babka cytrynowa 4043Lukier: 2 łyżki wymieszaj z 1/2 szklanką cukru pudru. Jak za rzadkie to więcej cukru, a jak za gęste to dodaj soku z cytryny. Upieczone i przestygnięte ciasto posmaruj lukrem. Autor przepisu: Klaudia Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Pizza po góralsku 111mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g startej mozzarelli suszone oregano świeża rukola 1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto
kruche babeczki
FRANCUSKA TARTA Z ZIEMNIACZKAMI, TYMIANKIEM I MOZZARELLĄ 109lubi ją jeść, drugi: robi się ją dość szybko, potrzebuje około 10 -15 minut, na jej przygotowanie, resztę robi piekarnik, trzeci: składniki zazwyczaj mam w domu, kupuje tylko gotowe ciasto francuskie, samej rzadko chce mi się robić. Przepis w postaci filmu znajdziesz na moim kanale na Instagramie , polecam bo pokazuje wszystko krok po kroku. KLIK @smyk_w_kuchni_blog(...)PRZEPIS NA FRANCUSKĄ TARTĘ LICZY się każdy szczegół, nie pomijaj żadnych składników, nie zmieniaj proporcji ;-) SKŁADNIKI : - arkusz ciasta francuskiego - 1/4 kostki sera feta - świeża gałka muszkatołowa - 2 szalotki - ziemniaczki odmiany mączystej, Ciastem wylep formę do tarty, oprósz serem feta i otartą gałką muszkatołową, poszatkowaną szalotką. Ziemniaki wyszoruj, potnij na ultra cienkie plasterki na mandolinie, opłucz pod wodą. Odcedź
SMYKWKUCHNI
Placuszki z kaszy manny dla dzieci i dorosłych 145spęcznienie. Krok 2 Gdy kasza spęcznieje, wbijam jajka, oprószam szczyptą soli i wsypuję proszek do pieczenia. Całość miksuję na średnich obrotach miksera do czasu, aż powstanie jednolita masa. Ciasto na placuszki jest dość rzadkie i takie ma być. PS. Do ciasta możesz też dodać kawałki ulubionych owoców (jabłka, banany, borówki) . Zamiast cukru, możesz dodać miodu w proporcji(...)Dzięki temu placuszki będą puszystsze. Krok 3 Rozgrzewam patelnię z nieprzywierającą powłoką. Następnie dodaję trochę tłuszczu i rozgrzewam na średnim ogniu. Za pomocą chochelki umieszczam na rozgrzanym tłuszczu porcje ciasta na placuszki. Wlewam tyle, aby otrzymać placuszki o średnicy około 12 cm. Smażę na średnim ogniu przez około 30 sekund z jednej strony. Następnie za pomocą drewnianej lub plastikowej łopatki
Ania gotuje
Faworki tradycyjne 98faworkowej receptury. Składniki: 250 gram mąki pszennej 2 łyżki masła 3 żółtka 1 jajko 2 - 3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu 2 łyżki cukru pudru do ciasta szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto - przesiewamy mąkę do większej miski, dodajemy cukier puder, sól, wlewamy żółtka, jajko, mieszamy widelcem. Kolejno(...)Wykładamy ją na blat i uderzamy kilka razy mocno wałkiem, rozpłaszczając ją. Ponownie formujemy kulę, ponownie uderzamy - powtarzamy tą czynność kilka razy, wpłynie to na elastyczność ciasta i kruchość, delikatność faworków. Formujemy kulę i chłodzimy ją w lodówce około pół godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy bardzo cieniutko na blacie posypanym mąką ( staramy się nie podsypywać zbyt
Kronika Piekarnika
Babka na majonezie 103Przepyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu babka na majonezie. Obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Składniki 6 jajek 1 słoiczek majonezu 400 g 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Jajka ubić z cukrem do gęstości, dodawać po łyżce majonezu i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę i proszek. Wszystko lekko
Wasze Przepisy