Wegańskie brownie 2, Trash Eclair (Seinfeld) 210Super szybkie ciasto (i pyszne!), akurat w sam raz na święta. Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii, a od siebie dodałam 2 garście płatków migdałowych (posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta). Przepis podstawowy S kładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego(...)intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być. Don’t panic , wymieszaj rękami jeśli trzeba. Przełóż je do foremki posmarowanej olejem i piecz około
Qlinarnie i Qlinarnie
Postne naleśniki razowe z jajkiem i mozzarellą 185energię na pierwszą część dnia. U nas dzisiaj bezmięsnie, ale sycąco. Naleśniki z mąki żytniej, w których ukryłam plasterek sera mozzarelli oraz jajko sadzone. 40 minut 5 sztuk składniki: ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 1 jajko sól, pieprz, czerwona papryka farsz: 5 plastrów mozzarelli 5 jajek świeża bazylia wykonanie: Z podanych składników(...)zrobić ciasto naleśnikowe (jeżeli będzie za gęste, można dodać więcej wody). Usmażyć jajka sadzone. Na środku naleśnika ułożyć plasterek sera, następnie jajko. Zagiąć brzegi naleśnika i ponownie wrzucić na patelnię. Oprószyć solą i pieprzem. Po 5 minutach naleśnik jest gotowy. Świetnie smakuje ze świeżą bazylią, a po niedzieli proponujemy wzbogacić szynką Smacznego
Ania i Marcin gotują
Koszyk Wielkanocny 179jest perfekt, ale w końcu to mój pierwszy raz ;) Składniki na zaczyn 1/2 szkl letniej wody 1/2 szkl letniego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 30 gr drożdży Ciasto cały wyrośnięty zaczyn 5 łyżek cukru 500 gr maki pszennej 1/4 kostki masła lub margaryny lub 1/2 szkl oleju 1 całe jajko rozbełtane żółtko do posmarowania koszyka wykałaczki do połączenia(...)letniej wody, letniego mleka, cukru, mąki i drożdży przygotowuje rozczyn. Odstawiam do ruszenia. 2. W misce szykuje mąkę z cukrem, dodaje całe jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Zaczynam wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodaje roztop. masło / margarynę bądź olej. Kiedy ciasto jest już wyrobione odstawiam je do podwojenia objętości na około 40 min. 3. Foremkę na babkę ( ja miałam z kominkiem ) bądź
Gotowanie...to proste !
Domowa pizza hawajska 177Domowa pizza hawajska Składniki na pizzę hawajską: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki ciepłej wody łyżeczka oleju 30g świeżych drożdży szczypta soli Dodatki: ananasa pokrojonego w kostkę 200g szynki pokrojonej w paseczki 200g sera żółtego startego na dużych oczkach 2 łyżki koncentratu pomidorowego suszone oregano i bazylia Przygotowanie pizzy: Drożdże rozdrabniamy, zalewam ciepłą wodą(...)mlekiem, mieszamy dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym, gładkim ciastem, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto wyciągamy i formujemy placek na pizzę, który następnie smarujemy koncentratem, sypiemy połową sera żółtego, posypujemy odrobiną suszonej bazylii i oregano, układamy szynkę, ananasa
NiePieprz.pl
Chlebki do koszyczka 210graham także dodajemy do mieszanki. Mąki wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić z cukrem w 160 ml letniej wody. Dodać do mąki, wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (hakiem ok. 7 minut, ręcznie ok. 10). Ciasto może być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki. Jeśli będzie za suche skrapiamy wodą i ugniatamy do wchłonięcia. Wyrobione ciasto przełożyć(...)miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, uderzyć w środek pięścią (żeby je odgazować). Podzielić na 6 lub 8 części. Każdą uformować na kształt podłużnego bochenka. Odłożyć pod przykryciem do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik (grzanie góra/dół) rozgrzać do 200-210°C. Na dolnym poziomie ustawić blachę
Pełny talerz
jajka faszerowane jarmużem i szynką 217*składniki: 5 jajek 2 średniej wielkości liście jarmużu 4 plasterki dobrej jakości szynki 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
Domowy Smak Jedzenia
zupa chrzanowa na Wielkanocne śniadanie 163składniki: 500 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 150 g tartego chrzanu (ja użyłam domowego kliknij ) 250 ml kwaśnej śmietany 1500 ml wody 2 surowe
Domowy Smak Jedzenia
Przepis na idealnie wypieczoną babkę 190powinnyśmy lekko schłodzić w lodówce, Białka można też ubijać z dodatkiem cukru pudru. Ważne aby białka łączyć ostrożnie i delikatnie, za pomocą łopatki, łyżki drewnianej. Unikać łączenia białek z ciastem mikserem, wtedy białka tracą napowietrzenie. Partiami: Mąkę należy przesiewać przez sito wymieszane razem z proszkiem do pieczenia/ sodą, następnie dołożyć do utartego tłuszczu, ważne aby dodawać mąkę stopniowo, to spowoduje(...)składniki będą dobrze ze sobą połączone. Na koniec możemy dodać bakalie. Zawsze w formie: Ważne aby ciasta ucierane przygotowywać w wysokich formach z tunelem, bądź keksówkach dobrze wcześniej natłuszczonych i obsypanych mąką bądź bułką tartą. Dobrze Urosła: Blaszkę z ciastem wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika,a następnie potem zwiększyć temperaturę 160*C - 180*C i piec według czasu podanego
W Moim Magicznym Domu
jajka faszerowane rzodkiewką i szynką 797składniki: 5 jajek 5-6 rzodkiewek 100 g szynki 2-3 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i
Domowy Smak Jedzenia
KRÓLICZKI WIELKANOCNE 156dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztrzepane jajka oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy pozostałą część mąki. Wsypujemy ją na dwie raty. Czasem wystarczy połowa. Ciasto musi odchodzić od ręki ale nie może być zbyt zwarte. Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny. P tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze(...)kawałki. Lepimy dużą kulę wielkości bułki i mniejszą oraz rolujemy część ciasta na uszy- kroimy nożem na małe paseczki, obracamy i spłaszczamy delikatnie. Kleimy też małą kuleczkę na ogonek. Łączymy dwie kule na nich kładziemy uszy i ogonek. Robimy dziurki na oczy i wkładamy do nich rodzynki. Króliczki powinny wyrastać 30 minut. Nastęnie smarujemy je jakiem połączonym z wodą
KuchcikoweLove
Czekoladowe tartaletki 189Ciasto to przez przypadek przygotowałam, bo pierwsze masę do mazurka w planie miałam. Ciasto na mazurek już upieczone czekało, ale jak się okazało, podczas masła z dodatkami podgrzewania, zmienił się mój plan działania. Orzechy szybko uprażyłam, jajka z kakao połączyłam, jeszcze mąki dodałam i masę z wszystkich składników przygotowałam. Co wyszło? ciasto mocno czekoladowe, smaczne, wyjątkowe. Dzieci(...)minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy. Ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami z migdałami. Rada: jeśli nie macie takich małych foremek, można ciasto upiec w dużej formie na tarte. Smacznego
Moniki Smakołyki
Ciasto buraczkowe z płatkami róż - wegańskie 222Ciasto przygotowałam z przepisu Marty Dymek na muffinki buraczane. Ciasto wyszło przepyszne, mocno czekoladowe z pachnącymi płatkami róż w polewie. Polecam gorąco i zachęcam do upieczenia. Ciasto buraczkowe z płatkami róż - wegańskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Kluski bezglutenowe parzone , z mąki ryżowej 165wody 80 g masła, 200 g mąki ryżowej 4 jajka, sól Wodę zagotować z masłem, aż zacznie się pienić. Zdjąć garnek z ognia i wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. W dużym garnku zagotować wodę(...)osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie gotowania zwiększą swoją objętość. Podawać do zup, dań warzywnych, mięsnych. Podałam z kaczką teriyaki
królestwo garów
Kakaowe ciastka z krówkami 210POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy cukier z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części, krówki kroimy na pół. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta, formujmy w rękach płaski placek, na środku umieszczamy pół krówki i formujemy kulkę. czynność powtarzamy z resztą ciasta
My Culinary Art
Warzywne samosy z pieca 462Robiłam je wiele razy. Pysznie pachną, jeszcze lepiej smakują. Warzywne nadzienie nęci kolorami a maślane ciasto rozpływa się w ustach. Przepis gdzieś kiedyś z internetu, z moimi zmianami :) Warzywne samosy z pieca farsz: pół brokuła, posiekane różyczki 3 marchewki, pokrojone w kosteczkę szkl. mrożonego groszku 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane oliwa do smażenia kawałek imbiru(...)dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dorzucamy groszek, dosalamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie i płyn odparuje. Na koniec dodajemy posiekana kolendrę i mieszamy. ciasto: 2 szkl. maki pszennej 100 g masła po pół łyżeczki soli i proszku do pieczenia 3-5 łyżek jogurtu greckiego Mieszamy dokładnie jogurt, masło sól oraz proszek do pieczenia. Dosypujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry