ciasto - 164325 przepisów (strona:4168/10955)

Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Różowe Oponki w Paseczki) 251

łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji,   będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki, które następnie "spłaszczamy", a w środku wydrążamy spore dziurki. Możemy także ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm, a następnie wycinać donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki - średnica

Słodka Strona
Domowe pączki z dżemem 203

mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, śmietankę, jajko i resztę cukru. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło o temperaturze pokojowej i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy(...)godzinę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki, spłaszczamy, a na środku układamy łyżeczkę dżemu. Zlepiamy dokładnie brzegi, układamy na ściereczce i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut. W rondelku rozgrzewamy olej. Gdy tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę (ok. 180ºC) smażymy pączki po około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy je na ręczniku papierowym

e-PrzepisyKulinarne
Wegańskie oponki z tofu 180

się to udało. Początkowo miały być zwykłe pączki, jednak zrezygnowałam z tego pomysłu na rzecz tych poniższych cudeniek z dziurką w środku – szybsza wersja z pominięciem czekania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Takie oponki pamiętam z dzieciństwa, jednak tamte robione były na bazie białego sera, który oczywiście można zastąpić – a jakże by inaczej – zwykłym naturalnym tofu, a jajka w ogóle pominąć(...)trzeba przepuszczać przez maszynkę, wystarczy dolać trochę roślinnego mleka i zmiksować. Dodatek tofu sprawia, że ciasto ma nieco cięższą fakturę niż pączki, co bardzo mi odpowiada. Oponki oponkami – smażone są na głębokim tłuszczu i śmiem twierdzić, że jeżeli ich za dużo zjemy, dorobimy się podobnych na własnym brzuchu. Składniki: 500g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki sody ½ szklanki cukru ¼ kostki wegańskiej margaryny

Roślinna - blog wegański
Maślane pączki 191

smakiem [ wczoraj musiałam spróbować].. Zaczyn 40 g drożdży 80 ml wody 30 ml mleka pełnotłustego 2 łyżeczki cukru 15 g masła 2 łyżki  mąki tortowa Młynoamag   Ciasto właściwe: 50 dkg mąki tortowej Młynoamag 50 g mąki kukurydzianej 0,5 płaska łyżeczka soli 3 żółtka 1 białko 2 łyżki cukru waniliowego 200 ml mleka pełnotłustego 150 g masła zaczyn(...)puszysty puch. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Część mleka dodać do drożdży, rozmieszać, przelać do mąki wraz z żółtkami i rozpuszczonym masłem. Posolić. Wyrabiać, dodając resztę mleka wraz z wódką. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Stolnicę posypać mąką. Od wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta, wyrabiać z nich kulki, spłaszczać w dłoni, nadziewać marmoladą i dokładnie zlepiać

Moje domowe kucharzenie
Mini pączki kolorowe 193

czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło, jajko i całość miksujemy.  Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.  Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją(...)objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta za pomocą kieliszka wycinamy małe krążki i smażymy na głębokim oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik. Część posypujemy cukrem pudrem. Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy lukier.  Na 1 szklankę cukru ok. 2 łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze

Moniki Smakołyki
Kokosowy torcik 165

mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą na 10 min, to samo robimy z nerkowcami. Płatki jaglane mielimy na mąkę, po czym blenujemy z pozostałymi składnikami na spód ciasta. Ciasto dokładnie mieszamy i ubijamy, następnie przekładamy do aluminiowej formy i przekładamy do lodówki. Namoczone nerkowce blendujemy z mlekiem kokosowym, po zblenowaniu składników, do masy dodajemy mąkę kokosową i dokładnie(...)mieszamy. Wyciągamy z lodówki spód ciasta, przekładamy na niego masę. Ponownie umieszczamy w lodówce na ok 2 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i posypujemy cynamonem

healthy dreams
Ciasto Raffaello wg siostry Anastazji 4126

Ciasto Raffaello wg siostry Anastazji Raffaello jest tak popularnym ciastem, że wstyd mi się przyznać, że robiłam go pierwszy raz. No cóż, pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Jadłam w wielu wersjach, pieczony, bez pieczenia, na krakersach, na herbatnikach, raz mi smakowało bardzo, nieraz w ogóle.  Mieli przyjść sąsiedzi na kawę, trzeba było więc postawić coś słodkiego do kawy(...)najlepszym rozwiązaniem okazało się raffaello wg siostry Anastazji. Często sięgam właśnie po jej przepisy, nigdy mnie nie zawiodły, tak i stało się i tym razem. Ciasto wyszło nieziemsko dobre :) troszkę zmodyfikowałam, ale myślę, że wyszło tylko lepiej :) Składniki: 5 paczek herbatników petit 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki

na moim stole...
Domowe Pączki z Budyniem 265

cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości(...)rozpuszczony prosz ek i e nergicznie mieszamy do zgęstnienia masy i otrzymania gładkiej konsystencji. Budyń przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu nie powstanie "kożuch") i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki i przekładamy na oprószone mąką tacki i znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut). Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej

Słodka Strona
Oponki 173

gram roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).  Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować(...)grubość około 1 cm i  szklanką oraz kieliszkiem wykrawać oponki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.  Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na papier kuchenny do odsączenia. Lukier: 6 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny

kulinarnyswiatdomi
Bardzo Łatwy Chleb Żytni na Zakwasie - Nocny 229

łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiałam, wsypałam sól i wymieszałam wszystko. Następnie dodałam zakwas i mieszając mikserem ręcznym ze spiralnymi końcówkami wlewałam wodę. Mieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto jest mocno klejące. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który spryskałam olejem i obsypałam otrębami żytnimi i dopiero wyłożyłam ciasto do tak przygotowanej formy. Formę przykryłam ściereczką i pozostawiłam na blacie kuchennym(...)całą noc. Rano nagrzałam piekarnik do 210 stopni. Ściągnęłam ściereczkę z formy, ciasto ponacinałam w kilku miejscach, wierzch ciasta zwilżyłam wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyciągnęłam chleb z piekarnika, potem z foremki, ściągnęłam papier do pieczenia i odstawiłam do całkowitego wystudzenia, studziłam na kratce tej od kompletu z piekarnikiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Francuskie ślimaczki z żółtym serem i kiełbasą hiszpańską. 231

Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję szybkiej przekąski z ciasta francuskiego  żółtego sera i smacznej Kiełbasy po hiszpańsku Tradycyjne Jadło . Zapraszam :) Składniki : 1 ciasto francuskie 1 szklanka żółtego sera  1 opakowanie Kie ł basy po hiszpańsku Tradycyjne J adło   Wykonanie : Na cieście francuskim rozprowadzić starty ser, następnie ułożyć plasterki kiełbasy. Ściśle zwinąć w rulon. Kroić około(...)plastry, lekko wywinąć brzegi tak że warstwy zwiniętego ciasta będą widoczne na górze. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, piec na złoty kolor.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mini pączki serowe 236

można też użyć dobrego gotowego sera mielonego z wiaderka. Do sera dodać jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być klejące. Rozgrzać tłuszcz. Ręce zwilżyć wodą i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor(...)Ciasto można też nakładać łyżką. Kulki ciasta nie mogą być zbyt duże ani za duży ogień bo pączusie przypalą się z zewnątrz a nie dopieką się w środku. Usmażone pączusie osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi ok 40 małych pączusiów

Monia miesza i gotuje
Churros 174

łyżki cukru 3 duże jajka olej do głębokiego smażenia Masło, wodę i cukier rozgrzać w garnku. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto stale mieszać do momentu aż będzie jednolite i szkliste, a następnie odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać pojedynczo jajka i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto

O kuchni z uczuciem
Karnawałowe precle serowe 189

jeszcze jedną tłustoczwartkową propozycję. Choć samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, to z pleceniem już schodzi troszkę dłużej, ale nie tak by od razu sobie je odpuszczać :) Precle przygotowałam z ciasta na oponki, są w smaku dokładnie takie samo, tylko ich kształt nie jest taki prosty- choć przydałoby się użyć słowa okrągły ;) Z połowy porcji zrobicie je raz dwa, więc(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: olej do smażenia (min.1 litr) cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę.  Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania